Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Προβλήματα στατικής επάρκειας σε σχολεία του Ηρακλείου

Image
Προβλήματα στατικής επάρκειας σε σχολεία του Ηρακλείου
 clock 09:26 | 14/02/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Μέλη του  Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου επισκέφθηκαν το Δήμαρχο Ηρακλείου και τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης προκειμένου να τους επιδώσουν τα χρήσιμα συμπεράσματα που προέκυψαν από την εκδήλωση με θέμα «Αντισεισμική Θωράκιση Κατασκευών, Σύγχρονες & Ασφαλείς Υποδομές – Έργα Σχολικής & Λαϊκής Στέγης» που οργάνωσαν μαζί με την ένωση γονέων μαθητών δήμου Ηρακλείου.

 

 

Όπως τονίζεται στα σχετικά συμπεράσματα που επέδωσαν οι οικοδόμοι στο δήμο κια στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση:

Επιδίωξη της εκδήλωσης ήταν αξιοποιώντας την επιστημονική και τεχνολογική γνώση να διασφαλίσουμε αρχικά τη ζωή των παιδιών μας που κάνουν μάθημα σε κτήρια που δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές, τη δική μας ζωή, τεκμηριώνοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης του κλάδου των κατασκευών.

Από την εκδήλωση προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα και παρακάτω σας παραβάλλουμε ποια σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρά ζήτημα σε περίπτωση σεισμού.

 

Η ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ – ΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

 

11ο ΓΕΛ - 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Στα παραπάνω (11ο ΓΕΛ και 5ο Γυμνάσιο στις Μεσαμπελιές), η διεύθυνση του σχολείου απέστειλε έγγραφο στο Δήμο ζητώντας να στείλουν από τις υπηρεσίες άνθρωπο για έλεγχο του σχολείου. Η επίσημη απάντηση του αντιδημάρχου παιδείας ήταν δεν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα και να ψάξουν να βρουν δικό τους μηχανικό για να γίνει έλεγχος.

Στο 5ο Γυμνάσιο 130 μαθητές κάνουν μάθημα στην αποθήκη του σχολείου χωρίς φως, με την πόρτα να ανοίγει προς τα μέσα, στην πολλαπλών και στο φυλάκιο του σχολικού φύλακα. Έφεραν 2 λυόμενες από το λιμάνι αλλά ίσα ίσα που τις έφεραν χωρίς να έχουν ακόμη μεταφερθεί τα παιδιά.

 

 3ο ΕΠΑΛ ΑΛ/ΣΣΟΥ

Ακατάλληλο κτίριο, με σοβαρούς κινδύνους. Σημειωτέων, το κτίριο ανήκει στο ΤΕΕ/ΤΑΚ και ο δήμος πληρώνει ενοίκιο 5000 ευρώ το μήνα.  Η εκτίμηση που γίνεται στο επιχειρησιακό 4ετές πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου, ευθέως μιλά για θύματα σε περίπτωση σεισμού.

 

ΕΕΕΕΚ ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ ΧΩΣΤΟ

Αδιαφορία για το γεγονός ότι δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες του ΕΕΕΕΚ στον Αϊ Γιάννη το Χωστό είναι σε κοντέϊνερ, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Παλαιότερη έκθεση του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Καρύδη (2008), ο οποίος διενήργησε αυτοψία στα σχολεία του Νομού (παραγγελία της Ν.Α. Ηρακλείου), υπάρχουν παρατηρήσεις σε περίπου 220 σχολικά κτίρια και συγκροτήματα. Πολλά εξ αυτών, είναι κατασκευής των αρχών του προηγούμενου αιώνα και πάντως προ του έτους 1958, παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα και χρήζουν άμεσης επέμβασης, ενίσχυσης και συντήρησης ή ατέλειες κατά τη διαδικασία  αναστήλωσης, επισκευής, κ.λ.π.

Τα σχολεία που έχουμε καταγγελίες ή έχουμε κι εμείς διαπιστώσει ότι έχουν πρόβλημα, ή είναι ημιτελείς οι εργασίες είναι τα εξής : 1ο Γυμνάσιο & 1ο Λύκειο Καπετανάκειο (σας αναφέρω την κατάσταση παρακάτω), 3ο Λύκειο στην Λ. Δημοκρατίας (σαπισμένη θεμελίωση τα σίδερα από καταγγελίες του συλλόγου γονέων),  6ο Γυμνάσιο Παλαιά Εμπορική ( 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου – Ημιτελής αναστήλωση με πολλές ελλείψεις), 3ο Δημοτικό Ανωγειανό, 53ο – 54ο & 3ο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο σχολικό συγκρότημα πρώην Ακαδημίας, 4ο Γυμνάσιο & 4ο Λύκειο οδού Φιλιππουπόλεως (πολλές κινητοποιήσεις γονέων και με υπόσχεση κουράκη – 1 μέρα πριν την εκδήλωσή μας - ότι θα δώσει εντολή για καταγραφή προβλημάτων), 24ο & 31ο Δημοτικό σχολικό συγκρότημα Γερωνυμάκειο, 23ο δημοτικό, 15ο δημοτικό, 9ο νηπιαγωγείο, 36ο δημοτικό, κ.ά.).

 

Μετά την εκδήλωση που κάναμε κινητοποιήθηκαν αρκετοί σύλλογοι γονέων και έφεραν στην επιφάνεια σωρεία προβλημάτων στατικής επικινδυνότητας. Αναφέρω τα σχολεία που έβγαλαν τα προβλήματα :

 

ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ

Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση αναστήλωσης του Καπετανάκειου, παρά τις υποσχέσεις του Κουράκης. Με αφορμή την εκδήλωση που κάναμε η ΕΛΜΕ και λόγω του ότι η Σπαχή διδάσκει σε αυτο το σχολείο, έκανε σύσκεψη την Τρίτη 11.2.2014 6 μμ στην αίθουσα πολλαπλών του Καπετανάκειου με αρμόδιους φορείς (διεύθυνση σχολείου, συλλόγους γονέων, τεχνική υπηρεσία περιφέρειας, ιδιώτης αρχιτέκτονας, Ένωση και ομοσπονδία γονέων, κ.λ.π.)

Η Α' φάση ολοκληρώθηκε και αφορούσε τη στατική ενίσχυση. Η Β' φάση έχει κολλήσει (αρχιτεκτονική και βαψίματα σχολείου) στο γεγονός ότι το έργο δεν πληρεί προϋποθέσεις ένταξης στο ΕΣΠΑ. Ως γνωστόν η Α' φάση ήταν στην ευθύνη της Περιφέρειας και η Β' Φάση βάσει νόμου την ευθύνη την έχει ο Δήμος. Εκτός από το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα στις προϋποθέσεις που θέτει το ΕΣΠΑ, η ιδιώτης αρχιτέκτονας, ονόματι Μαυράκη λέει ότι οι στατικές εργασίες δεν είναι επαρκείς και δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την αρχιτεκτονική αποτύπωση – μελέτη που έχει κάνει. Στην ουσία θέτει θέμα παραλείψεων της Α' φάσης. Να το δεχτεί κάποιος ως επιστημονική άποψη. Αλλά μάλλον το πράγμα βρωμάει, αφού η Μαυράκη ανέλαβε ως ιδιώτης την αρχιτεκτονική μελέτη από το Δήμο με απευθείας ανάθεση. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι ούτε το ΔΣ αποφάσισε για κάτι τέτοιο ούτε η οικονομική επιτροπή. Ήταν απόφαση του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών κ. Σπυριδάκη. Αυτό από μόνο αποτελεί μείζον πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Η ανάθεση της μελέτης έγινε στο ύψος των 15.000 ευρώ, όριο βάση του οποίου μπορεί να γίνει απευθείας ανάθεση. Τυχαίο, δεν νομίζω ;

Το ζήτημα ειναι ότι όλα αυτά καθυστερούν την αποπεράτωση του έργου και φωνάζουν οι γονείς, οι μαθητές κάνουν μάθημα στα κοντέϊνερ του αύλειου χώρου, κ.λ.π.

 

3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ξαφνικά έβγαλαν...ακατάλληλο το Νηπιαγωγείο (Μπιζανίου 11 στο κέντρο Ηρακλείου οδός 1821,στο τελευταίο στενάκι πριν τα φανάρια με Αγίου Μηνά αριστερά). Οι γονείς καταγγέλλουν μεθοδεύσεις.

Αποτελείται από μια αίθουσα με τζαμαρία στην πρόσοψη, 2 εξωτερικές τουαλέτες και δυο τσιμεντένιες βρύσες. Η τζαμαρία είναι ραγισμένη δεξιά σε ένα σημείο. Αυλή δεν υπάρχει. Οι τουαλέτες έχουν στο ταρατσάκι τους ένα ντεπόζιτο ενός (ντοινκ) τόνου, και οι βρύσες είναι σε τέτοιο ύψος που εννοείται ότι τα παιδιά 4 και 5 χρονών βρέχονται .Όταν βρέχει οι τουαλέτες μπάζουν νερά !

Τον Οκτώβρη αποφάσισε ο σύλλογος γονέων να επισκευαστούν οι τουαλέτες του σχολείου ,η εξωτερική τζαμαρία και να καθαριστεί. Σε μια εβδομάδα είχε καθαριστεί ότι δεν χρειαζόταν , ένας γονιός έβαψε τις τουαλέτες του σχολείου και απευθύνθηκαν στη πρωτοβάθμια να ζητήσουν να τους βοηθήσουν στα υπόλοιπα : να τους δώσουν την απαραίτητη σήμανση για να βγαίνουν τα παιδιά διάλειμμα στον πεζόδρομο μπροστά από την είσοδο, να έρθει κάποιος μηχανικός να ελέγξει την στατικότητα των τουαλετών με το ενός τόνου ντεπόζιτο και να φτιαχτούν κάπως, να μπουν σκαφάκια-νιπτήρες για να μπορούν να πλένονται τα παιδιά, να δούν πως μπορει να επισκευαστεί η τζαμαρία.

Εννοείται ότι τους έγραφαν συστηματικά, τους ενοχλούσαν συνέχεια ,και κάποια στιγμή η «αρμόδια» μηχανικός συντήρησης σχολικών & δημοτικών κτιρίων ήρθε στο σχολείο …..μπήκε και βγήκε και αποφάνθηκε : απαπα, εγώ δεν βάζω την υπογραφή μου να βρίσκονται παιδιά εδώ μέσα, είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ κτίριο !

Ούτε μέτρησε ούτε είδε κανένα πολεοδομικό σχέδιο ούτε συνοδευόταν από κάποιον ….. ενώ όπως ειπώθηκε είχε ξανακάνει αυτοψία (φαντάζομαι ίδιου τύπου) πριν 3 χρόνια και το είχε κρίνει ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ…. Εν τω μεταξύ ο αντιδήμαρχος Γιαλιτάκη είχε πει πως θα βοηθήσει να φτιαχτεί ότι χρειάζεται και την ιδιοκτήτρια του κτιρίου η οποία όπως μπορούσε θα βοηθούσε κι αυτή. Είπαν ότι μεσα στις γιορτες των Χριστουγέννων θα γίνονταν όλες οι επισκευές. Δεν είχε γίνει τίποτα!

Θυμήθηκαν την γνωμάτευση ακαταλληλότητας του κτιρίου και ότι για να μισθώσουν άλλο κτίριο θα χρειαστούν 5 μήνες και θα εχει τελειώσει η σχολική χρονιά (οι γονείς off the record μάθανε ότι είπε ότι πρέπει να τελειώνουν με αυτή την ιστορία γιατί έρχονται εκλογές και το σχολείο είναι στο κέντρο του Ηρακλείου και είναι δυσφήμιση!) .

Η δε διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είπε :”Τα εξώδικα τι τα θέλατε; Λοιπόν ή θα πάτε τώρα σε μια αίθουσα στο Ανωγειανό η οποία είναι διαθέσιμη ή θα μοιράσω τα νήπια στα γύρω σχολεία και τα προνήπια να πάνε σπίτια τους!» .

Αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή να αναστείλει την λειτουργία του σχολείου ,δεν ειδοποίησε κανένα, ούτε καν την δασκάλα!!!

1) Ζητήσαν οι γονείς το χαρτί της γνωμάτευσης της μηχανικού ,δεν τους το έδειξαν καν.

2) Ρωτήσανε για ποιο λόγο δεν ειδοποιηθήκαν για την αναστολή λειτουργίας του σχολείου έστω με την θυροκόλληση ενός χαρτιού και τους είπαν ότι δεν χρειάζεται

3) Τους ζήτησαν να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία συμφωνούν ή όχι να μεταφερθεί το παιδί τους στο Ανωγειανό σχολείο!

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΚΙΩΝ

Η  ερώτηση που κατατέθηκε από την  Ένωση στο Δήμο, μετά από στοιχεία που πήραμε από το σύλλογο γονέων, το τοπικό συμβούλιο και τη διεύθυνση του σχολείου :

Η Ένωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου ύστερα από πρόσκληση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού & νηπιαγωγείου Σταυρακίων, πραγματοποίησε συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν τα οξυμένα, χρονίζοντα προβλήματα των σχολείων του τοπικού διαμερίσματος Σταυρακίων.

Με την κατάσταση που περιγράφουν :

-    τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου γονέων,

-    το έγγραφο του τοπικού διαμερίσματος Σταυρακίων (2/6/2010) προς την τότε Ν.Α.Ηρακλείου (επισυνάπτεται),

-    το αντίστοιχο έγγραφο  των Διευθυντών (2/6/2010) των δύο σχολείων (επισυνάπτεται),

-    το έγγραφο – αυτοψία (2/3/2010) του τμήματος κτιριακών έργων της πρώην Ν.Α.Ηρακλείου (επισυνάπτεται),

-    εμείς ως Ένωση Γονέων με την επίσκεψή μας στο σχολικό χώρο,

βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι τα προβλήματα είναι ιδιαιτέρως σοβαρά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης τόσο από το Δήμο Ηρακλείου που έχει την ευθύνη των κτιριακών υποδομών, συντηρήσεων και επισκευών, όσο και της Διεύθυνσης Α'θμιας Εκπαίδευσης για την έλλειψη δασκάλων αγγλικών και γυμναστικής.

Η κατάσταση έχει ως εξής :

-    Τα δύο σχολεία τεσσάρων αιθουσών στεγάζονται σ' ένα κτίριο κατασκευής του 1930, στατικά ανεπαρκές με έντονη υγρασία.

-    Παρουσιάζει μεγάλη υψομετρική διαφορά η αυλή από τον δρόμο (περίπου 10 σκαλοπάτια) με αποτέλεσμα σε περίπτωση σεισμού να υπάρξουν θύματα.

-    Οι αίθουσες μικρές, ακατάλληλες, μη λειτουργικές. Για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών χρησιμοποιείται ως αίθουσα και μια αποθήκη δίπλα στον καυστήρα.

-    Δεν υπάρχει στεγασμένος κοινόχρηστος χώρος, τύπου αίθουσας πολλαπλών ή έστω ένας υποτυπώδες χώρος συνάθροισης των παιδιών κατά τα διαλείμματα.

-    Ανύπαρκτος ο εξοπλισμός των σχολείων, όπως καρεκλάκια, τραπεζάκια, μικροέπιπλα, κρεμάστρες, κ.λ.π.

Τα συγκεκριμένα σχολεία παρουσιάζουν μαθητική αύξηση ως αποτέλεσμα της πληθυσμιακής ανάπτυξης της περιοχής. Κάθε σκέψη για μεταφορά των μαθητών σε παραπλήσια σχολεία (π.χ. Βουτών) είναι απορριπτέα γιατί είναι αβάσιμη και εκ του πονηρού.

Ερωτάται η δημοτική αρχή :

1.   Έχει υπ' όψη της τα προβλήματα των δύο σχολείων και τα σχετικά έγγραφα – επιστολές του τοπικού διαμερίσματος Σταυρακίων, των Διευθυντών δημοτικού και νηπιαγωγείου, το πόρισμα της αυτοψίας του τμήματος κτιριακών έργων της πρώην Ν.Α. Ηρακλείου ; Αν ναι τι ενέργειες έχουν γίνει από τη δημοτική αρχή και προς ποια κατεύθυνση, προκειμένου άμεσα να επιλυθούν τα προβλήματα που βάζουν σε κίνδυνο τα παιδιά αλλά και τους δασκάλους ;

2.   Γνωρίζει εάν έχει χαρακτηριστεί κάποιο οικόπεδο ως σχολική στέγη στην περιοχή Σταυρακίων ; Και αν έχει χαρακτηριστεί τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την αγορά και ανέγερση νέου σχολείου ; Αν όχι, επίσης τι προτίθεται να κάνει ;

3.   Τι προτίθεται άμεσα να κάνει προκειμένου να φύγουν τα παιδιά από την αίθουσα που βρίσκεται δίπλα στο λέβητα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφαλή μεταφορά και λειτουργική παραμονή τους σε άλλο χώρο του σχολείου που να μην αποβαίνει εις βάρος των άλλων παιδιών και αιθουσών.

4.   Πως άμεσα θα αντιμετωπιστεί η υγρασία που έχει κυριεύσει το σχολείο και αποτελεί απειλή για την υγεία των παιδιών και των δασκάλων ;

5.   Πως άμεσα θα εξασφαλίσει τον αναγκαίο εξοπλισμό του σχολείου με καρεκλάκια, τραπεζάκια, μικροέπιπλα, κρεμάστρες, κ.ά. ;

 

33ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Κτιριακά προβλήματα στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου. Δεν γνωρίζω περισσότερα.

 

1ο – 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΓΑΖΙΟΥ

Στατικό – λειτουργικό πρόβλημα των  1ου και 3ου Νηπιαγωγείου Γαζίου (συστεγαζόμενα) που βρίσκονται στην οδό Γ. Ξενοπούλου 7 και μίας αίθουσας ισογείου των ίδιων σχολείων ενοικιαζόμενη στην οδό Γ. Δροσίνη 11 στο Γάζι.

 

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Από τους 20 δημοτικούς σταθμούς στο Δήμο Ηρακλείου, οι 15 είναι ιδιόκτητοι και 5 ενοικιαζόμενοι (Ι', ΙΑ', Θ', Παράρτημα Μητέρα, Κυπαρισσίου). Τα 5 αυτά κτήρια αυτά είναι ανεπαρκή, δεν πληρούν ούτε τις προϋποθέσεις υγιεινής, πυρασφάλειας και αντισεισμικότητας, ενώ υπάρχει σταθμός που λειτουργεί σε όροφο πολυκατοικίας, χωρίς αυλή.

 

ΤΙ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΤΟ 5ετές ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ν.Α. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2008-2012

Η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου είχε εκπονήσει το 2008 ένα ελάχιστο πρόγραμμα στατικής ενίσχυσης των σχολικών συγκροτημάτων του Νομού. Το πρόγραμμα αυτό επικαιροποιήθηκε το 2010. Είναι δηλαδή επίκαιρο το πρόγραμμα, αλλά και το κόστος υλοποίησής του.

Συγκεκριμένα :

- έλεγχο κτιρίων 400.000 ευρώ

- στατικής ενίσχυσης  7.053.286 ευρώ

- κόστος επισκευών 1.900.000 ευρώ

- ανέγερση σχολικών κτιρίων 103.500.000 ευρώ

- αγορά οικοπέδων  23.882.273 ευρώ

- Για νέα έργα (κατασκευή σχολικών κτιρίων – προσθήκες αιθουσών) 15.650.000 ευρώ

- Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου : Ολοκλήρωση κτιριακών εργασιών στο 1.600.000 ευρώ

- Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας : 800.000 ευρώ για  αγορά ακινήτου, εξασφάλιση των κονδυλίων για την ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος του.

Μεταξύ άλλων προέβλεπε την κατασκευή :

-  Ολοήμερου 13ου Νηπιαγωγείου, Λεωφ. Κνωσού 236, Άγιος Ιωάννης, Δήμος Ηρακλείου - 1.600.000

-  Σχολικού συγκροτήματος Α/βάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) Ασήμι, Δήμος Γόρτυνας- 4.500.000

-  Σχολικού συγκροτήματος Α/βάθμιας Εκπαίδευσης, 52ο Δημοτικό Σχολείο και 61ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, Γιάννη Αθητάκη 44, Εσταυρωμένος - 4.000.000

-  Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Αρχανών, Δήμος Αρχανών - Αστερουσίων - 2.000.000

-  Νηπιαγωγείου και προσθήκη αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Μοχού Δ. Χερσονήσου - 850.000

-  Δημοτικό σχολείο Κουνάβων, Δήμος Αρχανών - Αστερουσίων, προσθήκη 4 αιθουσών - 775.000

-  Δημοτικό σχολείο Αντισκάρι Δήμου Φαιστού - 400.000

-  Προσθήκη  αιθουσών στο 10ο Γυμνάσιο Δήμου Δ. Ηρακλείου (Γιόφυρος) – 1.500.000

Πάντως, το συνολικό κόστος για ελέγχους, στατική ενίσχυση, επισκευές κτιρίων, αγορά οικοπέδων και κατασκευή σχολείων ανέρχεται στα 154.785.559 ευρώ.

Στο Δήμο Ηρακλείου, με στοιχεία του τμήματος δημοτικής περιουσίας του Δήμου για το οικονομικό έτος 2013, μισθώνονται κτίρια που στεγάζουν 84 σχολεία (12 Δημοτικά, 71 Νηπιαγωγεία, 1ο ΕΠΑΛ Αλ/σσού).

Το συνολικό ετήσιο κόστος ενοικίων ανέρχεται στα 322.810,92 ευρώ. Με το ποσό αυτό σ' ένα χρόνο θα είχε ήδη γίνει ο στατικός έλεγχος των σχολικών μονάδων. 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis