Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί»

Invalid Scald ID.

Με αφορμή την 14η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα», ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας δήλωσε τα εξής: 

«Αρχικά θα ήθελα να συγχαίρω τους διοργανωτές της δράσης, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και την Περιφέρεια Κρήτης, συνδιοργανώτρια, καθώς και το  Open Bar Parko, το οποίο συμμετέχει στο Ηράκλειο.

Η ευθύνη του καθενός από εμάς απέναντι στον εαυτό μας αλλά και στους συνανθρώπους μας, υπαγορεύει την υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά όλων μας. 

Και αυτό πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση, γιατί αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητά του και όχι από το φόβο της κύρωσης και της επιβολής προστίμων, τα οποία ορθώς είναι υψηλά, αφού μιλάμε για απώλειες ανθρώπινων ζωών εξαιτίας ανεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς.

Τα τροχαία ατυχήματα λόγω χρήσης αλκοόλ και ουσιών στη χώρα μας αποτελούν μάστιγα. Ιδίως στις νεαρότερες ηλικίες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές συντονισμένες ενέργειες ενημέρωσης, για να περιοριστούν τα θανατηφόρα ατυχήματα λόγω χρήσης αλκοόλ, ουσιών, χρήσης κινητού και άλλων αιτιών οι οποίες μειώνουν την οδηγητική ικανότητα. 

Ξεκινώντας από τις πολύ μικρές ηλικίες και διδάσκοντας κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία, χτίζοντας μια κουλτούρα υπεύθυνης αυτοκίνησης και πεζής μετακίνησης, προσβλέπουμε ως πολιτεία σε μία γενιά πιο υπεύθυνων οδηγών. 

Καμπάνιες ενημέρωσης και δράσεις από φορείς γίνονται συνεχώς για το θέμα της ασφαλούς οδηγικής συμπεριφοράς, όπως η συγκεκριμένη. 

Γνωρίζοντας ότι τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν, σύμφωνα με τα στατιστικά, την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών, οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους νέους ανθρώπους και να τους προτείνουμε ασφαλείς τρόπους μετακίνησης, μετά από κοινωνικές εκδηλώσεις ή ψυχαγωγία, όπου συνήθως γίνεται και υπέρμετρη χρήση αλκοόλ:

Αφήνουμε το ΙΧ αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ και μετακινούμαστε με άλλους ασφαλείς τρόπους.

Ορίζουμε έναν οδηγό της παρέας ο οποίος και οφείλει να παραμείνει νηφάλιος, ώστε να διασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση όλων.   

Το σίγουρο είναι ότι  «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί» καθώς η χρήση του:

Μειώνει την απόδοση των αντανακλαστικών.

Μειώνει την ικανότητα αναγνώρισης κινδύνων.

Μειώνει τη δυνατότητα αντίληψης σωστής οδικής συμπεριφοράς.

Διαστρεβλώνει την αντίληψη του χώρου και του χρόνου.

Εύχομαι και ελπίζω να καταφέρουμε κάποια στιγμή να οδηγούμε υπεύθυνα και σεβόμενοι την αξία της ανθρώπινης ζωής, της δικής μας και των συνανθρώπων μας, ελαχιστοποιώντας τις αιτίες που προκαλούν την απώλειά τους στην άσφαλτο.»

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Η έντονη δυσοσμία από τη θάλασσα "έδιωξε" τους περιπατητές του Καράβολα

καραβολας

Η απογευματινή βόλτα στην περιοχή του Καράβολα έκρυβε δυσάρεστη έκπληξη για εκατοντάδες Ηρακλειώτες που παρέμειναν στο Ηράκλειο το τριήμερο και θέλησαν να περπατήσουν δίπλα στη θάλασσα με τα παιδιά τους.

Όπως κατήγγειλαν στο Ράδιο Κρήτη πολίτες που βρέθηκαν στην περιοχή το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια του περίπατου διαπίστωσαν ότι αναδυόταν μια πολύ δυσάρεστη οσμή από την θάλασσα που θύμιζε βοθρολύμματα με αποτέσμα να απομακρυνθούν.

Η δυσάρεστη οσμή θορύβησε τους περιπατητές οι οποίοι απευθύνθηκαν στο Ράδιο Κρήτη λέγοντας ότι είναι πολύ έντονη ιδιάίτερα κάτω από το Τάλως και εξέφρασαν τη ανησυχία τους καθώς λίγο μακρύτερα προς το Παγκρήτιο πολλοί κολυμπούν. Η δυσοσμία είναι άγνωστο μέχρι στιγμής από που προέρχεται και εάν έσπασε κάποιος αγωγός ή κάποιος να έριξε λύμματα στη θάλασσα.

Το Ράδιο Κρήτη επικοινώνησε με την ΔΕΥΑΗ για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για αγωγό.Ο πρόεδρος  της ΔΕΥΑΗ κ.Βουρεξάκης με τον οποίο μιλήσαμε αργότερα το βράδυ μας ενημέρωσε ότι στην περιοχή έσπευσαν δύο συνεργεία της επιχείρησης τα οποία  δεν διαπίστωσαν διαρροή στα αντλιοστάσια που βρίσκονται στον Καράβολα.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Το Κτηματολόγιο φέρνει "πονοκέφαλο" στους ιδιοκτήτες - Τι σχεδιάζεται για τα πρόστιμα

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο 5χρονος με επιπλοκές Covid - Εξετάζεται η περίπτωση νόσου Kawasaki