Κρήτη

Ηράκλειο

"Πλήρη δικαιώματα για τους πενταμηνίτες του ΠΑΓΝΗ"

παγνη

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καλεί τους πενταμηνίτες εργαζομένους του νοσοκομείου που θα ξεκινήσουν να εργάζονται στα προγράμματα να μην συμβιβαστούν με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά, για ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καλωσορίζουμε τους πενταμηνίτες συναδέλφους που έρχονται να εργασθούν στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, σε πολύ δύσκολες συνθήκες,  και σας δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό σας σε όσα εργασιακά προβλήματα αντιμετωπίσετε.

Ξέρουμε ότι οι περισσότεροι κάτω από την πίεση της ανεργίας, αναγκαστήκατε να δεχθείτε να δουλέψετε με μισθούς πείνας, μέχρι 619 ευρώ για 25 ετών και άνω και μέχρι 539,75 ευρώ για κάτω των 25 ετών (συμπεριλαμβανομένη και τυχόν νυχτερινή εργασία). Σε 5 μήνες θα σας απολύσουν, θα προσλάβουν άλλους «ωφελούμενους» και ο κύκλος ανεργία – ολιγόμηνη εργασία με ψίχουλα - ανεργία θα συνεχίζεται.

Όλα αυτά γίνονται ενώ οι κενές οργανικές θέσεις σε Υγεία και Πρόνοια ξεπερνούν τις 26.000 ενώ οι προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις δεν φθάνουν να καλύψουν ούτε τις φετινές συνταξιοδοτήσεις. Μόνο στο ΠΑ.Γ.Ν.Η.  οι κενές θέσεις φτάνουν τις 750 και οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μπλοκάκι, μαθητεία  ξεπερνούν τους 300.
Είναι κοροϊδία λοιπόν να μας λένε οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι με αυτά τα προγράμματα «καταπολεμούν» την ανεργία.
Η αλήθεια είναι ότι τα προγράμματα «Κοινωφελούς εργασίας» αξιοποιούνται από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις χώρες, για:

 • Να χτυπηθεί ακόμη περισσότερο η σταθερή, μόνιμη εργασία. Να επεκταθούν περαιτέρω οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα.
 • Να καταργηθούν στη πράξη οι Συλλογικές Συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.
 • Να ανακυκλώνουν τους άνεργους και την εκμετάλλευση υπέρ των εργοδοτών, ενώ περικόπτουν συνεχώς τα επιδόματα ανεργίας.

Με αυτά τα προγράμματα εξυπηρετούν τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ΤΡΙΠΛΑ:

 • Τους  παρέχουν φθηνό, «ευέλικτο» προσωπικό, χωρίς δικαιώματα, που πιστεύουν ότι λόγω της ανασφάλειας θα είναι και πιο υποτακτικό και υπάκουο.
 • Προωθούν δραματικές περικοπές των κρατικών δαπανών για τους άνεργους και την Υγεία – Πρόνοια, «εξοικονομώντας» κρατικό χρήμα για τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές κλπ
 • Με τις περικοπές υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες Υγείας, ανοίγοντας περαιτέρω τον δρόμο για επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και την Πρόνοια.

Τσακίζουν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων                                                                                 για να ξεπεράσουν οι επιχειρηματίες την κρίση, να διασφαλίσουν τα κέρδη τους
Καλούμε τους μόνιμους υγειονομικούς να μην επιτρέψουμε να περάσει η λογική του «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των εργαζομένων. Να εμποδίσουμε την προσπάθεια από όπου και αν προέρχεται (κυβέρνηση, διοικήσεις, τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό) να στρέψουν τους μόνιμους ενάντια στους 5μηνίτες και τους εργολαβικούς εργαζόμενους.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους που εργάζεστε στα προγράμματα να μην συμβιβασθείτε με τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη μόνιμη σταθερή δουλειά, για ίδια δικαιώματα με τους μονίμους.
Ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα
Οι πενταμηνίτες  στους Δήμους, που συσπειρωμένοι στην Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, μαζί με τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους, κέρδισαν με τον αγώνα ορισμένα βασικά δικαιώματα π.χ. άδειες. 
Σε αυτόν τον δρόμο σε καλούμε να αγωνιστούμε μαζί για:

 • Πλήρη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και τήρηση των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου. Αμοιβή ίση με το μισθό των νεοπροσλαμβανόμενων στο δημόσιο, με τα αντίστοιχα προσόντα.
 • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος μετά τη λήξη του προγράμματος. Να παραμείνουν όλοι οι  εργαζόμενοι με μόνιμη, σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.
 • Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους.
 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών».

Κρήτη

Ηράκλειο

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΕΚΗ για τον αποτέλεσμα των εκλογών

εργατικό κέντρο ηρακλείου

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία - ΕΚΗ, με αφορμή τις εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Η ΔΑΣ – ΕΚΗ χαιρετίζει τους 67 σύνεδρους που ενίσχυσαν διακριτά τη ΔΑΣ – ΕΚΗ σε ψήφους (67 από 50) και ποσοστά (23,93 από 21,19%) στο Συνέδριο του ΕΚΗ που ολοκληρώθηκε χθες, ένα Συνέδριο φαστ τρακ, χωρίς ουσιαστική συζήτηση και αποφάσεις με ευθύνη της πλειοψηφίας.

Όλοι οι αντιπρόσωποι που στήριξαν τη ΔΑΣ έπρεπε, μέχρι να φτάσουν στην κάλπη, να προσπεράσουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς της μεγαλοεργοδοσίας, της Κυβέρνησης καθώς και του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Παρά την μεγάλη αύξηση σε αντιπρόσωπους και σε ποσοστό της ΔΑΣ, ο συσχετισμός διατηρείται υπέρ του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που εκφράζεται μέσα από την ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ). Το αποτέλεσμα αποτελεί παρακαταθήκη και θα εκφραστεί το επόμενο διάστημα με ένταση των προσπαθειών για ανάπτυξη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, για πιο γρήγορη ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι θετικό το γεγονός ότι σε περισσότερα σωματεία αναπτύσσεται γόνιμος προβληματισμός για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος, για τις πρωτοβουλίες των σωματείων που έχουν αγωνιστικό προσανατολισμό.

Και σε αυτό το Συνέδριο δεν έλειψε η προσπάθεια από τη μεριά του Κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού να διατηρήσει το θετικό για αυτόν συσχετισμό με κάθε τρόπο. Παρατηρήθηκαν και καταγγέλθηκαν περιπτώσεις σωματείων που πήραν μέρος στο Συνέδριο παράτυπα, αλλά και συνδικαλιστών όπως διευθυντικό στέλεχος δημοτικής επιχείρησης. Καταγγέλθηκε για άλλη μία φορά η μέχρι πρότινος παρουσία στο ΔΣ της Παγκρήτιας Τράπεζας του προέδρου του ΕΚΗ. Ταυτόχρονα έγινε, με ευθύνη της πλειοψηφίας, ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της εφορευτικής επιτροπής.

Είχε προηγηθεί η εκλογοαπολογιστική συνέλευση όπου αρνήθηκε η πλειοψηφία να βάλει προς ψήφιση το μοναδικό ψήφισμα που κατατέθηκε στη συνέλευση για την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα ώστε να μείνει στα χαρτιά το αντεργατικό έκτρωμα του νόμου Χατζηδάκη.

Η ΔΑΣ – ΕΚΗ  δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην οργάνωση των αγώνων για την απόκρουση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι,  της επίθεσης που δέχεται ο λαός μας στα δικαιώματά  του και τα κεκτημένα του, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να ενισχυθεί ο αγωνιστικός πόλος μέσα στο ΕΚΗ ώστε την επομένη να δώσουμε με καλύτερους όρους τη μάχη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Χατζηθάφτη.

Μπροστά μας έχουμε την οργάνωση του Συλλαλητηρίου στις 4 Νοέμβρη στις 7μμ στην Πλατεία Ελευθερίας, τις απεργιακές μάχες στους οικοδόμους στις 4 Νοέμβρη, και στον επισιτισμό – τουρισμό στις 9 Νοέμβρη. Κλιμακώνουμε με προετοιμασία για πανελλαδική – πανεργατική απεργία μέσα στον Δεκέμβρη ενάντια στο νόμο του Χατζηδάκη που ξεθεμελιώνει το 8ωρο, το ωράριο, το δικαίωμα στην απεργία και χτυπάει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Ζητά τη στήριξη των εργαζομένων που έμειναν χωρίς δουλειά εξαιτίας του σεισμού

 

ESPA BANNER