Κρήτη

Ηράκλειο

Στον υπουργό η μειωμένη καρπόδεση ελαιοκάρπου στη Βιάννο

ελια

Την επιστολή του Δημάρχου κ. Μπαριτάκη για μειωμένη καρπόδεση ελαιόκαρπου λόγω ξηρασίας στον Δήμο Βιάννου, κατέθεσε αναφορά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Στον Δήμο μας ολόκληρη την χειμερινή περίοδο 2015 – 2016 υπήρξαν ελάχιστες βροχοπτώσεις με συνέπεια να μην υπάρχει καρπόδεση του ελαιόκαρπου, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανέρχεται σε ποσοστό από 60% έως 70% επί της αναμενόμενης παραγωγής.  
Αυτό είναι το αποτέλεσμα από το φαινόμενο της λεγόμενη σχινοκαρπίας, που λόγω της χειμερινής  ανομβρίας που σας αναφέραμε αλλά  και των ασυνήθιστων για την περιοχή μας υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών νοτιάδων,  παρουσιάστηκαν ειδικά κατά την περίοδο της άνθησης των ελαιόδεντρων .
Το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό για τους  ελαιοπαραγωγούς  του Δήμου μας, αφού η εκτιμώμενη παραγωγή της ελαιοκομικής περιόδου  2016-2017, δεν θα καλύψει τελικά  ούτε τις καλλιεργητικές τους φροντίδες. 
Επειδή  ο Δήμος μας  εξαρτάται απόλυτα από την καλλιέργεια της ελιάς (είναι μονοκαλλιέργεια στην Βιάννο), οι συνέπειες για τους δημότες μας θα είναι σημαντικές στην απώλεια του εισοδήματός τους.
Σας παρακαλούμε λοιπόν, όπως άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποτίμηση της ζημιάς που έχει υποστεί η φετινή παραγωγή έτσι ώστε  να διασφαλίσουν οι παραγωγοί μας τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Κρήτη

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία την Κυριακή θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 78η Επέτειο του Ολοκαυτώματος στην Βιάννο.

Η Πρόεδρος θα αφιχθεί το μεσημέρι και το απόγευμα, στις 16.00 θα ξεναγηθεί στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Εν συνεχεία θα επισκεφθεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης καθώς και τις Αρχάνες.

Το βράδυ ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο προς τιμήν της, στο Καφέ Μαρίνα.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - εστίαση: "Ο καλός ο μήνας... χάθηκε" - Ελπίδες στον τουρισμό

Έρευνα Ράδιο Κρήτη: Ακριβότερο και το νερό για αγρότες - νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα

ESPA BANNER