Κρήτη

Ηράκλειο

ΣΥΡΙΖΑ - Ηρακλείου: Μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία

εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Με την μαζική και ενεργή συμμετοχή γυναικών, αλλά και αντρών, πραγματοποιήθηκε χθες στο Ανοιχτό Θέατρο της Πύλης Βηθλεέμ Ηρακλείου η εκδήλωση με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία και γυναικεία κακοποίηση», την οποία διοργάνωσε η Ομάδα Εργασίας Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται από τις αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες και την ώρα που τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας πολλαπλασιάζονται και λαμβάνουν τραγικές διαστάσεις, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας.

εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου
εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Για το πολυσύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, τις πτυχές και τα χαρακτηριστικά που το διακρίνουν, τις παρεμβάσεις που γίνονται σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο αλλά και τις πρωτοβουλίες όπως και τα μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή του, μίλησαν στη διάρκεια της εκδήλωσης άνθρωποι που έχουν ενεργή ενασχόληση με το αντικείμενο.

Για την έκταση του φαινομένου της γυναικείας κακοποίησης στην Κρήτη μίλησε αναλυτικά, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς, ο οποίος παράλληλα είναι και πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Κρήτη.

εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου
εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Στο έργο του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου και στο προφίλ των γυναικών που αναζητούν και βρίσκουν ουσιαστική στήριξη εκεί αναφέρθηκε διεξοδικά η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη.

Μία επιστημονική ανάλυση για τη συσχέτιση της ενδοοικογενειακής βίας με τις αλλαγές που συντελούνται τις τελευταίες δεκαετίες στον ίδιο τον θεσμό της οικογένειας έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιώργος Νικολακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στον σημαντικό ρόλο που μπορούν και οφείλουν να διαδραματίσουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου τα κοινωνικά κινήματα, όπως οι γυναικείες οργανώσεις, η οργανωμένη πολιτεία και η εκπαίδευση.

εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου
εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση του φαινομένου αναφέρθηκε στην ομιλία της η βουλευτής του κόμματος Ραλλία Χρηστίδου, η οποία παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη συνολική στάση της απέναντι στο ζήτημα και τις ανεπαρκείς, συχνά καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζει, την ώρα μάλιστα που τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης γυναικών οξύνονται.

Χαιρετισμό αλλά και μία σύντομη τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης. Οι άλλοι δύο βουλευτές Ηρακλείου του κόμματος, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης, δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθούν λόγω ανειλημμένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων.

Η εκδήλωση άρχισε με την παρουσίαση βίντεο και θεατρικού δρώμενου, με τη συμμετοχή γυναικών της Ομάδας Εργασίας Κοινωνικής Πρόνοιας της ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ τις εισηγήσεις των βασικών ομιλητών, καθώς και την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους πολίτες που ακολούθησε, συντόνισε ο δημοσιογράφος Βασίλης Σπυριδάκης.

Το υλικό που συγκεντρώθηκε από τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις στην εκδήλωση θα αξιοποιήσει και θα δημοσιοποιήσει σύντομα η Ομάδας Εργασίας Κοινωνικής Πρόνοιας της ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η οποία έχει αναλάβει την δέσμευση να συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις για την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση των γυναικών μέχρι τη μέρα που όλες οι γυναίκες θα είναι και θα αισθάνονται ασφαλείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο - lockdown: Πότε θα ακούσουμε μουσική στα μαγαζιά - Πότε θα αρχίσουμε να... ξενυχτάμε

Αρκαλοχώρι - Σεισμοί: Εξελίξεις για τους άστεγους μετά τις απανωτές δονήσεις

 

Κρήτη

Χανιά

Πολυτεχνείο Κρήτης - Φοιτητές: Ανυπόστατες συκοφαντίες περί δήθεν "ομηρίας" του κοσμήτορα

πολυτεχνείο κρητης

Διαστρέβλωση γεγονότων, παράλειψη άλλων, αλλά και συκοφαντία, καταλογίζει στην κοσμητεία του ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος του Πολυτεχνείου Κρήτης, με αφορμή το περιστατικό της "ομηρίας" του κοσμήτορα στο γραφείο του επί τέσσερις ώρες από φοιτητές.

Στην μακροσκελή ανακοίνωση χαρακτηρίζονται "ανυπόστατες συκοφαντίες περί δήθεν «ομηρίας» και «αναγκαστικού εγκλεισμού» και γίνεται λόγος για απειλές εναντίον φοιτητών από καθηγητές.

Η απόφαση Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης 21.10.2021

Η Κοσμητεία του ΗΜΜΥ προχώρησε στη δημοσίευση μιας ανακοίνωσης η οποία βρίθει διαστρεβλώσεων και συκοφαντικών διατυπώσεων σε βάρος των φοιτητών, του φοιτητικού συλλόγου και των αποφάσεών του. Είναι προφανές ότι οι κινητοποιήσεις του Φοιτητικού μας Συλλόγου ενάντια στην προσπάθεια εφαρμογής από καθηγητές και του Κοσμήτορα του ΗΜΜΥ ενός κατασταλτικού πειθαρχικού πλαισίου φίμωσης της συνδικαλιστικής δραστηριότητας των φοιτητών, εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την Κοσμητεία αλλά και συνολικά το Ίδρυμα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Δεν κάνει ασφαλώς καμία εντύπωση το γεγονός ότι φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έσπευσαν να δημοσιεύσουν την ανακοίνωση της Κοσμητείας, έχοντας βεβαίως αποκρύψει τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας και τις ανακοινώσεις και αποφάσεις του Φοιτητικού μας Συλλόγου.

Όπως έχουν καταγγείλει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΠΚ, και δεκάδες άλλοι ΦΣ, στις 12/10 οι καθηγητές του ΗΜΜΥ Μπλέτσας και Σαμολαδάς κατέστρεψαν συνδικαλιστικό υλικό, ενώ ο πρώτος απηύθυνε ανοιχτά απειλές σε φοιτητές για πειθαρχικές διώξεις με εκφράσεις όπως “θα σε διώξω από το Πολυτεχνείο”, “θα φας πειθαρχικό και θα σε στείλω σπίτι σου για 6 μήνες”. Αποκορύφωμα υπήρξε η αποστολή email από τον Κοσμήτορα Καρυστινό με πρόσκληση για «εξηγήσεις» σε συνδικαλιστή, μέλος ΔΣ στους Φοιτητικούς Συλλόγους ΗΜΜΥ και Ενιαίου Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και πρόεδρο του ΦΣ ΗΜΜΥ.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Συλλόγου μας με άμεσα αντανακλαστικά απάντησαν με μαζικές κινητοποιήσεις από την πρώτη μέρα. Εκατοντάδες φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης κατέκλυσαν στη Σύγκλητο του ΠΚ στις 13/10, καταλήγοντας σε δημόσια και γραπτή τοποθέτηση της Πρυτανεία, η οποία έλαβε σαφείς αποστάσεις και επεσήμανε ότι στο Ίδρυμα θα πρέπει να αναπτύσσεται πολιτικός λόγος και συνδικαλιστικές δράσεις ελεύθερα χωρίς τον φόβο πειθαρχικών διώξεων. Αυτό και μόνο αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το ρόλο που επιτελούν τέτοιες κινήσεις όπως του Κοσμήτορα του ΗΜΜΥ και καθηγητών που απειλούν με διώξεις συνδικαλιστών, λειτουργώντας σαν εκτελεστικά όργανα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του Υπουργείου Παιδείας, και επιχειρώντας με συκοφαντίες να δημιουργήσουν την εικόνα δήθεν καταστάσεων «ανομίας» μέσα στα πανεπιστήμια, με σκοπό να νομιμοποιήσουν τις αντιδραστικές ρυθμίσεις του Νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Οι ΦΣ συνέχισαν ζητώντας να ανακληθούν οι εκκλήσεις "απολογίας" του φοιτητή, και διαμαρτυρήθηκαν μαζικά σε κινητοποίηση του φοιτητικού συλλόγου στο Γραφείο του Κοσμήτορα Καρυστινού την Πέμπτη 14/10. Η Κοσμητεία στην ανακοίνωσή της παρουσιάζει τέτοια δυσανεξία ως προς το φοιτητικό σύλλογο, τα όργανα και τις αποφάσεις του, που δεν διστάζει να παρουσιάζει μια μαζικότατη κινητοποίηση φοιτητών του φοιτητικού συλλόγου η οποία κλήθηκε με απόφαση του φοιτητικού συλλόγου ως «ομάδα που παρακωλύει την εκπαιδευτική διαδικασία» και να διασπείρει ανυπόστατες συκοφαντίες περί δήθεν «ομηρίας» και «αναγκαστικού εγκλεισμού»! Και αυτό μάλιστα αφού απέφευγε να συναντηθεί με το φοιτητικό σύλλογο και τους φοιτητές ή να απαντήσει στις καταγγελίες των φοιτητών κατά τη Σύγκλητο που έλαβε χώρα στις 13.10.2021. Ενώ μάλιστα στην ανακοίνωση της κοσμητείας δεν αναφέρεται καθόλου στη μαζική κινητοποίηση των φοιτητών την ημέρα της Συγκλήτου.

Οι συνεχείς και μαζικότατες κινητοποιήσεις των φοιτητών έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε την στοχοποίηση του ΦΣ, των οργάνων και αποφάσεών του, της ελευθερίας έκφρασης μέσα στο ΠΚ. Θα υπερασπιστούμε την ανεξάρτητη λειτουργία των φοιτητικών μας συλλόγων, απομονώνοντας κάθε προσπάθεια παρέμβασης στην δράση, περιφρουρώντας την αυτοτέλεια στη λειτουργία τους. Ο απονομιμοποιημένος και καταδικασμένος από όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη που επιδιώκει τη δίωξη φοιτητών για τη συνδικαλιστική δράση τους με αιτιάσεις περί «αφισορύπανσης» και άλλες εκφράσεις ποινικοποίησης του φοιτητικού συνδικαλισμού, θα μείνει στα χαρτιά.

Αντί ο Κοσμήτορας να κόπτεται για την αποκατάσταση του προφίλ του και για τη συκοφάντηση των φοιτητών, θα ήταν προτιμότερο να ενσκύψει πάνω στα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών και του ιδρύματος που με επίταση θέτει εδώ και καιρό ο φοιτητικός μας σύλλογος. Στην κατάσταση απαξίωσης και κινδύνου κλεισίματος σχολών του ΠΚ που δημιούργησε ο αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων μαθητών από τα πανεπιστήμια λόγω εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τις διαγραφές φοιτητών στα ν+ν/2 έτη, τη στιγμή που ο μέσος όρος αποφοίτησης στη σχολή ΗΜΜΥ είναι πολύ ψηλός, κοντά στο ’’όριο σπουδών’’, τη στεγαστική ανεπάρκεια που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στα Χανιά που οδηγεί σε αδυναμία παρακολούθησης των σπουδών λόγω έλλειψης στέγης ή υπέρογκου στεγαστικού κόστους, τα ζητήματα ανεξέλεγκτων αυθαιρεσιών που αντιμετωπίζουμε κατά τις σπουδές και εξετάσεις μας, την απαξίωση των σχολών μας από μια κυβέρνηση που εξισώνει τα ΙΕΚ των ημετέρων με το δημόσιο πανεπιστήμιο, το τσάκισμα της επαγγελματικής μας προοπτικής, την ανατριχιαστική στοχοποίηση και παρακολούθηση αγωνιστών φοιτητών από την αστυνομία και την ασφάλεια που οδήγησε μέχρι και σε παράνομη απαγωγή μελών του συλλόγου μας από την ασφάλεια πριν λίγους μήνες.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου Κρήτης θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για το παρόν και το μέλλον της νεολαίας. Καλούμε στο πλευρό μας κάθε εκπαιδευτικό και μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - σοκ: Τον βρήκε κρεμασμένο η γυναίκα του

Ηράκλειο: Στον χορό των Ρίχτερ - Νέα σεισμική δόνηση έγινε αισθητή

Αρκαλοχώρι - σεισμός: Ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr και για επιπλέον οικισμούς

ESPA BANNER