Ποιες δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες «κρύβονται» στα τρόφιμα, στις συσκευασίες των τροφίμων, στα καλλυντικά, στα παιχνίδια των παιδιών και αλλού;
Πόσο εκτεθειμένα είναι τα παιδιά του νομού Ηρακλείου σε περιβαλλοντικούς ρύπους;
Υπάρχουν διαφορές σε σύγκριση με τα παιδιά σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;
Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να μειώσουμε την έκθεση των παιδιών μας και τη δική μας;
Η Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής, του Πανεπιστημίου Κρήτης (Π.Κ.), στo πλαίσιo των «Δράσεων Αγωγής Υγείας» του Προγράμματος «ΡΕΑ PLUS», διοργανώνει την τέταρτη, 26 Νοεμβρίου 2014, στις 17.30 το απόγευμα κατά σειρά ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Περιβαλλοντικοί ρύποι και υγεία του παιδιού» με στόχο την ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών, επιστημόνων υγείας και κάθε ενδιαφερόμενου, σχετικά με τα παραπάνω θέματα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στην Πλατεία Θεοτοκοπούλου και θα είναι ανοικτή στο κοινό.
Το «ΡΕΑ PLUS» είναι ένα πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου για την αναπαραγωγική υγεία και την υγεία του παιδιού, που συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας Ελλάδας και την Ευρωπαϊκή Ένωση-Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, και υλοποιείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» - ΕΣΠΑ 2007-2013.
Την εκδήλωση θα ανοίξει η Επίκουρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Διατροφής του Π.Κ. και υπεύθυνη του Προγράμματος «ΡΕΑ PLUS» κ. Λήδα Χατζή. Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας του Π.Κ. κ. Ευριπίδης Στεφάνου και ο υπ. Δρ. Αντώνης Μυριδάκης, Χημικός-ερευνητής, θα αναφερθούν στις μετρήσεις περιβαλλοντικών ρύπων στον πληθυσμό του Ηρακλείου, ενώ η MSc Δανάη Φειδά, Βιολόγος-ερευνήτρια, θα παρουσιάσει δείκτες γενοτοξικότητας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας του νομού Ηρακλείου.
Έπειτα η Δρ. Μαρίνα Βαφειάδη, Βιολόγος-ερευνήτρια, θα μιλήσει για τις επιδράσεις συγκεκριμένων ρύπων στην υγεία του παιδιού και θα συζητήσει συγκριτικά δεδομένα μετρήσεων περιβαλλοντικών ρύπων σε διάφορους πληθυσμούς παιδιών στην Ευρώπη. Τέλος, η MPH Κατερίνα Σαβουλίδη, Εκπαιδευτικός, θα αναφέρει τρόπους μείωσης της έκθεσης, παιδιών και ενηλίκων, σε περιβαλλοντικούς ρύπους που εντοπίζονται στον αέρα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, στα τρόφιμα, στα παιχνίδια, στα ρούχα, στα πλαστικά είδη και αλλού. Το συντονισμό και το κλείσιμο της εκδήλωσης θα κάνει ο Δρ. Κοινωνικής Ιατρικής, κ. Αντώνης Κούτης.