Κρήτη

Ηράκλειο

Συνάντηση της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας με τον Βασίλη Λαμπρινό

ηράκλεια λαμπρινός

Μετά από σχετικό αίτημα της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας, αντιπροσωπία της παράταξης συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό στο γραφείο του στη Λότζια. Από πλευράς Δήμου ήταν επίσης παρόντες η εντεταλμένη σύμβουλος, αρμόδια για τη δημοτική περιουσία κ. Στέλλα Αρχοντάκη και ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ κ. Γιώργος Τσαγκαράκης. Την Ηράκλεια Πρωτοβουλία εκπροσώπησαν η πρόεδρος κ. Άννα Παπαχρονάκη και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κ. κ. Μιχάλης Αγριόγιαννος, Μανόλης Βασιλάκης, Γιώργος Μαυρογιάννης και Γρηγόρης Σηφάκης.

Κεντρικό θέμα στο υπόμνημα, που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας είναι τα μνημεία του Ηρακλείου και ειδικότερα:

Οι 4 Ενετικοί Ναοί, που ανήκουν σε ιδιώτες (Άγιος Ιωάννης Βαπτιστής, Αγία Αναστασία, Άγιος Ονούφριος και Άγιος Γεώργιος),  για τους οποίους ρωτήθηκε, αν η δημοτική αρχή εξετάζει την απόκτηση και αναστήλωση αυτών, τα  ερειπωμένα κτήρια του κληροδοτήματος Τρανταλλίδη επί των οδών Ιδομενέως και Αγίου Τίτου, για τα οποία ρωτήθηκε πού βρίσκονται οι προσπάθειες απόκτησης και αποκατάστασής τους, τον Άγιο Μάρκο, όπου υπάρχει το πρόβλημα της βλάβης σε κίονα της πρόσοψης και το αίτημα για μια γενική συντήρηση, την οικία Χρονάκη, για την οποία το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αρνηθεί την ανανέωση της παραχώρησης της χρήσης στον Δήμο Ηρακλείου, χωρίς όμως να έχει προβεί σε εργασίες συντήρησης.
 
Ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του απάντησαν ότι:

Η δημοτική αρχή έχει ενδιαφερθεί για την απόκτηση κάποιων από τους Ενετικούς Ναούς, όμως η δαπάνη αγοράς και αποκατάστασης είναι μεγάλη, δεν υπάρχουν προγράμματα για τον σκοπό αυτό ενώ υφίστανται και προβλήματα νομικής φύσεως.

Ο Δήμος ενδιαφέρεται για την απόκτηση των κτηρίων του κληροδοτήματος Τρανταλλίδη, όμως δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, αφού το Υπουργείο Υγείας  διεκδικεί  την ιδιοκτησία τους από τον Δήμο Ρεθύμνου,

Έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια ένα κονδύλιο 60 000 Ευρώ για την επισκευή του κίονα και τη συντήρηση του Αγίου Μάρκου.

Έχει κατατεθεί αίτημα για παραχώρηση της οικίας Χρονάκη στον Δήμο και ο Δήμαρχος έδωσε εντολή να επαναληφθεί το αίτημα.

 Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας ρώτησαν για την τύχη των αιτημάτων του Δήμου για την παραχώρηση από το Δημόσιο των κενών κτηρίων, όπου στεγάζονταν τα Αστυνομικά Τμήματα και η Τροχαία καθώς και για την επαναφορά ενός Αστυνομικού Τμήματος στο κέντρο της πόλης.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι αναμένεται τροποποίηση του κανονισμού της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, που θα επιτρέπει την παραχώρηση κτηρίων στους Δήμους. Το αίτημα για την εγκατάσταση Αστυνομικού Τμήματος στο κέντρο έχει γίνει δεκτό υπό την προϋπόθεση της διάθεσης κατάλληλου κτηρίου από τον Δήμο. Τα κτήρια, που μπορούσε να διαθέσει ο Δήμος, δεν κρίθηκαν κατάλληλα και έτσι η δημοτική αρχή προτίθεται να παραχωρήσει ένα γραφείο για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
 
                                                          
 
 

Κρήτη

Κρήτη - κακοκαιρία Νοεμβρίου: Στα 21 εκατομμύρια οι ζημιές

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε ο Καρτερός

Κοντά στα 21 εκατ. ευρώ φθάνει το ύψος των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις - πλημμύρες) που προκάλεσαν ζημιές στην Κρήτη στις 10 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος μεταξύ των Εταιριών - μελών της, για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών.

Σύμφωνα με την έρευνα δηλώθηκαν 293 ζημιές το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 20,8 εκατ. Από αυτές, 260 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 20,75 εκατ.) και 33 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων.

Με αφορμή τα στοιχεία της έρευνας ο Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ σχολίασε : «Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Κρήτη το Νοέμβριο του 2020 ήταν το τρίτο γεγονός με ζημιές από πλημμύρες που καταγράψαμε εντός του έτους και το οποίο προκάλεσε καταστροφές σε περιουσίες και οχήματα. Υπενθυμίζω ότι μέσα στο έτος είχαμε καταγράψει αντίστοιχα τις ζημιές από τις κακοκαιρίες «Ιανό» τον Σεπτέμβριο και «Θάλεια» τον Αύγουστο, με την συνολική εκτίμηση αποζημιώσεων και από τα 3 συμβάντα να ανέρχεται σε Euro57,1 εκατ.

Για ακόμη μία φορά γίνεται σαφές πως οι φυσικές καταστροφές είναι πλέον μέσα στη ζωή μας με συνεχώς μεγαλύτερη συχνότητα και σφοδρότητα. Παρόλα αυτά το ασφαλιστικό κενό σε ό,τι αφορά την κάλυψη της περιουσίας των πολιτών παραμένει μεγάλο και αυτό είναι κάτι που οφείλει να απασχολήσει έντονα τη νέα χρονιά τους πολίτες και την Πολιτεία.».

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Βρέθηκε η 17χρονη Μάγια!

Εκτός λειτουργίας η ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου! - Τι απαντά η Μπορμπουδάκη

Ηράκλειο: Κίνδυνος ανεργίας για 5.000 εργαζόμενους στην εστίαση