Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Οικολογική Πρωτοβουλία: Να μείνει εκτός ΤΤΙΡ ο Δήμος Ηρακλείου

Image
ttip3.jpg
 clock 08:13 | 27/04/2016 writer icon newsroom ekriti.gr

Να ακολουθήσει το παράδειγμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Δήμων Αιγάλεω, Κέρκυρας και Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας ζήτησαν από τον δήμαρχο Ηρακλείου τα μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Ηρακλείου προτείνοντας να κηρυχθεί ο Δήμος Ζώνη Ελεύθερη από την Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ). 

Η τετραμελής αντιπροσωπεία της ΟΠΗ συναντήθηκε χθες το πρωί με τον κ. Λαμπρινό και του κατέθεσε γραπτή πρόταση εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Αυτοδιοίκηση και μάλιστα ένας μεγάλος δήμος όπως το Ηράκλειο θα πρέπει αν αντιταχθούν στην εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας. 

Δείτε ΕΔΩ τί περιλαμβάνει η ΤΤΙΡ:

Όπως αναφέρουν στην πρότασή τους τα μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας η  Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι μια συμφωνία υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών γίνονται εν κρυπτώ, με πλήρη αδιαφάνεια και έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου από το Ευρωκοινοβούλιο ή τα εθνικά κοινοβούλια. Υπάρχουν αρκετές εκθέσεις για τις επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό, εργασιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κεκτημένο που θα επιφέρει η συμφωνία αυτή αν τεθεί σε ισχύ: κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα των τροφίμων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αγροτική παραγωγή, τα εργασιακά δικαιώματα, τα κοινά αγαθά, η ίδια η εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και κύρια το κράτος δικαίου βρίσκονται σε κίνδυνο. Για παράδειγμα θα δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες να προσφύγουν σε μια επιτροπή διαιτησίας παρακάμπτοντας εθνικό και ευρωπαϊκό δικαστήριο, μηνύοντας κράτη για διαφυγόντα κέρδη όταν αυτά εφαρμόζουν περιβαλλοντική, εργασιακή ή αλλη νομοθεσία. Πρόκειται για μια εξίσωση των προτύπων ποιότητας των δύο πλευρών του Ατλαντικού προς τα κάτω με γνώμονα αποκλειστικά τη μεγιστοποίηση του κέρδους με κάθε κόστος.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί σημαντικά κινήματα πολιτών ενάντια στην TTIP. Οι μεγάλες Ευρωπαϊκές διαδηλώσεις που πραγματοποιηθήκαν το 2014 και το 2015 και η συγκέντρωση 3,3 εκατ. υπογραφών κατά της TTIP έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους διαπραγματευτές της συμφωνίας. Ταυτόχρονα, ένα τεράστιο κύμα ανακήρυξης δήμων και περιφερειών σε «Ζώνες Ελεύθερες από την TTIP» έχει ξεκινήσει και απλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη. Δημοτικά Συμβούλια μεγάλων δήμων όπως του Άμστερνταμ στην Ολλανδία και του Μπίρμινχαμ  στην Αγγλία, πόλεις και περιφέρειες στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, στο Βέλγιο, κ.ά. κηρύσσουν τις περιοχές τους και τις πόλεις TTIP FREE ZONES. Ιδιαίτερα στη Γερμανία, 10.000 πόλεις έχουν κηρυχτεί Ελεύθερες Ζώνες. Εμβληματικής σημασίας είναι η απόφαση του Δήμου Βαρκελώνης να ανακηρύξει την πόλη «Ζώνη Ελεύθερη από την TTIP και τη CETA» (η αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά) καθώς και η διοργάνωση της ιστορικής Συνάντησης των Ευρωπαίων Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Βαρκελώνης 21 και 22 Απριλίου 2016 για τη δημιουργία του Δικτύου Δήμων Ελεύθερων Ζωνών από τις Συμφωνίες.

Στη χώρα μας μέχρι πρότινος η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είχε ενημερωθεί και δεν είχε αντιδράσει στις διατλαντικές συμφωνίες. Αυτό αλλάζει ραγδαία καθώς ήδη ο Δήμος Αιγάλεω, ο Δήμος Κέρκυρας, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, είναι οι πρώτοι που ανακηρύχτηκαν ως ελεύθερες ζώνες, με αποφάσεις των Συμβουλίων τους. Φιλοδοξούμε ο Δήμος Ηρακλείου, οι υπόλοιποι δήμοι της Κρήτης καθώς και η Περιφέρεια να είναι ανάμεσα στους επόμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα ανακυρυχθούν «Ζώνες Ελεύθερες από την TTIP».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis