Κρήτη

Ηράκλειο

Παράκαμψη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου καταγγέλλουν οι Ενεργοί Πολίτες

ενεργοι πολιτες λυγερος.jpg

Επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε από την δημοτική ομάδα των "Ενεργών Πολιτών" και αφορά στην παράκαμψη του Δημ. Συμβουλίου με την απόφαση του νέου Δ.Σ. του ΕΣΔΑΚ για την υλοποίηση της πράξης «μετεξέλιξη της μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων Ηρακλείου σε Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Κε Δήμαρχε
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΔΑΚ με την απόφαση 146/2016 (23-12-2016!!) αποφάσισε την υλοποίηση της πράξης «μετεξέλιξη της μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων Ηρακλείου σε Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020
Κε Δήμαρχε
1.    Πότε το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση να προχωρήσει με τον ΕΣΔΑΚ στην διατύπωση πρότασης ένταξης και υλοποίησης της μονάδας ενώ σας είναι γνωστό ότι υπάρχει η 4/2016 απόφαση του περ. ΦΟΔΣΑ και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 876/2016 που λένε τα αντίθετα και τις οποίες σαν δήμαρχος και πρόεδρος πρέπει να προωθείτε και να εφαρμόζετε;
2.    Πως ο ΕΣΔΑΚ χωρίς πρόταση του Δήμου και με γνωστή την απόφαση του (867/2016) για προγραμματική σύμβαση με τον περ. ΦΟΔΣΑ, προχώρησε στην παραπάνω απόφαση;
3.    Πότε το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην απόφαση για την κατασκευή του β’ τμήματος της μονάδας στους ΠΕΡΑ ΓΑΛΗΝΟΥΣ, όπως αναφέρει η απόφαση του ΕΣΔΑΚ;
4.    Πότε και σε ποια απόφαση αναφέρεται ότι θα δίνετε ποσότητα οργανικού στην ΜΕΑ Χερσονήσου, όταν εσείς ο ίδιος στην τελευταία συνεδρίαση, απαντώντας σε επίμονη ερώτηση μας, απαντήσατε «ότι λένε οι αποφάσεις»;. 
Σας παρακαλούμε να μας προσκομίσετε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία αναφέρεται το παραπάνω εδάφιο.
Κύριε Δήμαρχε 
Συνεχίζετε, δυστυχώς η προσπάθεια συνεχούς υποβάθμισης και παραγκώνισης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου από την Δημοτική Αρχή. Σε κανένα μεγάλο θέμα, η Δημοτική Αρχή δεν είχε και δεν έχει ξεκάθαρο το τι θέλει να κάνει, με αποτέλεσμα τις επιπτώσεις από αυτές τις ενέργειες να πληρώνουν οι δημότες. 
    Γιατί, χωρίς ενημέρωση και κυρίως απόφαση, κάνετε δέσμιο τον Δήμο Ηρακλείου με την επιλογή των ΠΕΡΑ ΓΑΛΗΝΩΝ;

    Γιατί δεν είχατε το θάρρος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (19-12-2016) που αποσύρατε το θέμα 19 (προγραμματική σύμβαση με περ. ΦΟΔΣΑ) να ενημερώσετε ότι θα προχωρήσετε με τον ΕΣΔΑΚ, χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;
Αναμένουμε τις απαντήσεις σας στα παραπάνω ερωτήματα με ενδιαφέρον για τον σεβασμό της δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου

Κρήτη

Κρήτη: Κακοκαιρία «εξπρές» προ των πυλών - Πότε θα χτυπήσει

βροχή

Επιδεινώνεται ο καιρός από σήμερα το πρωί. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «εξπρές», σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και οι θυελλώδεις άνεμοι που θα φτάνουν μέχρι τα 8 μποφόρ.

Ήδη από την Πέμπτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για Παρασκευή (3/12) και Σάββατο (4/12) προκειμένου να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από δήμους και Περιφέρειες για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων.

Πότε θα "χτυπήσει" η κακοκαιρία την Κρήτη 

Σην Κρήτη τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους από τη νύχτα της Παρασκευής έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και τους θυελλώδεις άνεμους.

Στην υπόλοιπη χώρα σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής έως και το μεσημέρι του Σαββάτου στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο. β. Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία. γ. Από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής έως και τη νύχτα του Σαββάτου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. δ. Από τη νύχτα της Παρασκευής έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου στις Κυκλάδες.

Παράλληλα, θυελλώδεις νότιοι άνεμοι που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στα πελάγη θα πνέουν σήμερα Παρασκευή, που βαθμιαία το Σάββατο θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Meteo: Αστατος καιρός με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, αρχικά στα δυτικά και σε νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, και μέχρι το βράδυ σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις.

Οι σημαντικότερες χαλαζοπτώσεις εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν στη Δυτική Ελλάδα, σε νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Μάλιστα στα νησιά του Ιονίου και στα δυτικά ηπειρωτικά  το χαλάζι ενδέχεται να έχει τοπικά σχετικά μεγάλο μέγεθος.

Τοπικές βροχές και, τις βραδινές κυρίως ώρες σποραδικές καταιγίδες, περιμένουμε στην Αττική και στην πόλη της Αθήνας, φαινόμενα που θα συνεχιστούν κατά διαστήματα μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου.

Οδηγίες για την κακοκαιρία από την Πολιτική Προστασία

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κρήτη - κορωνοϊός: Κατέληξαν 5 ασθενείς!

Κρήτη - κορωνοϊός: Μπήκε στο Αστυνομικό Τμήμα χωρίς μάσκα και το πλήρωσε ακριβά

Ηράκλειο: Άφησαν το παιδί τους σε μία χαρτόκουτα, στο πάρκο

ESPA BANNER