Κρήτη

Ηράκλειο

Στο ΤΕΙ Κρήτης κλιμάκιο του ΚΚΕ (φωτογραφίες)

suntuxakhstei2.jpg

Την Παρασκευή 4/5 πραγματοποιήθηκε περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο ΤΕΙ Ηρακλείου, με επικεφαλής τον Μ. Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ Κρήτης.
Στην περιοδεία το κλιμάκιο του Κόμματος συζήτησε με ωρομίσθιους, μόνιμο διοικητικό προσωπικό και ΔΕΠ.
Οι εργαζόμενοι, αναφέρθηκαν στην ανασφάλεια την οποία νιώθουν, κυρίως ιδιαίτερα μετα τις σημαντικές μειώσεις στους μισθούς τους, που έχουν υποστεί ως αποτέλεσμα της αντιλαικής πολιτικής στα χρόνια της κρίσης. Ειδικά για τους ωρομίσθιους η ανασφάλεια επεκτείνεται καθως δεν γνωρίζουν αν το επόμενο ακαδημαικό έτος έχουν δουλεία και κάτω απο ποιος όρους(μισθολογικούς, ασφαλιστικούς κ.α.), επιλέον της μη σταθερής και με καθεστέρηση, καταβολής των δεδουλεύμενων τους που τους φαίρνει σε δύσχερη θέση. Ταυτοχρονα όλοι οι εργαζόμενοι του ΤΕΙ, παρακολουθούν με αγωνία και προβληματισμό τις εξελίξεις στην Ανωτατη Εκπαίδευση, τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και το μέλλον που επιφύλασεται για το Ίδρυμα και κατα συνέπεια για τους ίδιους.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, υπέγραψε μνημόνια που τσακίζουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Αυτην την πολιτική θέλει να συνέχίσει και μετά τον ερχόμενο Αύγουστο και την υποτιθέμενη «καθαρή έξοδο» απο τα μνημόνια, καθώς κανένας απο τους μνημονιακόυς νόμους δεν θα καταργηθεί, αντιθέτως η «έξοδος» αυτή θα περιλαμβάνει ολες εκείνες τις δεσμεύσεις που έφεραν την ανασφάλεια και τη χρεοκοπία για τα εργατικά και λαικά στρώματα τα προηγούμενα χρόνια.

suntuxakhstei1.jpg

suntuxakhstei1.jpg, by renas

Επιπλέον, ο Μ. Συντυχάκης επεσήμανε οτι το «συμμάζεμα» της Ανωτατης Εκπαίδευσης που επιχειρείται απο την Κυβέρνηση και η λεγόμενη «αναβάθμιση» για την οποία προσπαθεί να μας πείσει είναι ενταγμένη στις μνημονιακές δεσμεύσεις, στο ίδιο πακέτο δηλαδή με τις μειώσεις μισθών, κατάργησης δικαιωμάτων και εξοικονόμισης πόρων. Εξάλου όπως φαίνεται και απο τις έως τώρα αλλαγές(π.χ Πανεπιστήμιο Δ.Αττικής) όλα τα σημερινά προβήματα που αντιμετώπιζουν εργαζόμενοι και σπουδαστές θα είναι εδώ και σε μια ενδεχόμενη τετοια «αναβάθμιση», η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θα παραμείνουν. Ακόμη περισσότερο που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο ο κατάλογος των διαβαθμισμένων τίτλων σπουδών για τα ίδια επιστημονικά αντικείμενα και, φυσικά, για τα ίδια επαγγέλματα. Σημείωσε ότι αυτή η πολυκατηγοριοποίηση ευνοεί προφανώς τους μεγαλοεργολάβους, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές, που θα διαλέγουν κάθε φορά για τη δούλεψή τους όποιον χρειάζεται για τα κέρδη τους και για όσο τον χρειάζονται, σπέρνοντας τη φαγωμάρα και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους υποψήφιους εργαζόμενους και πιέζοντας μισθούς και δικαιώματα έως τον πάτο. Επισήμανε πως πραγματική αναβάθμιση στο περιέχομενο των σπουδών δεν μπορεί να υπάρξει όσο διατηρείται ο αντιεπιστημονικός διαχωρίσμος θεωρίας και πράξης, δηλαδή όσο υπάρχουν ιδρύματα που διδάσκουν επιστημονικά αντικείμενα χωρίς να δίνουν ολοπλευρη μόρφωση τόσο στο θεωριτικό όσο και στο τεχνικό υποβαθρο του αντικείμενου.
Τέλος, το κλιμάκιο του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να μην σκύψουν το κεφάλι, να αντισταθούν στις αντιλαϊκές πολιτικές που ολοένα και τους επιφορτίζουν με καινούρια μνημόνια, νέα αντεργατικά μέτρα, φοροληστεία και νέα χαράτσια. Να σταματήσουν την αντεργατική επίθεση σε κάθε εργασιακό, ασφαλιστικό και κοινωνικό δικαίωμα που έχει απομείνει και γενικότερα σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Να διεκδικήσουν τους μισθούς και τα δικαιώματα εκείνα που διασφαλίζουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους και ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της ζωής. Επίσης δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ θα σταθεί δίπλα στον αγώνα τους και θα αναδείξει τα προβλήματα τους μέσα και έξω από τη Βουλή.
 

Κρήτη

Κρήτη: Συνεχίστηκαν οι έλεγχοι - "Έπεσαν" πρόστιμα

έλεγχοι ΕΛΑΣ

Συνεχίστηκαν και το περασμένο 24ωρο οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη, φτάνοντας τους 3.458, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού και βεβαιώθηκαν 77 πρόστιμα

Για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 64 πρόστιμα, εκ των οποίων 4 στα Χανιά, 6 στο Ρέθυμνο, 41 στο Ηράκλειο, 6 στο Λασίθι και 7 επί του ΒΟΑΚ.

Για μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν 13 πρόστιμα, εκ των οποίων, 4 στα Χανιά, 2 στο Ρέθυμνο, 6 στο Ηράκλειο και 1 στο Λασίθι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεσπά η μητέρα της άτυχης Κορίνας που "χάθηκε" στη Γαύδο

Κρήτη: Νεκρός στο αυτοκίνητό του ο Διοικητής

Κρήτη: Ο ιατροδικαστής για την απίστευτη τραγωδία με το ζευγάρι