Κρήτη

Ηράκλειο

Σημαντικές ανακοινώσεις στο συνέδριο της Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ

καρκίνους παχεως εντετρου

Το Συνέδριο της Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ ξεκινά τις εργασίες του την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 και τελειώνει την Κυριακή 18, στο Ξενοδοχείο Ατλαντίς.

"Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα νέα επιστημονικά δεδομένα και θα γίνει συζήτηση με γνώμονα το πώς θα θεραπευτεί με τον πληρέστερο τρόπο ο ογκολογικός ασθενής. Ο όρος της Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία διαπερνά όλη την συζήτηση. Γνωρίζουμε ότι είναι συναρπαστικές οι υποσχέσεις που δίνει η διείσδυση της τεχνολογίας σε όλα τα πεδία της Ογκολογίας" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η οποία επισημαίνει τα εξής:

"Δεν έχουμε όμως αυταπάτες ότι οι υποσχέσεις αυτές καταργούν την αρρώστια, τους ασθενείς και τους γιατρούς. Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται παραπέρα μελέτη και μεγάλη προσπάθεια κατανόησης των δεδομένων προκειμένου τα νέα φάρμακα και εργαλεία της τεχνολογίας να γίνουν σύμμαχοι του κάθε ασθενούς. Με αυτήν την προσδοκία διοργανώνουμε κάθε χρόνο το Συνέδριο μας".

• Ιατρική Ακριβείας στην Ογκολογία
• Ιατρική Ακριβείας στην καθημερινή κλινική πράξη – Ορθολογική προσέγγιση στη χρήση των
γενετικών πληροφοριών
• Ο γενετικός άτλαντας του καρκίνου: μία πηγή δεδομένων για την ιατρική ακριβείας
• Καινοτόμες Θεραπευτικές προσεγγίσεις στη θεραπεία του μελανώματος
• Σπάνιοι Καρκίνοι Κεφαλής – Τραχήλου
• Καρκίνος Παχέος Εντέρου
• Καρκίνος Προστάτη
• Καρκίνος Παγκρέατος Παρόν και Μέλλον
• Αναδυόμενες θεραπείες στον γυναικολογικό καρκίνο
• Περιεγχειρητική θεραπεία στον εξαιρέσιμο καρκίνο του στομάχου και γαστροϊσοφαγικής συμβολής
• Καινοτόμες στρατηγικές στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
• Καρκίνος του Πνεύμονα με οδηγούς μεταλλάξεις - νεότερα δεδομένα
• Βιοδείκτες για την ανοσοθεραπεία
• Υποστήριξη ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα
• Ο ρόλος του τρόπου ζωής στην πρόληψη και έκβαση του καρκίνου του πνεύμονα
• Ο καρκίνος του πνεύμονα ως μοντέλο εφαρμογής της Ιατρικής Ακριβείας
• Πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα – Συνεργασία με την Πρωτοβάθμια
Φροντίδα Υγείας
• «Καινοτόμος Συνεργασία στη Δράση κατά του Καρκίνου» του 3ου Προγράμματος Δράσης της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία

Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα σχολικά γεύματα

Σωκράτης Βαρδάκης

Για την αιφνιδιαστική διακοπή του επιτυχημένου προγράμματος των σχολικών γευμάτων και για το τι προτίθενται να κάνουν τα συναρμόδια Υπουργεία για τη χρηματοδότηση και συνέχισή του, παρενέβει κοινοβουλευτικά με ερώτησή προς τα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία των βουλευτών με πρωτοβουλία των βουλευτών και Θ. Φωτίου, Σ. Φάμελλου, Ν. Φίλη, Μ. Θραψανιώτη, Ολ. Γεροβασίλη και Σ. Βαρδάκη.

Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων απαξιώνεται με την  προσωρινή  διακοπή του, σύμφωνα με ανακοινώσεις συνδικαλιστικών φορέων και δημοσιεύματα στον Τύπο, γεγονός που φανερώνει τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Παράλληλα η αρμόδια Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Μηχαηλίδου, έχει ευθύνες για την συγκάλυψη του σκανδάλου που έχει προκύψει, με τον παράτυπο και σκανδαλώδη εμβολιασμό κομματικών στελεχών της ΝΔ και συγγενών τους σε κοινωνικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης εις βάρος ατόμων με αναπηρία.

Εντελώς αιφνιδιαστικά 1.277 σχολικές μονάδες ενημερώθηκαν την Παρασκευή 26.2.2021 πως από την Δευτέρα 1η Μαρτίου, διακόπτεται το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα. Η διακοπή του προγράμματος σημαίνει πως 185.000 περίπου μαθητές,  μένουν εκτός του προγράμματος σίτισης, καθώς δεν έχει υπογραφεί σύμβαση για τη διάθεση γευμάτων. Ο αριθμός των 185.000 γευμάτων, είναι ο αριθμός, που είχε προκηρύξει το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα γεύματα αυτά προσφέρονταν καθημερινά επί ΣΥΡΙΖΑ σε 1266 σχολεία και είχαν συνολικό προϋπολογισμό 73,5 εκατομμύρια  ευρώ.  Ο σχεδιασμός ήταν την επόμενη χρονιά να αυξηθούν περαιτέρω, ώστε φέτος να προσφέρονται ημερησίως 600.000 σχολικά γεύματα, δηλαδή σε όλα τα παιδιά του δημοτικού.  Οι στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και η βελτίωση των παιδαγωγικών και γνωστικών αποτελεσμάτων της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Παράλληλα προβάλλει στις μαθητικές κοινότητες την αξία της υγιεινής και μεσογειακής διατροφής, ενώ συμβάλει στην τόνωση των τοπικών οικονομιών μέσω της αύξησης των θέσεων εργασίας σε αυτές.

Φέτος συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο αποτελεί εθνικό πρόγραμμα, ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό. Το Υπουργείο Παιδείας δεν φρόντισε να προβεί έγκαιρα στις  απαραίτητες  διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος, με αποτέλεσμα την καταστροφική, όπως φαίνεται για τους μαθητές, καθυστέρηση στην έγκριση της νέας σύμβασης έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.  Και ενώ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με ημερομηνία 31.12.2020 και αριθμό φύλλου 5886 είχε δημοσιευθεί ο πίνακας με τα 1.352 Δημοτικά Σχολεία που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2021, η καθυστέρηση της ανανέωσης της σύμβασης αφήνει χιλιάδες παιδιά χωρίς σχολικά γεύματα, σε μία πολύ δύσκολη οικονομικό-κοινωνική συγκυρία.

Επιπλέον, είναι  άγνωστο το αν και πότε θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση της διανομής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - σχολεία: Ποια τμήματα παραμένουν κλειστά λόγω κορωνοϊού

ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ: Η σύγκλητος για την εξ αποστάσεως διδασκαλία

 - Ηράκλειο: Αυξάνονται οι θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κάτοικους