Κρήτη

Ηράκλειο

Στα social media ο καβγάς μετά την ακύρωση του "διαλόγου για την παιδεία"

παιδεία διάλογος

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζεται η αντιπαράθεση ως προς την ακυρωθείσα εκδήλωση της Παρασκευής στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία. Με δημόσιες τοποθετήσεις τους οι προϊστάμενοι του εκπαιδευτικού κλάδου στο Ηράκλειο κατηγορούν τους διαμαρτυρόμενους ότι δεν έδωσαν τον απαραίτητο χώρο για να αναπτυχθεί ο διάλογος και πως αν και κλήθηκαν δεν προσήλθαν για να καταθέσουν τις απόψεις τους ενώ τα μέλη των παρατάξεων των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση μιλούν για έναν διάλογο προσχηματικό εφόσον τα πάντα καθορίζονται (και στην εκπαίδευση) από τις διατάξεις του τρίτου μνημονίου.
 
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το βράδυ δημιουργήθηκε σοβαρό επεισόδιο στο Επιμελητήριο Ηρακλείου όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, με καλεσμένο τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου Αντώνη Λιάκο. Οι διαδηλωτές εκπαιδευτικοί αρχικώς διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Επιμελητήριο αλλά στη συνέχεια εισέβαλλαν στο κτήριο υψώνοντας πανό στην αίθουσα και διαβάζοντας ψηφίσματα από τα μικρόφωνα της εκδήλωσης. Κατά την είσοδο των διαδηλωτών στο κτήριο υπήρξαν εντάσεις και διαξιφισμοί. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης αποφάσισαν να την ακυρώσουν υπό το φόβο μεγαλύτερης έκτασης της αντιπαράθεσης.
 
Δείτε σχετικό βίντεο:

 
Μετά την ματαίωση της εκδήλωσης σε δημόσια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Γιώργος Τερζάκης σημείωσε πως «η προγραμματισμένη συζήτηση για τον εθνικό διάλογο ματαιώθηκε γιατί "το κίνημα απέδειξε ότι μπορεί να επιβάλλει τους όρους του" σύμφωνα με τα γραφόμενα πρώην συναγωνιστών αν και κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους αλλά και να ακούσουν και τις δικές μας». Επί της ουσίας του διαλόγου ο κ. Τερζάκης αναφέρει: «Οι θέσεις που φαίνεται να καταλήγει ο διάλογος για την κατάργηση της αριθμητικής αξιολόγησης μαθητών Δημοτικού -Γυμνασίου, η είσοδος χωρίς εξετάσεις σε αρκετές σχολές του Πανεπιστημίου, η μεγαλύτερη αυτονομία της σχολικής μονάδας και η ενδυνάμωση του συλλόγου διδασκόντων είναι συντηρητικές μεταρρυθμίσεις μήπως; Μήπως δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα και απλώς να 'χουμε κάτι να καταγγέλλουμε;  Σε λίγο θα ανακοινωθούν τα τελικά κείμενα του εθνικού διαλόγου και πραγματικά θα πέσουν οι μάσκες».
 
Ενδιαφέρον επίσης έχει το σχόλιο του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου Νίκου Γιγουρτάκη, ο οποίος αναφέρει πως 23 Γυμνάσια - Λύκεια του νομού έχουν συνεδριάσει και κατασταλάξει σε θέσεις για τον διάλογο, επισημαίνοντας πως σε αυτούς τους μαθητές, κάποιοι εκ των οποίων είχαν πάει και στην αίθουσα της εκδήλωσης την  Παρασκευή δε δόθηκε η ευκαιρία να θέσουν τις ερωτήσεις τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.  «Αν αφαιρέσεις τον αντιρρητικό λόγο, την οργίλη χλευαστική αγελαία συμπεριφορά των λίγων που "διαμαρτυρήθηκαν" δεν απομένει ούτε πρόταση, ούτε καμία διάθεση συμβολής στα θέματα της Παιδείας. Τί κι αν έχουν συσσωρευτεί πρωτότυπες, τολμηρές και τεκμηριωμένες προτάσεις στα πλαίσια του διαλόγου ήδη; Κάποιοι εξακολουθούν να κινούνται στο σύμπαν της ανεύθυνης, και χωρίς κόστος απόρριψης μόνο και μόνο γιατί η αφετηρία είναι από το Υπουργείο Παιδείας...» αναφέρει ο κ. Γιγουρτάκης
 
Από την άλλη πλευρά ο Νίκος Ζαμπουλάκης πρώην αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Ηρακλείου "Δ. Θεοτοκόπουλος", ο οποίος συμμετείχε και στην κινητοποίηση της Παρασκευής, τονίζει μεταξύ άλλων απαντώντας στους δύο προϊσταμένους:  «Προφανώς η κουβέντα μπορεί και πρέπει να απλωθεί σε όλη τη βάση της εκπαίδευσης,  φυσικά και στους συλλόγους διδασκόντων. Το ζήτημα δεν είναι εκεί.
Είναι από ποιον και γιατί ενοποιούνται αυτές οι άτυπες συζητήσεις και από ποιον και γιατί χρησιμοποιούνται. Δηλ αν θεωρείς αξιόπιστο το συνομιλητή με τον όποιο κάνεις διάλογο (την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εν προκειμένω)».
 
Επίσης, η παράταξη Αριστερή Παρέμβαση -Συσπείρωση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει «την αγωνιστική κινητοποίηση των σωματείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλους τους νομούς της Κρήτης (ΕΛΜΕ Χανίων, Ρεθύμνου, δάσκαλοι, φοιτητές, αλλά και οι Παρεμβάσεις- Συσπειρώσεις Ηρακλείου ) που πραγματοποίησαν επιτυχημένη παράσταση διαμαρτυρίας στον στημένο, προσχηματικό διάλογο του υπουργείου με την παρουσία του Λιάκου εδώ στο Ηράκλειο, την Παρασκευή, και πέτυχαν τη ματαίωση του».
Η παράταξη επιτίθεται στις άλλες παρατάξεις της ΕΛΜΕ Ηρακλείου τονίζοντας: «Η πλειοψηφία ΕΚΠ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ στην ΕΛΜΕ Ηρακλείου είχαν ψηφίσει υπέρ του διαλόγου και παρευρίσκονταν ως πρόθυμοι συνομιλητές... του υπουργείου στη φιέστα του διαλόγου στο Επιμελητήριο απέναντι στους συναδέλφους που διαμαρτυρόμασταν για όλα αυτά που ετοιμάζουν...) Ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μειώνει τις δαπάνες κλπ έχοντας υπογράψει παραδοτέα ανά μήνα στα πλαίσια του 3ου μνημονίου που απεργάζονται τη διάλυση του δημόσιου σχολείου, μας καλεί για διάλογο. Πόση κοροϊδία ακόμη»;
 
Μ.Δ. 
 

Κρήτη

Κρήτη - καύσωνας: Το ΕΚΑΒ ενεργοποιεί το σχέδιο «Περσέας»

ΕΚΑΒ

Ενεργοποιείται και στην Κρήτη - όπως και σε όλη τη χώρα - το σενάριο «Καύσωνας» του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης «ΠΕΡΣΕΑΣ» με εντολή του προέδρου του ΕΚΑΒ κ. Νίκου Παπαευσταθίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όλες οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) πρέπει να ενεργοποιήσουν τα ειδικά σχέδια εκτάκτων αναγκών των Μονάδων ευθύνης τους, δηλαδή Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία κ.α., ώστε οι δομές να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν ως απόρροια του καύσωνα.

Επίσης, ζητείται η συνεργασία περιφερειακών ενοτήτων και δήμων με τις δημόσιες δομές υγείας ώστε να εντατικοποιηθεί η παροχή βοήθειας σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά και η διευκόλυνση όλων των πολιτών -όχι μόνο των ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα από τις υψηλές θερμοκρασίες- και δεν έχουν τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών στον τόπο που διαμένουν στην πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους.

Τέλος, το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ ζητά τον έλεγχο και την πιστοποίηση της ομαλής λειτουργίας όλων των απαραίτητων υποδομών (κλιματιστικές μονάδες, ηλεκτρικές γεννήτριες και εφεδρείες αυτών, σύστημα ύδρευσης, ψυκτικοί θάλαμοι) στις δομές των ΥΠΕ και τη διασφάλιση αποθεμάτων απαραίτητου φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού (οροί, ευπαθή φάρμακα, κ.α.) και προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία τους συνυπολογιζόμενου και του ενδεχόμενου έκτακτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων αρμοδίων υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρυσοχοϊδης για καύσωνα: Εκκληση στους πολίτες για στοχευμένη χρήση του ηλεκτρικού και νερού

Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους - Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπ. Εργασίας

Καύσωνας: Έκκληση από τον Δήμο Ηρακλείου για τα αδέσποτα