Κρήτη

Ηράκλειο

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου

Συνεδριάζει δια ζώσης και κεκλεισμένων των θυρών το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (Π.Σ.Κ.Η. - αίθουσα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού) την Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 και ώρα 17:55 με 27 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Αναλυτικότερα:

Ενημέρωση για την πρόταση κατασκευής Κλειστού Κολυμβητηρίου στο Ηράκλειο.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1. Ανάκληση απόφασης παραχώρησης ακινήτου στην Περιφέρεια Κρήτης.
2. Ανάκληση απόφασης παραχώρησης ακινήτου στο Δήμο Μαλεβιζίου.
3. Μετακίνηση της Λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Δευτέρα στην 3 η Δημοτική Κοινότητα (περιοχή Καμίνια) – (απόφαση 42/2020 Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).
4. Ανάληψη οφειλής της Εταιρείας Πολιτιστικής &Τουριστικής Ανάπτυξης του πρώην Δ. Γοργολαϊνη από το Δήμο Ηρακλείου
5. Αναμόρφωση προϋπολογισμού Τμήματος Έργων Υπαίθριων Χώρων για την εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση κεντρικής οδού Ρουκανίου» (απόφαση 321/20202 Οικονομικής Επιτροπής).
6. Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020 για δράσεις του Τμήματος Κυκλοφορίας & Συγκοινωνιών (απόφαση 355/2020 Οικονομικής Επιτροπής).
7. Αναμόρφωση προϋπολογισμού για την κάλυψη της δαπάνης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης (απόφαση 366/2020 Οικονομικής Επιτροπής).

8. Αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2020 για την κάλυψη των δαπανών για την παροχή υπηρεσιών για θέματα συμβουλευτικής υποστήριξης (απόφαση 432/2020 Οικονομικής Επιτροπής).
9. Αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2020 σύμφωνα με αιτήματα επτά τμημάτων του Δήμου Ηρακλείου (απόφαση 517/2020 Οικονομικής Επιτροπής)
10. Αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2020 για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Ν.Π.Ι.Δ. Α.Α.Η. Α.Ε. Ο.Τ.Α. (απόφαση 518/2020 Οικονομικής Επιτροπής).
11. Αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2020 για το Τμήμα Δημοτικών Κοιμητηρίων (απόφαση 519/2020 Οικονομικής Επιτροπής)
12. Αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2020 σύμφωνα με πέντε αιτήματα του Τμήματος Οδοποιίας του Δήμου Ηρακλείου (απόφαση 520/2020 Οικονομικής Επιτροπής)
13. Αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2020 βάση 4 αιτημάτων των υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου (απόφαση 521/2020 Οικονομικής Επιτροπής) .
14. Διακανονισμός οφειλών δημοτών.
15. Εισήγηση της Εκτιμητικής Επιτροπής Κινητών Πραγμάτων, που αφορά στην εκποίηση κατεστραμμένων υλικών κυριότητας του Δήμου Ηρακλείου.
16. Νέα παράταση χρονοδιαγράμματος της μελέτης με θέμα "Σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων δημοτικών ακινήτων"
17. Αιτήματα των καθαριστριών και καθαριστών με σύμβαση μίσθωσης έργου των σχολικών κτιρίων.
18. Απόφαση παραχώρησης χρήσης σχολικών χωρών σε φορείς της τοπικής κοινωνίας για την πραγματοποίηση διάφορων δραστηριοτήτων.
19. Ανέγερση – Τοποθέτηση κινητών πλαισίων σκίασης και ανεμοθωρακίων στην οδό Μινωταύρου αρ. 10 περιμετρικά του Πάρκου Θεοτοκοπούλου (απόφαση 50/2020 Επιτροπής Ποιότητας Ζωής)
20. Μετακίνηση της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Τετάρτη στην 4 η Δημοτική Κοινότητα (περιοχή Μασταμπάς) (απόφαση 52/2020 Επιτροπής Ποιότητας Ζωής)
21. Έγκριση αιτήματος διατήρησης της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης και καταβολής της δικαστικά καθορισθείσας οριστικής αποζημίωσης, ιδιοκτησιών που απαλλοτριώνονται αναγκαστικά για την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως Ν. Αλικαρνασσού, στα Κ.Χ. 128 - 129 και επί των οδών Ηροδότου, Αναγεννήσεως, την οδό 1922 και την οδό Τιμοθέου, δυνάμει της με αρ. 3/2010 Πράξη προσκύρωσης, ρυμοτόμησης και αναλογισμού αποζημίωσης.
22. Παράκαμψη δρόμου στην Κοινότητα Αγίου Μύρωνος για τον εορτασμό του Αγίου Μύρωνος την 7η και 8η Αυγούστου.
23. Έγκριση απομάκρυνσης δέντρων.
24. Αποδοχή υλοποίησης, έγκριση ομάδας έργου και εξειδίκευση δαπανών για την πράξη με τίτλο «KAIROS – Cultural heritage as an opportunity of urban development and social sustainability» στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας URBACT III – Δίκτυα Συνεργασίας (Action Planning Networks), 2 η φάση
25. Μείωση τελών κοινοχρήστων χώρων για το έτος 2020 (απόφαση 472/2020 σε ορθή επανάληψη Οικονομικής Επιτροπής).
26. Σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης Υλοποίησης της με αρ. 164/2020 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
27. Λήψη απόφασης για ορισμό εκπροσώπου στη γενική συνέλευση της «Α.Κ.Ο.Μ. - ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α.»

Κρήτη

Λασίθι

Εθελοντές της«Ierapetra United»: Κατασκεύασαν υπερσύγχρονη Κινητή Υγειονομική Μονάδα

χοροσταντούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεράπετρας & Σητείας κ.κ. Κύριλλου ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό, η ομάδα παρέδωσε την Κινητή Υγειονομική Μονάδα στο Περιφερειακό Τμήμα Ερυθρού Σταυρού και τον Δήμο Ιεράπετρας

Η εθελοντική ομάδα «IerapetraV2» συστάθηκε στην Ιεράπετρα το 2012 με στόχο την δραστηριοποίηση των πολιτών για την αισθητική αναβάθμιση της πόλης ! Μετά από αρκετά επιτυχημένα project όπως αναπλάσεις δημόσιων χώρων (Ανακαίνιση υπαίθριας σκακιέρας, αγορά & εγκατάσταση ρολογιού στο κεντρικό καμπαναριό της πόλης), εγκαταστάσεις πρασίνου, διαμόρφωση φιλοζωικών υποδομών (Αγορά και εγκατάσταση σταθμών σίτισης και φροντίδας αδέσποτων ζώων) καθαριότητες σε πολλά σημεία της Ιεράπετρας και πολλά ακόμη, δημιουργήθηκε η ανάγκη από τους ίδιους τους πολίτες να μεταφερθεί η θετική ενέργεια της ομάδας και στον φιλανθρωπικό τομέα ώστε να καλυφθούν πάγιες ανάγκες.

Το 2014 η ομάδα ιδρύει τον θεσμό “Ierapetra United” ενώνοντας τους κοινωνικούς φορείς της πόλης κάτω από έναν ενιαίο σκοπό ! Δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Χαρούλης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Μιχάλης Τζουγανάκης αλλά και οι αδερφοί Στρατάκη βοήθησαν αφιλοκερδώς την ομάδα, ενώ δημοφιλείς ερμηνευτές όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Βασίλης Σταυρακάκης συμμετείχαν με την σειρά τους σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν ! Το αποτέλεσμα ;

Γέμισε αρκετές φορές το Κοινωνικό παντοπωλείο της πόλης, ανακουφίστηκαν έμπρακτα αδύναμες
οικογένειες με συγκεκριμένες αποστολές, χορηγήθηκαν τα έξοδα νοσηλείας και φροντίδας σε ασθενείς, δημιουργήθηκαν / αναβαθμίστηκαν υποδομές σε φορείς (όπως υγειονομικές εγκαταστάσεις για αιμοδοσίες και κάλυψη πάγιων εξόδων), αγοράστηκε ιατρικός εξοπλισμός (Υπερηχογράφος, εμβόλια & φάρμακα) και πολλά ακόμη που μπορεί να ανακαλύψει εύκολα κάποιος στα Social Media της ομάδας !

όχημα διάσωσης
όχημα διάσωσης

Μετά την μοναδική επιτυχία και αγάπη του κόσμου για την πρώτη διοργάνωση, το 2016 ανακοινώθηκε η δεύτερη προσπάθεια του project που στόχο είχε την κατασκευή Κινητής Υγειονομικής Μονάδας για εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ιεράπετρας.

Μετά από προσπάθειες τριών ετών, εμπόδια που προσπεράστηκαν, συνεισφορές από δεκάδες φορείς και ιδιώτες της περιοχής αλλά και αμείωτο ενδιαφέρον από τους εθελοντές του «Ierapetra United», οι οποίοι χρειάστηκε να καλύψουν και με πολλά προσωπικά έξοδα τις ανάγκες που προέκυψαν, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πολυπόθητης μονάδας ! Της πρώτης στο είδος της σε όλη την Κρήτη !

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, χοροσταντούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεράπετρας & Σητείας κ.κ. Κύριλλου ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό, η ομάδα παρέδωσε την Κινητή Υγειονομική Μονάδα στο Περιφερειακό Τμήμα Ερυθρού Σταυρού και τον Δήμο Ιεράπετρας ! Μαζί εγκαινιάσθηκε και ένα δεύτερο όχημα διάσωσης και επέμβασης στο οποίο η ομάδα είχε συμβάλει στην αγορά από την πρώτη διοργάνωση του «Ierapetra United» ! Η χαρά των εθελοντών μεγάλη αφού έκλεισε επιτυχημένα ένας μεγάλος κύκλος προσπαθειών και επίπονου αγώνα !

Στιγμιότυπο από τον αγιασμό
Στιγμιότυπο από τον αγιασμό

Συγκεκριμένα, η νέα υποδομή θα παρέχει :

• Πραγματοποίηση εσωτερικών δρομολογίων πρόληψης & θεραπείας στην πόλη της Ιεράπετρας
• Θάλαμο με προδιαγραφές ασθενοφόρου, ιδανικό και για μεταφορά ύποπτων κρουσμάτων Covid 19 μετά από σχετική διαμόρφωση.
• Eπισκέψεις στα χωριά της περιοχής και δωρεάν εξετάσεις σε όλους τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, ειδικά σε εκείνους που δεν έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν
• Επισκέψεις και εξετάσεις στα παιδιά των σχολείων της πόλης (Οδοντιατρικές, Παιδιατρικές κ.α.)
• Περιοδεία της μονάδας και καμπάνιες για προληπτικές εξετάσεις όπως εκστρατείες για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού, ημερίδες κ.α
• Πλήρης εξοπλισμός της μονάδας για έκτακτα περιστατικά : Μόνιτορ ζωτικών λειτουργιών, οξυγόνο, ειδικό ανακλινόμενο κρεβάτι – φορείο, κάθισμα τραυματία, παροχή ρεύματος, αναπνευστήρας, απινιδωτής κ.α )
• Εξοπλισμός της μονάδας για νυχτερινές επεμβάσεις με πρόσθετο φωτισμό
• Ειδικός αριθμός κλήσης χωρίς αναμονή, χωρίς ανακατεύθυνση γραμμής
• Παρουσία της μονάδας ως κινητό Ιατρείο σε εκδηλώσεις εμβολιασμού, περίθαλψης και συγκομιδής προσφύγων αλλά και εκδηλώσεις μεγάλης προσέλευσης για άμεση δράση.
• Πραγματοποίηση αιμοδοσιών
• Παρουσία και υποστήριξη σε εκδηλώσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης πάνω σε χρόνια νοσήματα ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, αθλητικές εκδηλώσεις κ.α
• Όλες οι υπηρεσίες της Κινητής Υγειονομικής Μονάδας θα παρέχονται απολύτως δωρεάν σε όλους από το Περιφερειακό Τμήμα Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας

Οι εθελοντές ευχαρίστησαν εκ μέρους του εκπροσώπου τους, Γιώργου Μπαλοθιάρη, για ακόμη μια φορά τους χορηγούς, τους κοινωνικούς φορείς και το Τμήμα Ερυθρού Σταυρού για την αμέριστη στήριξη που τους παρείχαν ! Δεν δίστασαν να αναφερθούν και στην σπουδαία φιλοξενία της Μητρόπολης, αλλά και του κλήρου της περιοχής, που τίμησε σύσσωμος την εκδήλωση με την παρουσία του, κάνοντας την απουσία της Περιφέρειας Κρήτης σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο ακόμα πιο ηχηρή. Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην ανακοίνωση του επόμενου στόχου που θα αναδειχθεί μέσα από προτάσεις των πολιτών στα Social Media της ομάδας.