Κρήτη

Ηράκλειο

"Στα χαρακώματα" οι δήμοι Ηρακλείου και Αρχανών για τη γεώτρηση

Το σημείο της γεώτρησης.

"Πόλεμος" για μια γεώτρηση... Ο Δήμος Αρχανών - Αστερουσίων και ο Δήμος Ηρακλείου βρίσκονται σε μια ανευ προηγουμένου αντιπαράθεση, με φόντο τις εργασίες που πραγματοποιούνται σε αγροτική έκταση στην περιοχή του Γιούχτα, από την ΔΕΥΑΗ.

Παρά το γεγονός πως το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων άναψε "κόκκινο" στο άνοιγμα της γεώτρησης, ο δήμος Ηρακλείου προχώρησε στις εργασίες, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις! Στο σημείο των εργασιών, συγκεντρώθηκαν δημοτικοί παράγοντες από τους δύο ΟΤΑ, αλλά και πολίτες της ευρύτερης περιοχής των Αρχανών, οι οποίοι διαμαρτύρονται γι αυτή την εξέλιξη.

Φορείς και πολίτες των Αρχανών συγκεντρώθηκαν στο σημείο.
Φορείς και πολίτες των Αρχανών συγκεντρώθηκαν στο σημείο.

Από τη μία πλευρά ο Δήμος της περιοχής τονίζει πως δεν έχει δώσει σχετική άδεια για την πραγματοποίηση της γεώτρησης εντός των γεωγραφικών της ορίων, από την άλλη πλευρά ο Δήμος Ηρακλείου εμφανίζεται ...αποφασισμένος να μην υποχωρήσει.

Χαρακρητιστικό μάλιστα της έντασης είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αρχανών Μύρωνας Χιλετζάκης και ο Γεωλόγος της ΔΕΥΑΗ, Παναγιώτης Σοφίου, έσπευσαν το απόγευμα στο Αστυνομικό Τμήμα προκειμένου, όπως λένε οι πληροφορίες, να κατατεθούν μηνύσεις με φόντο τα έργα στην περιοχή. 

Ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων έχει απαγορεύσει στον Δήμο Ηρακλείου να προχωρήσει τις εργασίες.
Ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων έχει απαγορεύσει στον Δήμο Ηρακλείου να προχωρήσει τις εργασίες.

Με δηλώσεις του στο δελτίο ειδήσεων του Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αρχανών Αστερουσίων, Μύρωνας Χιλετζάκης ανέφερε πως οι κάτοικοι των Αρχανών είναι αναστατωμένοι και πως ανόρυξη της νέας γεώτρησης θα προκαλέσει προβλήματα στην περιοχή. "Εμείς δεν φεύγουμε από εδω αν δεν φύγει το γεωτρύπανο" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, μιλώντας στο ekriti ανέφερε πως "δεν υπάρχει τίποτα παράνομο καθώς όλα γίνονται με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης" και συμπλήρωσε πως η περιοχή που ανοίγεται η γεώτρηση είναι εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ηρακλείου. Η γεώτρηση γίνεται για να βοηθήσουμε τους κατοίκους των Βασιλειών και της Φορτέτσας τους θερινούς μήνες" κατέληξε ο κ. Βουρεξάκης, 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Ρέθυμνο συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔ Κρήτης

Δήμος Ηρακλείου: Με αίτηση η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη

Ηράκλειο: Αλλάζουν όλα για τους οδηγούς στην Αγίου Μηνά και την Καλοκαιρινού

 

Κρήτη

Σεισμοί στο Ηράκλειο - Λέκκας: Δεν αποκλείεται νέα δόνηση 5,2 Ρίχτερ

Ρωγμές σε σπίτι στον Σαμπά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος

Να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια και όσα έχουν υποστεί ζημιές συνέστησε στους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εξήγησε και τι ακριβώς ισχύει με το σχέδιο «Εγκέλαδος» για το Ηράκλειο Κρήτης. 

Διευκρίνισε πως το εν λόγω σχέδιο ουσιαστικά είναι μονίμως ενεργοποιημένο, δεδομένου ότι ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο που έρχεται ξαφνικά.

Στο Ηράκλειο, όπου παρατηρείται παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα, υπάρχει η εκτίμηση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για έναν σεισμό της τάξης των 5,2 Ρίχτερ.

Σημείωσε παράλληλα ότι ναι μεν ένας σεισμό αυτού του μεγέθους μπορεί να είναι ένας μικρός σεισμός για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς οι σύγχρονες κατασκευές - αυτές που έχουν δημιουργηθεί βάσει των αντισεισμικών κανονισμών - έχουν ανταπεξέλθει σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη, ωστόσο η περιοχή των χωριών στο Ηράκλειο, είναι μια περιοχή που περιλαμβάνει και σπίτια που είναι παλιά γεγονός που χρήζει προσοχής.

Για το λόγο αυτό, αυτό που συνέστησαν οι επιστήμονες για την διαμόρφωση και επικαιροποίηση των σχεδίων του εγκέλαδου, θα πρέπει οι κάτοικοι που βρίσκονται σε παλιά σπίτια, να τα εκκενώσουν. 

"Η σεισμική δραστηριότητα είναι παρατεταμένη και μπορεί να συνεχιστεί",  τόνισε ο κ. Λέκκας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κρήτη: 3 νέες συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών

Ηράκλειο: Μετά τη διάσωση, το ζευγάρι πρέπει να πληρώσει το Λιμενικό!

Ηράκλειο: Διαψεύδει η σύζυγος του Διονύση Κρέμη ότι ο γιατρός πέθανε μετά τον εμβολιασμό