Κρήτη

Ηράκλειο

ΠΑΓΝΗ: Το "Plan B" σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων

ΠΑΓΝΗ (imageonline)

Διαχειρίσιμη είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού στο Ηράκλειο, από την αρχή της της πανδημίας, με το νομό να έχει επιτύχει να παραμείνει σε μια γενικά καλή κατάσταση, με τα νοσοκομεία της πόλης να μην έχουν πιεστεί ιδιαίτερα μέχρι στιγμής.

Ωστόσο η ανησυχία και ο προβληματισμός εστιάζονται σε ενδεχόμενη αναστροφή του κλίματος, αν δηλαδή έχουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. To Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, δηλώνει έτοιμο να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και να παράσχει την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη στους ασθενείς.

Σύμφωνα με όσα είπε στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, υπάρχει ήδη έτοιμο ένα Plan B, βάσει του οποίου το νοσοκομείο θα μπορεί να έχει στη διάθεσή του άμεσα 9 επιπλέον κλίνες MEΘ αλλά και 20 επιπλέον κλίνες στη Μονάδα COVID. Το πλάνο είναι ήδη εγκεκριμένο από τον περασμένο Μάρτιο.

Μάλιστα αναφορικά με τη δωρεά 11 επιπλέον κλινών ΜΕΘ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κος Χαλκιαδάκης τόνισε πως την περασμένη Παρασκευή, υπεγράφη το τελικό σχέδιο το οποίο ενέκρινε το Υπουργείο Υγείας και οι άδειες είναι έτοιμες, προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση του έργου ενίσχυσης του νοσοκομείου για τη δημιουργία της νέας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ένα μεγαλόπνοο έργο αξίας 1,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη ο χρονικός ορίζοντας για τη λειτουργία της νέας ΜΕΘ είναι σε δύο μήνες, καθώς πρέπει να προχωρήσει η στελέχωση.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου χαρακτήρισε πρωτόγνωσρο το γεγονός ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο οι κλίνες ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ έχουν σχεδόν υπερδιπλασιαστεί, από 12 σε 27.

Παράλληλα, ο κος Χαλκιαδάκης, ενημέρωσε τους ακροατές του Ράδιο Κρήτη ότι τα προγραμματισμένα χειρουργεία στο νοσοκομείο λειτουργούν μέχρι στιγμής κανονικά σε καθημερινή βάση σε 9 χειρουργικές αίθουσες, ενώ διαμήνυσε ότι εάν χρειαστεί θα ελαττωθούν όπως συνέβη στην πρώτη φάση της πανδημίας. Παράλληλα, η κράτηση ραντεβού πλέον γίνεται αποκλειστικά και μόνο τηλεφωνικά στις 5 γραμμές του τηλεφωνικού κέντρου του ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός και η άσκοπη παραμονή εντός του νοσοκομείου, εις χάριν περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Ακροατές του Ράδιο Κρήτη, κατήγγειλαν ότι οι γραμμές αυτές είναι είτε συνεχώς κατειλημμένες είτε δεν απαντά κανείς, γεγονός που ο κος Χαλκιαδάκης δεσμεύτηκε να διερευνήσει προσωπικά.

Διαβάστε επίσης: 100 κρούσματα σε 11 μέρες μόνο στο Ηράκλειο αλλά ο χάρτης... "παγωμένος"

Ελλάδα

Χαρδαλιάς: Οι διοργανωτές διαδηλώσεων αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη για υπερμετάδοση κορωνοϊού

νίκος χαρδαλιάς

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στις σημερινές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα κορωνοϊού αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις, προειδοποιώντας ότι δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι μπορεί να ισχύει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, ωστόσο οι διοργανωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη όχι μόνο για τους διαδηλωτές αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.

«Βλέπουμε διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας, που δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης. Προφανώς ισχύει το συνταγματικό δικαίωμα, αλλά οι διοργανωτές αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΝΔ για τα νέα μέτρα: Κατηγορεί για «ανευθυνότητα και υποκρισία» τον ΣΥΡΙΖΑ

Ηράκλειο - Κορωνοϊός: Στο «βαθύ κόκκινο» με κλειστό λιανεμπόριο και εκπαίδευση

Κικίλιας: Το ΕΣΥ ξεπερνά τα όρια του - Σχέδιο έκτακτης ανάγκης - Τι αλλάζει στα νοσοκομεία