Κρήτη

Ηράκλειο

Περιφέρεια Κρήτης: Κέντρο για ηλικιωμένους ασθενείς με Alzheimer

alzheimer

Την σύμβαση με προϋπολογισμό 575.000 για την λειτουργία του «Ολοκληρωμένου Κέντρου Ημέρας για Ηλικιωμένους Ασθενείς με Άνοια Νόσου Alzheimer» στο πρώην ΠΙΚΠΑ Ηρακλείου που βρίσκεται επί των οδών Μαλικούτη, Δούκος Μποφόρ, Μεραμβέλου και Υγείας στο Ηράκλειο, υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Μπορμπουδάκη, η Πρόεδρος της εταιρείας «Αλληλεγγύη Ηρακλείου για την νόσο Alzheimer και την υγιή γήρανση» Ιωάννα Κορτσιδάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης τεχνικών έργων Π.Ε. Ηρακλείου Μανόλης Φακουκάκης, η προϊσταμένη του τμήματος δομών περιβάλλοντος Άννα Ροβίθη, το στέλεχος της υπηρεσίας Μαρία Σμυρνάκη και ο εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας Γιάννης Λεονταράκης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, χαρακτήρισε ως εμβληματικό το έργο για την δημόσια υγεία του νησιού, την λειτουργία του «Ολοκληρωμένου Κέντρου Ημέρας για Ηλικιωμένους Ασθενείς με Άνοια Νόσου Alzheimer».

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε θερμά την κα. Κορτσιδάκη

«που με τη συνεχή συνεργασία, την πίεση της, καταφέραμε σήμερα και υπογράφουμε την σημαντική αυτή σύμβαση που αναβαθμίζει την πρωτοβάθμια υγεία στο Ηράκλειο και ευρύτερα στην Κρήτη. Άλλο ένα σημαντικό κοινωνικό έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα μας με προϋπολογισμό 575 χιλ. ευρώ. Με την λειτουργία του Κέντρου Ημέρας για Ηλικιωμένους Ασθενείς με Άνοια Νόσου Alzheimer, θα ανακουφιστούν σημαντικά οι άνθρωποι που υποφέρουν από την ασθένεια, ενώ παράλληλα θα βοηθηθούν και οι συγγενείς τους, οι συνοδοί τους».

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μπορμπουδάκη, ανέφερε ότι, είναι μια σημαντική ημέρα σήμερα για την υγεία, «ευχαριστώ προσωπικά τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Λάμπρο Βαμβακά, όλους τους ανθρώπους της Περιφέρειας, διότι η υγεία χρειάζεται συνέργειες. Η αναγκαιότητα του έργου μεγάλη, οι άνθρωποι με άνοια, νόσο Alzheimer είναι μια ιδιαίτερη ομάδα πληθυσμού που αντιμετωπίζει μια πολύ σκληρή ασθένεια, όπως επίσης οι οικογένειες τους, οι φροντιστές τους. Το κέντρο φροντίδας θα λειτουργήσει ανακουφιστικά στους ανθρώπους αυτούς σε ένα χώρο στην «καρδιά» της πόλης του Ηρακλείου».

Από την πλευρά της η κα. Κορτσιδάκη, χαρακτήρισε το έργο όραμα ζωής που γίνεται πραγματικότητα μετά από πολλά χρόνια. «Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μπορμπουδάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Λάμπρο Βαμβακά, και όλους τους συνεργάτες τους για το θετικό αυτό αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα».

Το έργο

Το έργο αφορά την διαρρύθμιση και την επισκευή του πρώην κτιρίου ΠΙΚΠΑ και την μετατροπή του σε Ολοκληρωμένο Κέντρο Ημέρας για ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια-νόσο Alzheimer.

Η υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης επιλύει το πρόβλημα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας σε ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια νόσου Alzheimer.

Στο πλαίσιο των εργασιών προβλέπεται, το ιατρείο να αποτελείται από χώρους αναμονής, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφεία διοίκησης, γραφεία – εξεταστήρια ιατρών και ψυχολόγων, αποθηκευτικούς χώρους και συγκρότημα WC με WC για ΑΜΕΑ.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο - εστίαση: "Ο καλός ο μήνας... χάθηκε" - Ελπίδες στον τουρισμό

Έρευνα Ράδιο Κρήτη: Ακριβότερο και το νερό για αγρότες - νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα

Λιμάνι Ηρακλείου - ΤΑΙΠΕΔ: Σήμερα "κληρώνει" για το 67% των μετοχών του ΟΛΗ

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Αποκάλυψη Ράδιο Κρήτη: 2.500 ευρώ ανά στρέμμα για την αναμπέλωση - Επιδότηση και για τις χαρουπιές!

αμπελια

Σε ανάκαμψη του αμπελουργικού τομέα στοχεύει το πρόγραμμα αναμπέλωσης, που μετά από πολλά χρόνια, θα αρχίσει να υλοποιείται στην Κρήτη και στον Νομό Ηρακλείου.

Τη σημαντική αυτή εξέλιξη ανακοίνωσε μέσω του Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης,.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει τον Δεκέμβριο, με τη χρηματοδότηση να έρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη ο κάθε αμπελουργός για την αναμπέλωση θα επιδοτείται με το ποσό 2.500 ευρώ περίπου το στρέμμα.

Αυτή η εξέλιξη θα αναγκάσει και τους αρμόδιους φορείς καθώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάκαμψης να κάνουν έναν νέο σχεδιασμό όσον αφορά και τα προϊόντα που θα παράγονται.

Αναμένεται επίσης ένας άλλος σημαντικός τομέας, δηλαδή η παραγωγή χαρουπιών να ενταχθεί σε ένα νέο πρόγραμμα "δάσωσης", το οποίο θα επιδοτεί με 600-1.000 ευρώ ανά στρέμμα τη φύτευση δέντρων χαρουπιάς.

Κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβίωση ενός χρυσύ προϊόντος που παρήγαγε η Κρήτη τις προηγούμενες δεκαετίες και που αυτή τη στιγμή, πωλείται στην τιμή από 1 έως 1,30 ευρώ ανά κιλό.

Παράλληλα, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, όπως είπε ο κ. Χιλετζάκης, θα πραγματοποιηθεί μία σημαντική ημερίδα από την ΕΑΣΗ, στην οποία θα μιλήσει ο "γκουρού" των επιδοτήσεων κ. Δημήτρης Καπνιάς, της "ΓΕΑ Επιχειρείν", για τη νέα ΚΑΠ και την Ευφυή Γεωργία, ημερίδα στην οποία θα ακουστούν σημαντικές ειδήσεις για το αύριο του αγροτικού τομέα.

Μειωμένη παραγωγή στο λάδι

Οσον αφορά τις φετινές επιδοτήσεις αναμένονται στις 26 ή 27 Οκτωβρίου, ωστόσο η φετινή παραγωγή του ελαιολάδου αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 60% με 70% σε σχέση με την περυσινή χρονιά, εξαιτίας του καύσωνα του Μαίου που στην κυριολεξία "έκαψε" τα ελαιόδεντρα.

Συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι η φετινή παραγωγή στην Κρήτη θα φτάσει τους 20.000 με 30.000 τόνους την ώρα που πέρυσι ήταν στους 70.000 τόνους και το 2019 τους 100.000. Παρά την μειωμένη παραγωγή, η ποιότητα του φετινού ελαιολάδου, αναμένεται εξαιρετική!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - σοκ: Τον βρήκε κρεμασμένο η γυναίκα του

Αρκαλοχώρι - σεισμός: Ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr και για επιπλέον οικισμούς

Ηράκλειο: Τις ενοχλούσε η φασαρία από το γυμναστήριο και έκαναν μήνυση

ESPA BANNER