Κρήτη

Ηράκλειο

Στη ΔΕΥΑΗ ο Κεγκέρογλου - Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα

ΔΕΥΑΗ - Κεγκέρογλου

Συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων ΔΕΥΑ Ηρακλείου είχε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, Βουλευτής και Γραμματέας της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων της ΔΕΥΑ Ηρακλείου κ. Σκεπασιανό Μανώλη και τους εκπρόσωπους των εργαζομένων στη διοίκηση της ΔΕΥΑΗ, κ. Λιναρίτη Γιάννη και κ. Λιαντράκη Γεώργιο.
Ο πρόεδρος και τα μέλη του σωματείου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Άρδευσης Ηρακλείου ενημέρωσαν τον κ. Κεγκέρογλου, αναφορικά με τα προβλήματα της επιχείρησης, των εργαζομένων και της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στους δημότες, τα οποία μάλιστα τείνουν να παγιωθούν χωρίς ουσιαστικές λύσεις. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΗ, οι οποίοι καταβάλλουν καθημερινά φιλότιμες προσπάθειες, προασπίζοντας και αναδεικνύοντας τον κοινωνικό ρόλο και χαρακτήρα της επιχείρησης, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν την άμεση ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης της υπηρεσίας προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των δημοτών και πολύ περισσότερο αυτήν τη δύσκολη υγειονομικά  περίοδο.
Στην  κατεύθυνση αυτή, ο Γραμματέας της Κ.Ο κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΔΕΥΑ Ηρακλείου & ενέργειες για τη στήριξη της.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Η ΔΕΥΑ Ηρακλείου για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες διαδραματίζει ως δημοτική επιχείρηση καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και διαχείριση συστημάτων υδροδότησης και αποχέτευσης στη πόλη του Ηρακλείου. Εμβληματικό έργο αποτελεί η αντικατάσταση όλων των δικτύων και η δημιουργία του βιολογικού καθαρισμού.
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΗ καταβάλλουν καθημερινά φιλότιμες προσπάθειες, προασπίζοντας και αναδεικνύοντας τον κοινωνικό ρόλο και χαρακτήρα της επιχείρησης.
Ωστόσο, η σημερινή δραματική υποστελέχωση της υπηρεσίας (Σε ένα οργανισμό 175 προβλεπόμενων θέσεων εργασίας υπηρετούν 100 εργαζόμενοι και 23 υπό-συνταξιοδότηση υπάλληλοι που έχουν την δυνατότητα να εργάζονται έως ότου εκδοθεί η σύνταξη τους ενώ για την επόμενη πενταετία εκτιμάται η αποχώρηση με συνταξιοδότηση άλλων 65 σύμφωνα με τον προγραμματισμό προσλήψεων που κατέθεσε η επιχείρηση στο υπουργείο Εσωτερικών φέτος τον Μάρτη) οδηγεί σε αδιέξοδο, αφού δεν μπορεί  να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των δημοτών ενώ επίκειται αθρόες συνταξιοδοτήσεις.
Επιπλέον, τα υψηλά επιτόκια και οι ασφυκτικές προθεσμίες από τις δανειακές υποχρεώσεις της επιχείρησης, οι οποίες είχαν ληφθεί για την αποπεράτωση έργων στο Ηράκλειο Κρήτης, επιτείνουν τα προβλήματα της εταιρείας, η εισπραξιμότητα της οποίας, όπως αντιλαμβάνεστε έχει μειωθεί και λόγω κορωνοϊού, αφού τα εισοδήματα των πολιτών διαρκώς φθίνουν.
Επειδή δεν προχώρησαν ποτέ οι προσλήψεις των 23 ατόμων που δρομολογούνταν εδώ και καιρό,
επειδή απαιτείται συνολικός επανασχεδιασμός τόσο για την πρόσληψη προσωπικού όσο και για τη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων που είναι ζωτικής σημασίας και συμβάλλουν τα μέγιστα στη καθημερινότητα των πολιτών 
Επειδή δεν έχουμε δει ουσιαστικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση από την κυβέρνηση παρά την ερώτηση που σας έκανα τον Οκτώβρη του 2020
Επειδή η μείωση των εσόδων της ΔΕΥΑΗ, όπως και όλων των Δημοτικών επιχειρήσεων είναι τεράστια  λόγω πανδημίας 
Επειδή σε πρόσφατη συνάντηση μου με το Δ.Σ των σωματείων των εργαζομένων ΔΕΥΑ Ηρακλείου, ετέθησαν ξανά τα προβλήματα της επιχείρησης ενόψει των υπηρεσιακών αναγκών που συνεχώς διογκώνονται και
Επειδή η διοίκηση της ΔΕΥΑΗ σε συνεργασία και ύστερα από διαβούλευση με το σωματείο των εργαζομένων έχει καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα με το οποίο ζητάει την πλήρωση 53 θέσεων εξειδικευμένου προσωπικού, σε απάντηση μάλιστα σχετικής υπηρεσιακής αλληλογραφίας με το Υπουργείο εσωτερικών 
Επειδή δεν προκύπτει οικονομικό κόστος για την επιχείρηση από τις συνταξιοδοτήσεις και τις προσλήψεις.

Ερωτάσθε κκ Υπουργοί:

• Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΔΕΥΑ Ηρακλείου και τι συγκεκριμένες  ενέργειες θα πράξετε  για την περαιτέρω στελέχωση της, με δεδομένο ότι η μισθολογική δαπάνη καλύπτεται από τα έσοδα της ΔΕΥΑΗ και τα ανταποδοτικά και δεν επιβαρύνουν το δημοτικό ή κρατικό προϋπολογισμό;
• Γιατί δεν εντάσσετε τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης στις πληττόμενες εξαιτίας του κορωνοϊου επιχειρήσεις, αφού η μείωση των εσόδων τους είναι τεράστια;
• Προτίθεστε αφού λάβετε υπόψη τις προτάσεις της ΔΕΥΑ Ηρακλείου να προκηρύξετε τις θέσεις εργασίας που έχει ανάγκη επιχείρηση;».

 

Διαβάστε επίσης:

"Ανάσα ζωής" για χιλιάδες Κρητικούς που αναμένουν χρόνια να πάρουν τη σύνταξή τους

Κρήτη: Ακριβό και σε έλλειψη το πασχαλινό αρνί φέτος

Κρήτη

Κρήτη - Κλιματική Αλλαγή: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Περιφέρειας

κλιματική αλλαγή

Η ανάπτυξη στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελεί Εθνική και Περιφερειακή υποχρέωση, που απορρέει από τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC, 1992), τη Συμφωνία του Παρισιού και τις δεσμεύσεις στην ΕΕ.

Η Περιφέρεια Κρήτης πρόσφατα ολοκλήρωσε, τη Μελέτη του "Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Κρήτης" η οποία αποτελεί τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής, με βασικό στόχο τη μείωση της ευπάθειας της Περιφέρειας στις επιπτώσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και τη θωράκισή της έναντι αυτής.

Το έργο της εκπόνησης του ΠΕΣΚΠΑ, οι προδιαγραφές και το ειδικότερο περιεχόμενο του οποίου εξειδικεύονται από την Υπουργική Απόφαση με αριθ. 11258/2017 (ΦΕΚ 873/τ.Β/16-03-2017), έχει χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης, άξονας προτεραιότητας 2 «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» με τίτλο δράσης «Δράση 5.b.4: Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ) Κρήτης». 

Για την εκπόνηση της Μελέτης αυτής έχει εργαστεί μία ομάδα 22 εμπειρογνωμόνων από την πλευρά της κοινοπραξίας του αναδόχου και αντίστοιχα από την πλευρά της Περιφέρειας μία δεκαμελής Επιτροπή Παρακολούθησης, σε συνεργασία με μία 14μελή ομάδα εργασίας από δεκατέσσερις καθηγητές και ερευνητές του ΙΤΕ, Πανεπιστημίου, Πολυτεχνείου του νησιού, που υποστηρίζουν, αμισθί, το έργο αυτό της Περιφέρειας.  

Κατά την εκπόνηση της Μελέτης εκτιμήθηκαν οι αλλαγές που πρόκειται να συμβούν τις επόμενες δεκαετίες στην Περιφέρεια και καθορίστηκαν 14 βασικοί τομείς που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Στη συνέχεια προσδιορίστηκαν και ιεραρχήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα και δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για τα επόμενα 5 έως και 15 χρόνια, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος τους, σε επίπεδο στρατηγικής. Παράλληλα το ΠΕΣΠΚΑ μέσα από αυτή τη διαδικασία προβλέπει την ενδυνάμωση των δομών της Περιφέρειας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, και την ανάπτυξη ενός συστήματος παρακολούθησης τόσο του ίδιου του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής όσο και της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Ένας από τους βασικούς στόχους του ΠΕΣΠΚΑ, είναι να εμπλέξει την τοπική κοινωνία και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς εταίρους σε ένα διάλογο με στόχο να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, ώστε να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και την εφαρμογή της στρατηγικής για την προσαρμογή. Ήδη η Περιφέρεια έχει πραγματοποιήσει, εκτεταμένη διαβούλευση για τα "Μέτρα και Δράσεις" προσαρμογής με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υλοποίησης του ΠΕΣΠΚΑ, με σκοπό την καταγραφή των πραγματικών αναγκών σε σχέση με τις προτάσεις της Μελέτης. Παρόλο που αυτή η διαδικασία έγινε διαδικτυακά λόγω COVID-19, είχε θετικά αποτελέσματα και υπήρξαν αρκετές προτάσεις που λειτούργησαν βελτιωτικά στο πόνημα της Μελέτης. 
 
Σήμερα το ΠΕΣΠΚΑ βρίσκεται στη διαδικασία της οριστικής διαβούλευσης όλης της Μελέτης του, όχι μόνο με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά με ανοικτή πρόσκληση προς όλους όσους ενδιαφέρονται να εκφράσουν άποψη. Είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία να προηγηθεί, προκειμένου στη συνέχεια η Περιφέρεια να προχωρήσει στην  οριστική έγκριση του ΠΕΣΠΚΑ μέσα από τα συλλογικά της όργανα.

Επισημαίνεται ότι η μελέτη του ΠΕΣΠΚΑ θα αποτελέσει οδηγό για την Περιφέρεια και θα επιτρέψει στους αρμόδιους φορείς την προπαρασκευή και ωρίμανση όλων των έργων, τα οποία σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για την επιτυχή ένταξή τους στη νέα προγραμματική περίοδο για το ΕΣΠΑ (2021 – 2027).
 
Ως εκ τούτου, από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στο ευρύ κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, το περιεχόμενο του κεφαλαίου 8 της Μελέτης, με τίτλο "Ενιαίο ΠΕΣΠΚΑ", το οποίο αποτελεί την ουσιαστική σύνοψη όλων των κεφαλαίων της Μελέτης του ΠεΣΠΚΑ Κρήτης. 
 
Το "Ενιαίο ΠΕΣΠΚΑ" έχει αναρτηθεί στο site της Περιφέρειας στη θέση «Σημαντικές Δράσεις». Μπορείτε επίσης να το βρείτε στον μόνιμο σύνδεσμο Dropbox:
 https://www.dropbox.com/s/7kiaqpmkwjjggqt/Paradoteo_8_PeSPKA_Crete_upd_2...
 
Παρακαλούμε οι προτάσεις και οι απόψεις των πολιτών και των φορέων, να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια Δ/νση ΠΕΧΩΣ της Περιφέρειας Κρήτης, μέχρι την 10 Ιουνίου 2021, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
d.pexws@crete.gov.gr
kargaki@crete.gov.gr 
a.sakalis@enviroplan.gr  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"SafeCrete.gr": Η πύλη της Περιφέρειας Κρήτης για την κλιματική αλλαγή

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία

Η Κρήτη επηρεάζεται από την αύξηση θερμοκρασίας στην Αν. Μεσόγειο