Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Οι αναστολές φέρνουν ιδιώτες σε καθαριότητα και σίτιση

Image
Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ )
 clock 17:21 | 07/09/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ καταγράφεται για άλλη μια φορά  η κατηγορηματική άρνησή του στην είσοδο ιδιωτών σε τομείς λειτουργίας του νοσοκομείου ενώ υπογραμμίζεται ότι -με πρόσχημα τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων-  η διοίκηση δρομολογεί τις προσλήψεις αναδόχων παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κατά το παρελθόν. 

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ. 

Με πρόσχημα την κάλυψη των κενών που προέκυψαν από την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, προωθείται η εκ νέου εκχώρηση της καθαριότητας και της σίτισης του νοσοκομείου σε εργολάβο. Λίγες κιόλας μέρες μετά τις αναστολές, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ φέρνει στο ΔΣ του νοσοκομείου αίτημα έγκρισης πίστωσης 50.000€ για «πρόσληψη αναδόχου», που θα διαθέσει 10 καθαρίστριες και 3 λαντζέρηδες. Παράλληλα προχωράει η παραχώρηση του ιματισμού του ΠΑΓΝΗ σε ιδιώτες (που αποφασίστηκε προ αναστολών), ενώ εργολαβικοί είναι εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι στη φύλαξη.

Γρήγορα διαψεύστηκε η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, η οποία -σε συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων κατά τη διάρκεια παγκρήτιας παράστασης διαμαρτυρίας (την προηγούμενη εβδομάδα)- αρνήθηκε την επαναφορά εργολάβων για την αναπλήρωση των συναδέλφων που θα παύονταν από τη δουλειά τους.

Η επανείσοδος εργολάβων στην καθαριότητα και τη σίτιση του νοσοκομείου αποτελεί εφαρμογή της πρόσφατης τροπολογίας της κυβέρνησης, με την οποία επεκτείνεται η «ανάθεση υπηρεσιών» (διοικητικών, τεχνικών, εργαστηριακών, καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης, ιματισμού, διακομιδές κλπ.) «σε τρίτους», δηλαδή στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα υγείας, «με τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας» για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από τις αναστολές. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται και αύξηση των μετακινήσεων προσωπικού και των προσλήψεων επικουρικών για το «μπάλωμα» των κενών.

Ήδη γίνονται φανερά τα προβλήματα που προκαλούνται στη λειτουργία των υποστελεχωμένων τμημάτων του νοσοκομείου μας από την αναστολή καθηκόντων 133 εργαζομένων εν μέσω του 4ου κύματος, ενώ παραμένουν κενές τουλάχιστον 600 θέσεις προσωπικού. Οι ανεπαρκείς (αριθμητικά) εναπομείναντες συνάδελφοι υποχρεώνονται σε νέες μετακινήσεις μεταξύ τμημάτων και σε περαιτέρω αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς τους με αναστολή αδειών και περικοπή ρεπό.

Είναι βολική η αντιπαράθεση μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, την οποία ενθαρρύνει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποπροσανατολίσει από τις κρατικές ευθύνες για τις σοβαρές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας και για την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς, εστίασης, σχολεία, ΜΜΜ, αεροδρόμια, λιμάνια, κλπ.

Αποκαλύπτεται η σκοπιμότητα της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών, που δεν είναι άλλη από την επιτάχυνση της υλοποίησης των σχεδίων της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ». Τα σχέδια αυτά (που προϋπήρχαν της πανδημίας) περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων και επέκταση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας.

Σκοπός είναι η λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας με όσο το δυνατό πιο περιορισμένη κρατική χρηματοδότηση, με λιγοστό μόνιμο προσωπικό και με ελάχιστες υποδομές. Παράλληλα με την απαξίωση του δημόσιου, προχωρά η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας, που όχι μόνο βγαίνει αλώβητος από την πανδημία, αλλά του δίνεται η ευκαιρία να αυξήσει και τα κέρδη του.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ τάχθηκε εξαρχής υπέρ του καθολικού δωρεάν εμβολιασμού του πληθυσμού με οργάνωση της ενημέρωσης και της φαρμακοεπαγρύπνησης στα πλαίσια μιας ενισχυμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ). Αντιταχθήκαμε όμως στο νόμο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών, που χρησιμοποιείται ως όχημα για αναστολές εργασίας και στέρησης μισθού, για επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, για διεύρυνση της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων δομών υγείας. Διεκδικούμε:

Καμία σύμβαση των νοσοκομείων με εργολάβους (σε καθαριότητα, εστίαση, ιματισμό, φύλαξη, κοκ)

Όχι στις αναστολές εργασίας και στη στέρηση μισθού

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων υγειονομικών

Καθολικός δωρεάν εμβολιασμός σε ενισχυμένες δομές ΠΦΥ

Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με κατάργηση των ΣΔΙΤ και κάθε επιχειρηματικής δράσης στον κλάδο.

Καλούμε σε συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη στις 14:00 στο σαλόνι του νοσοκομείου και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ ενάντια στην εκχώρηση της καθαριότητας, της εστίασης και του ιματισμού σε εργολάβους.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Πέθανε την ώρα που ετοιμαζόταν για την κατάδυση

Θάνατος Μίκη Θεοδωράκη: Όλες οι λεπτομέρειες για την ταφή του στα Χανιά

Κρήτη: Πάνω από 20.000 στρέμματα αμπελιών "κάηκαν" στον καύσωνα - Τιμές σταφίδας από την ΚΣΟΣ

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis