Κρήτη

Ηράκλειο

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα για τις προστατευόμενες παράκτιες περιοχές

alexakis.jpg

Στην τελική συνάντηση για την ολοκλήρωση Ευρωπαϊκού Έργου IMPRECO του πλαισίου Interreg Adrion συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης επί Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της ΕΕ - DG MARE, Ερευνητικών και Ακαδημαϊκών Κέντρων, του Δήμου Staranzano της Ιταλίας που αποτελεί το Γενικό συντονιστή, και παρουσία όλων των εταίρων του έργου.

Στην τελική εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου και οι δραστηριότητες όλων των εταίρων από πέντε χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία, Σλοβενία, Κροατία) για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων στην περιοχή Αδριατική – Ιόνιο μέσω και της διακρατικής δικτύωσης φορέων και αρμοδίων αρχών.

Η συζήτηση εστίασε στην κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου, στις καλές πρακτικές διαχείρισης και διατήρησης των οικοσυστημάτων των προστατευόμενων περιοχών καθώς και στην αξιοποίηση των πιλοτικών σχεδίων και δράσεων των εταίρων του έργου. Για την Κρήτη, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αφενός έχει επιλεγεί ως πιλοτική περιοχή η Β.Α. Κρήτη, αλλά και γιατί οι πρακτικές και τα σχέδια που μελετήθηκαν στο πλαίσιο του IMPRECO μπορούν να συν-αξιοποιηθούν από τους συναρμόδιους φορείς της Κρήτης και για άλλες περιοχές του νησιού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής Ιονίου, υπό το πρίσμα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής EUSAIR, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου και για προς τη βιώσιμη ανάπτυξη των παρακτίων περιοχών στην μετά COVID εποχή.

Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης η Αλίκη Καρούσου, στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης και αρμόδια υλοποίησης του προγράμματος, όπου παρουσίασε την εμπειρία της Περιφέρειας Κρήτης αναφορικά με το έργο.

Κρήτη

Ηράκλειο

7η ΥΠΕ Κρήτης: Ο πρώτος παστεριωτής μητρικού γάλακτος σε Νοσοκομείο της Κρήτης

Ο πρώτος παστεριωτής μητρικού γάλακτος που αγοράστηκε από την 7 ΥΠΕ

Παραδόθηκε σήμερα στο ΓΝ «Βενιζέλειο – Πανάνειο» από την Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, ο πρώτος παστεριωτής μητρικού γάλακτος, σε Νοσηλευτική Μονάδα Νεογνών της Κρήτης.

Η αγορά πραγματοποιήθηκε από τον προϋπολογισμό της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, έπειτα από την αναγκαιότητα που εξέφρασαν οι γιατροί και νοσηλευτές της Μονάδας, σε προηγούμενη επίσκεψη της Διοικήτριας στη ΜΕΝΝ.

Η παράδοση έγινε παρουσία του Προϊσταμένου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της ΥΠΕ Κρήτης κ. Πλατάκη Μιχάλη, του Διοικητή του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κ. Τερζάκη Κωνσταντίνου, της Αναπληρώτριας Διοικήτριας κ. Κωστάκη Ελευθερίας, του Δ/ντη Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Λυδάκη Χάρη, της Διευθύντριας ΜΕΝ Νεογνών κ. Κοροπούλη Μαρίνας και του προσωπικού της Μονάδας.

Κατά τη διαδικασία παράδοσης του παστεριωτή.
Κατά τη διαδικασία παράδοσης του παστεριωτή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ΓΝ «Βενιζέλειο – Πανάνειο», είναι το πρώτο νοσοκομείο της Κρήτης και από τα πρώτα σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο οποίο θα γίνεται παστερίωση του μητρικού γάλακτος, ώστε να παρέχεται με ασφάλεια στα πρόωρα νεογνά.

Πρόκειται για ένα μηχάνημα που διασφαλίζει την πρόληψη από συγγενείς και απλές λοιμώξεις, διατηρώντας τις θρεπτικές ουσίες του μητρικού γάλακτος. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο στη λειτουργία του τμήματος Νεογνών και πρόκειται να ενισχύσει το εγχείρημα της σύγχρονης Νεογνολογίας, ώστε τα πρόωρα νεογνά να τρέφονται με μητρικό γάλα.

Η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης πρόκειται να εξασφαλίσει για τις ΜΕΝΝ των υπολοίπων νοσοκομείων της Κρήτης ανάλογη προμήθεια για ασφαλή χορήγηση μητρικού γάλακτος στα πρόωρα νεογνά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Ανατροπή με τον Σήφη Βαλυράκη: Ανθρωποκτονία καταγγέλλει η γυναίκα του

Μαλεβίζι: 895.000€ για ακόμη τρία σχολεία στο ΕΣΠΑ

Εκπρόσωποι Σχολών Χορού της Κρήτης: Κατέθεσαν τα αιτήματά τους στην Περιφέρεια