Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Σημαντική η προσφορά των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού

Image
ιδρυματα καλοκαιρινου
 clock 20:29 | 10/01/2018 writer icon newsroom ekriti.gr

Τον απολογισμό της για το έτος 2017 καταθέτει η διοίκηση του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Ανδρέα & Μαρίας Καλοκαιρινού. Σύμφωνα με τα πεπραγμένα η προσφορά κρίνεται ως σημαντική, προσφορά η οποία βρήκε ως αποδέκτη εκατοντάδες συμπολίτες μας. 

Αναλυτικά η διοίκηση αναφέρει:

Όπως είναι γνωστό, από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2017, τα Ιδρύματα επωμίστηκαν το κόστος λειτουργίας των Δομών του Κοινωνικού Χώρου, δηλαδή του «Φαγητού με την Αγάπη μας» (Κοινωνικού Συσσιτίου) και του Κοινωνικού Παντοπωλείου, χωρίς ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση. Από τον Μάιο του 2017, οι Δομές επανεντάχθηκαν σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας, με φορέα υλοποίησης τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού, σε σύμπραξη ξανά με τον Δήμο Ηρακλείου, και έκτοτε συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. 

1. Κοινωνικό Παντοπωλείο
Από την αρχή του 2017 ως το Μάιο του έτους αυτού, το Κοινωνικό Παντοπωλείο μπόρεσε να εξυπηρετήσει κατά μέσο όρο 120 οικογένειες ανά μήνα. Μετά τον Μάιο του 2017, με την αρωγή του ΕΣΠΑ, ο αριθμός των εξυπηρετούμενων εκτοξεύθηκε και από τον Νοέμβριο του 2017 ξεπέρασε τις 200 οικογένειες ανά μήνα. Το σύνολο των μηνιαίων οικογενειακών παροχών κατά το 2017 έφτασε στις 1.959. Έτσι, κατά το έτος αυτό, το Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέσχε υλική συνδρομή σε 1.018 συνανθρώπους μας, εκ των οποίων οι 412 ήσαν ανήλικα / προστατευόμενα τέκνα. Η αξία των αγαθών που χορηγήθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα έφτασε στο ύψος των 88.687,30 €. 
Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας της (Ιανουάριος 2013) ως το τέλος του 2017, δηλαδή επί 59 συνεχόμενους μήνες, η Δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου προσέφερε συσκευασμένα τρόφιμα, αλλά και είδη παντοπωλείου (επισιτιστική – υλική βοήθεια) σε 4.608 συνανθρώπους μας, και η αξία των χορηγηθέντων αγαθών έφτασε στο ύψος των 406.211,79 €. 

2. Φαγητό με την αγάπη μας
Στη Δομή του συσσιτίου που ονομάζουμε «Φαγητό με την Αγάπη μας», στις 365 μέρες του 2017, παρασκευάστηκαν και μοιράστηκαν, από την κεντρική εγκατάσταση της οδού Μονής Αγκαράθου και από την εγκατάσταση δίπλα στο Γηροκομείο των Ιδρυμάτων, 72.772 πλήρη γεύματα σε 728 συνανθρώπους μας, εκ των οποίων 186 ήσαν ανήλικα / προστατευόμενα τέκνα. 
Συνολικά από το μεσημέρι της 12ης Φεβρουαρίου 2012, που πρωτολειτούργησε ως το μεσημέρι της 31ης Δεκεμβρίου 2017, δηλαδή σε 2.148 συνεχόμενες μέρες, χωρίς καμιά διακοπή, η Δομή των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού παρασκεύασε και διένειμε 472.762 πλήρη γεύματα. Σε αυτά προστίθεται και το δεκατιανό για τους μαθητές, στη διάρκεια των σχολικών περιόδων. 

3. Νέα Δομή παροχής ειδών ένδυσης
Επιπρόσθετα, και μάλιστα μέσα στη μακρά περίοδο της «μοναχικής πορείας» χωρίς ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, τα Ιδρύματα προσπάθησαν και πέτυχαν να δημιουργήσουν, από το τελευταίο τρίμηνο του 2016, μια επιπλέον Δομή, παροχής ειδών ένδυσης και υπόδησης. Ωφελούμενοι της Δομής, είναι οι ήδη εγγεγραμμένοι στις προϋπάρχουσες Δομές των Ιδρυμάτων, με την πρόβλεψη, ο καθένας να λαμβάνει έως και τέσσερις φορές μέσα στον χρόνο τα απαραίτητα είδη ένδυσης – υπόδησης, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, περιορίζοντας έτσι αρκετά, την δαπάνη που θα χρειαστεί να κάνει προκειμένου να έχει τα απαραίτητα αυτά είδη για κάθε εποχή του χρόνου. Ήδη, η παροχή διευρύνεται και σε βασικά είδη σπιτιού (κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές), με την αρωγή πολλών κινητοποιημένων συμπολιτών μας, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες του τουρισμού. 

4. Δράσεις ενημέρωσης, κοινωνικοποίησης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης
Ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, έχει ψηλά στους στόχους του την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην οποία απευθύνεται, αλλά και την κοινωνική επιμόρφωση και επανένταξη των μελών των ευπαθών ομάδων, δημιουργώντας μεταξύ άλλων ευκαιρίες για το πλησίασμα ανάμεσα στους ανθρώπους που δίνουν και παίρνουν στήριξη. 
Σταθεροί συνεργάτες, με εβδομαδιαία παρουσία στον Κοινωνικό Χώρο είναι
Ο Σύλλογος «Αλληλεγγύη», βοήθειας ατόμων που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer,
 Η Ομάδα υποστήριξης ατόμων με προβλήματα από το αλκοόλ, 
Ο συστημικός ψυχοθεραπευτής και πανεπιστημιακός Γιώργος Κανδύλης,
Το Δίκτυο Ανθρώπων που ακούνε φωνές (Intervoice, σύλλογος βοήθειας ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχική νόσο), 
Η Φωτογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης (ΦΟΠΚ) 
Η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΟΦΕΑΚ). 
Τακτικοί συνεργάτες του Χώρου είναι, επίσης,
Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 
Η Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου (Ε.Φ.Ν.Η.), 
Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου (ΝεΚΛΗ), 
Η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΟΠΚ), 
Το Δίκτυο «Διαβάζω για τους Άλλους»
Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικό Μουσείο Κρήτης υποστηρίζει πολύπλευρα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Κοινωνικού Χώρου και πραγματοποιεί στον Χώρο δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές. 

Μέσα στο 2017 ο Κοινωνικός Χώρος πραγματοποίησε ή φιλοξένησε 49 ξεχωριστές δράσεις με 61 εκδηλώσεις και πιο συγκεκριμένα: 6 ημερίδες γενικού και ειδικού (επιστημονικού) ενδιαφέροντος, 25 προβολές ταινιών, 8 δημόσιες συζητήσεις γενικού και ειδικού (επιστημονικού) ενδιαφέροντος, 10 σεμινάρια με απεύθυνση είτε στους επαγγελματίες π.χ. υγείας, είτε στο κοινό, και 13 εκδηλώσεις γενικού ενδιαφέροντος, πάντοτε ανοικτές και δωρεάν στο κοινό, με προαιρετική την συνεισφορά των συμμετεχόντων σε συσκευασμένα τρόφιμα και είδη παντοπωλείου, ώστε να εξυπηρετούνται οι βασικοί στόχοι που ο ίδιος ο Χώρος θέτει (ευαισθητοποίηση – προαγωγή πρακτικών αλληλεγγύης). Σημειώνεται, επίσης, πως κατά το σχολικό έτος 2016-2017 πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια επιμόρφωσης ανέργων ενηλίκων σε ξένη γλώσσα (Γαλλικά), υπό την εποπτεία του Συνδέσμου Γαλλόφωνων Καθηγητών Ν. Ηρακλείου, με 76 προσφερόμενες ώρες. 

Συνολικά, από το άνοιγμά του στην οδό Μονής Αγκαράθου τον Ιανουάριο του 2013, ο Κοινωνικός Χώρος  έχει παρουσιάσει στο κοινό του Ηρακλείου πάνω από 236 ξεχωριστές δράσεις, κάτι που μεταφράζεται σε 258 εκδηλώσεις (απευθυνόμενες είτε στο κοινό, είτε σε ομάδες στόχου, είτε σε ομάδες ενδιαφέροντος, αλλά και σε ειδικούς), σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, με εθελοντικές ομάδες και με συλλογικότητες, με στόχο την κοινωνική επανένταξη, τη δια βίου εκπαίδευση και επιμόρφωση, και την προώθηση αξιών όπως η ελευθερία και πολυφωνία στην έκφραση, ο πλουραλισμός στις επιλογές, η ελεύθερη και απρόσκοπτη ανταλλαγή ιδεών, εφαρμογών και τεχνογνωσίας, αλλά και την προαγωγή κοινωνικά δίκαιων πρακτικών, με γνώμονα την αλληλεγγύη και το κοινό συμφέρον. Σε όλο αυτό το διάστημα, ο Κοινωνικός Χώρος, έχει παρουσιάσει πάνω από 30 ημερίδες γενικού και ειδικού (επιστημονικού) ενδιαφέροντος, πάνω από 150 προβολές ταινιών ανοικτών στο κοινό, περισσότερες από 45 δημόσιες συζητήσεις γενικού και ειδικού (επιστημονικού) ενδιαφέροντος, περισσότερα από 90 σεμινάρια με απεύθυνση είτε στους επαγγελματίες π.χ. υγείας, είτε στο κοινό, και πάνω από 80 εκδηλώσεις γενικού ενδιαφέροντος (π.χ. διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, μουσικές εκδηλώσεις κ.λ.π.). 

Με ζητούμενο την ολιστική προσέγγιση τόσο των εξυπηρετούμενων των Δομών όσο και των απλών πολιτών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, ή απλά να ενημερωθούν, ο Κοινωνικός Χώρος μπορεί και προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής και διασύνδεσης, καθώς και υπηρεσίες ενημέρωσης και διευκόλυνσης των πολιτών σε θέματα που τους αφορούν (π.χ. ενημέρωση και διευκόλυνση κατάθεσης αιτημάτων κοινωνικών μερισμάτων και κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης).
Στο έργο αυτό, συνολικά, ζωτική είναι η συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου, της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, καθώς και δεκάδων επιχειρήσεων και εκατοντάδων συμπολιτών μας, δωρητών και εθελοντών, στους οποίους έγινε ξεχωριστή ευχαριστήρια αναφορά σε προηγούμενο Δελτίου Τύπου. 

Μπαίνοντας στο 2018, συνεχίζουμε με μεγάλα αποθέματα ψυχικών δυνάμεων, με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, με αίσθηση συλλογικότητας και συντροφικότητας, ώστε να κάνουμε πράξη το σύνθημα του Κοινωνικού μας Χώρου: «Να βγούμε στο φως, όλοι και μαζί». 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis