Κρήτη

Ηράκλειο

Σεισμός - Συντυχάκης: Άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών

ΚΚΕ,Μανόλης Συντυχάκης

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών από το σεισμό στην Κρήτη.

Ολόκληρη η ερώτηση:

"Τεράστιο είναι το μέγεθος της καταστροφής από τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη. Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου είχαν διενεργηθεί αυτοψίες σε 9.327 κτίρια από τα οποία χαρακτηρίστηκαν «κατοικήσιμα» τα 4.122 και «μη κατοικήσιμα» τα 5.205 των οποίων οι κάτοικοι είναι άστεγοι. Τεράστια είναι και η καταστροφή στους μικρούς επαγγελματίες, με αποτέλεσμα για πολλούς από αυτούς να είναι αμφίβολη η επάνοδός τους στην επαγγελματική τους δραστηριότητα. Μέχρι πρόσφατα, είχαν κατατεθεί τουλάχιστον 260 αιτήσεις για ζημιές σε επιχειρήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που πολλοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το κλείσιμο της επιχείρησης ή με την απόλυση λόγω των συνεπειών του σεισμού.

Οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές αγωνιούν για το τι μέλει γενέσθαι και αγανακτούν απέναντι στην έλλειψη ουσιαστικής κρατικής μέριμνας, απέναντι στις ρήτρες και τους αποκλεισμούς που προβλέπει τόσο η αρχική όσο και η τροποποιημένη ΚΥΑ, ακόμη και για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών. Διεκδικούν άμεσα μέτρα στήριξης – εξασφάλισης εισοδήματος και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί σπίτια, επιχειρήσεις και αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση (δάνεια, παράβολα, πληρωμές μηχανικών, οικοδομικές άδειες κ.λπ.) και χωρίς γραφειοκρατία και αποκλεισμούς. 

Για όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για:

Έκτακτη επιχορήγηση - οικονομική ενίσχυση (ειδικού σκοπού) στο ύψος του χαμένου εισοδήματος, συνυπολογίζοντας και τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας, ώστε να εξασφαλιστεί, για όσο διάστημα χρειάζεται, εισόδημα στο ύψος των αναγκών για όλους τους πληγέντες (εργάτες- μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγροτοκτηνοτρόφους). Για αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση με το πρόσχημα της φυσικής καταστροφής.

Να διαγραφούν χρέη σε εφορία, τράπεζες, υποχρεώσεις σε ΔΕΗ, τηλεφωνία, ύδρευση και να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός. Για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος. Για να μην επιστραφούν τα χρήματα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» απ’ όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. 

Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες. Για την αποζημίωση όλων των πληγέντων σε σύντομο χρονικό διάστημα από το σεισμό της 27ης  Σεπτεμβρίου και από το σεισμό της 24ης Ιουλίου και μάλιστα για το 100% της ζημιάς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι πληγέντες (δάνεια, παράβολα, πληρωμές μηχανικών, οικοδομικές άδειες κ.λπ.). Να ενταχθούν στην αποζημίωση τα έξοδα έκδοσης οικοδομικών αδειών. Οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων για ετοιμόρροπα κτίρια και η μεταφορά των μπαζών, να γίνει  με έξοδα του κράτους, χωρίς καμία επιβάρυνση των σεισμόπληκτων. 

Ο Βουλευτής

Συντυχάκης Μανώλης"

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Περιφέρεια Κρήτης: Συνάντηση Αρναουτάκη με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων

Κρήτη: 21 συλλήψεις στα αεροδρόμια

ΠΕΔ Κρήτης: Συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με 3 τραυματίες!

τροχαίο

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί στα φανάρια του Σκαλανίου στο Ηράκλειο, από τη μετωπική σύγκρουση, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ΙΧ με διερχόμενη νταλίκα!

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr, τρία άτομα εγκλωβίστηκαν στο ΙΧ, όταν το ΙΧ "καρφώθηκε" κάτω από την νταλίκα και χρειάστηκε η επέμβαση των ανδρών της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό τους.

Επί τόπου  έσπευσαν 3 ασθενοφόρα και γιατρός, καθώς υπάρχουν 3 τραυματίες, με τον έναν να φέρει συντριπτικά κατάγματα στο ένα πόδι και ο άλλος, 56 ετών, να φέρει κι αυτός κατάγματα στα κάτω άκρα.ενώ ο τρίτος, ένας 20χρονος, έχει επίσης κατάγματα και είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Στο σημείο δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς ο δρόμος έκλεισε με αποτέλεσμα να μην  διέρχονται αυτοκίνητα.

Τους τραυματίες παρέλαβε το ΕΚΑΒ προκειμένου να τους μεταφέρει στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο: Υπό έλεγχο η φωτιά - Απείλησε κατοικημένη περιοχή

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Ικαρία: «Ταρακουνήθηκε» το νησί

 

ESPA BANNER