Κρήτη

Αντιδράσεις και στην Κρήτη για τις μυστικές συμφωνίες των ΗΠΑ (βίντεο)

ttip3.jpg

Και στην Κρήτη εξαπλώνονται οι αντιδράσεις για την υπογραφή των μυστικών παγκόσμιων εμπορικών συμφωνιών που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες από κοινού με μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Στο Ηράκλειο προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στις 11:30 το πρωί στην πλατεία Καλλεργών (Λιοντάρια). Το ekriti.gr σας παρουσιάζει συνοπτικά σήμερα τί σημαίνουν οι συμφωνίες αυτές αλλά και τις βασικές, επιβαρυντικές για τα δικαιώματα των πολιτών, διατάξεις που έχουν διαρρεύσει ως τώρα και αποτελούν και τον λόγο για τον οποίο έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 3.000.000 υπογραφές ευρωπαίων πολιτών κατά των συγκεκριμένων εμπορικών συμφωνιών. 

Τί σημαίνουν τα αρχικά: 

TTP (Transpacific Trade Partnership) - Υπερωκεάνια Συνεργασία Εμπορίου. Αφορά τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανού. Υπεγράφη χθες, 6 Οκτωβρίου, στην Ατλάντα από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Χιλή, το Μεξικό, το Περού, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, 

ttip.jpg

ttip.jpg, by gpapadakis

ttip2.jpg

ttip2.jpg, by gpapadakis

ΤΤΙP (Transatlantic Trade and Investment Partnership): Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων. Αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2015 και δεσμεύει κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις εμπορικές και επενδυτικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ. (Για τις σχέσεις ΕΕ - Καναδά, προωθείται ξεχωριστή συμφωνία με τα αρχικά CETA). 

ttip3.jpg

ttip3.jpg, by gpapadakis

TISA (Trade in Services Agreement): Εμπορική Συμφωνία Υπηρεσιών. Αφορά τον τομέα των υπηρεσιών με συγκεκριμένες χώρες ειδικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, όπως η Ελβετία, το Ισραήλ, η Τουρκία, το Λιχνεστάιν, ο Παναμάς κ.α. (αναμένεται να υπογραφεί το 2016).

Πως διαμορφώθηκαν

Οι συζητήσεις για την κατάρτιση των συγκεκριμένων συμφωνιών έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται σε κλειστούς κύκλους αξιωματούχων και όχι σε δημόσια διαβούλευση. Ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη δεν είχαν καμία συμμετοχή ενώ αποκλειστικά αρμόδια για την διαπραγμάτευση είναι η προεδρία της Κομισιόν. Αντίθετα, διευρυμένη πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις έχουν οι εκπρόσωποι μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, κυρίως αμερικανικών συμφερόντων. Περισσότερα για το περιεχόμενο των συμφωνιών αυτών έχουμε μάθει από τις διαρροές του ιστότοπου Wikileaks, παρά από επίσημες ενημερώσεις. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε πως ως αρμόδιος υπουργός είχε απλά λίγη ώρα σε ένα ειδικό αναγνωστήριο στις ΗΠΑ προκειμένου να μάθει τι περιλαμβάνει η συμφωνία που αφορά την Ε.Ε. (και την Ελλάδα) χωρίς να έχει την δυνατότητα να κρατήσει οποιαδήποτε σημείωση ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό.    

Τρόφιμα

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής για την TTIP, η συγκεκριμένη εμπορική συμφωνία δίνει ευκολότερη πρόσβαση στα αμερικανικά προϊόντα και επενδύσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μειώνει ή καταργεί εντελώς τους δασμούς που επιβάλλονται από τα κράτη μέλη αλλά κυρίως ανοίγει την πόρτα σε προϊόντα μέχρι σήμερα αποκλεισμένα όπως οι μεταλλαγμένοι σπόροι εταιριών όπως η Monsanto. Η συμφωνία επίσης, υπερκαλύπτει σε ισχύ την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία επιβάλλει περιορισμούς όσον αφορά τη χρήση συγκεκριμένων χημικών ουσιών κατά την παραγωγή, μεταποίηση και διάθεση των τροφίμων και αίρει την μέχρι πρότινος απαγορευμένη εξαγωγή συγκεκριμένων αμερικανικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Ένα θέμα που αφορά ειδικά τις χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα είναι η απελευθέρωση της εισαγωγής αγροτικών - κτηνοτροφικών προϊόντων (μεταλλαγμένων η μη). Έτσι, σε μικρό χρονικό διάστημα τα κρητικά τυροκομικά προϊόντα ενδέχεται να συναγωνίζονται στις αγορές της Ευρώπης όχι μόνο τα γαλλικά ή τα ιταλικά αλλά και διάφορα τυποποιημένα τυριά που θα παράγονται (με αμφίβολες διαδικασίες) και θα εισάγονται στην Ευρώπη από την αμερικανική ήπειρο. 

Φάρμακα

Μεταξύ των προϊόντων για τα οποία γίνεται ειδική αναφορά στις συγκεκριμένες συμφωνίες είναι τα φάρμακα, και πάλι προς την κατεύθυνση των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιριών. Για το θέμα έχουν κάνει ήδη δημόσια παρέμβαση οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζοντας πως η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου, θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών των φαρμάκων. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ασθενείς και όσοι προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια στις χώρες που μαστίζονται από την ανθρωπιστική κρίση. Για παράδειγμα, αναφέρουν πως η ενίσχυση του μονοπωλίου στα βιολογικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς θα αναγκάσει τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες να πληρώνουν πολύ μεγάλα ποσά προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά. 

ttip5.jpg

ttip5.jpg, by gpapadakis

Σχέσεις Κράτους - εταιριών
Λεόντειες υπέρ των πολυεθνικών εταιριών είναι οι διατάξεις ως προς την εργατική νομοθεσία και την οικονομική πολιτική των κρατών. Για πρώτη φορά, μέσω της TTIP δίνεται η δυνατότητα σε εταιρίες να προσφεύγουν στα δικαστήρια εναντίον κρατών και κυβερνήσεων, αν θεωρήσουν πως από τις αποφάσεις τους πλήττονται τα συμφέροντά τους. Για παράδειγμα μία εταιρία μπορεί να μηνύσει κυβέρνηση που αποφάσισε αύξηση του κατώτατου μισθού, αν κρίνει πως από αυτή την κίνηση μειώνεται το προσδοκόμενο κέρδος της. (Έχει ήδη συμβεί, στην Αίγυπτο όταν η κυβέρνηση μηνύθηκε για αυτό το λόγο από τη γαλλική εταιρία διαχείρισης υδάτινων πόρων και αποβλήτων Veolia ). Επίσης οι εταιρίες θα έχουν το δικαίωμα προσφυγής εναντίον των κυβερνήσεων αν με την πολιτική τους για τη δημόσια Υγεία θεωρηθεί ότι περιορίζουν την κερδοφορία τους. (Η Philip Morris μήνυσε την κυβέρνηση της Αυστραλίας όταν εκείνη αποφάσισε να επιβάλλει κανόνες στην εμφάνιση των πακέτων τσιγάρων).Όλες οι νομικές κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν στις κυβερνήσεις περιγράφονται σε ειδική ενότητα της ΤΤΙΡ με τον τίτλο  “Διευθέτηση Διαφορών Επενδυτή-Κράτους” (Investor-State Dispute Settlement - ISDS). 

Περιβάλλον 

Η TTIP ακυρώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ευρώπη, η οποία είναι πιο αυστηρή από εκείνη των ΗΠΑ. Από τα βασικά της σημεία είναι η κατάργηση των Περιβαλλοντικών Στρατηγικών Μελετών για τις συνέπειες μιας επένδυσης στη φύση ή στον άνθρωπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επ' αυτού είναι οι διαδικασίες έγκρισης των διάφορων προτεινόμενων επενδύσεων (όπως και στην Κρήτη), οι οποίες γίνεται προσπάθεια να απλοποιηθούν ή ακόμα και να παρακαμφθούν εντελώς.

ttip6.jpg

ttip6.jpg, by gpapadakis

Συνολικά
Θα έλεγε κανείς ότι οι συγκεκριμένες τρεις εμπορικές συμφωνίες που προωθούνται ( η πρώτη υπεγράφη ήδη) αποτελούν ένα νέο παγκόσμιο "υπερ-μνημόνιο" ρυθμίζοντας την εμπορική νομοθεσία αλλά και τις ζωές των ανθρώπων προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Δεν είναι τυχαίο ότι από όλες αυτές τις συμφωνίες αποκλείονται χώρες με αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες αποτελούν πια και τους κύριους ανταγωνιστές των Ηνωμένων Πολιτειών. 
Από τις 10 έως τις 17 Οκτωβρίου διοργανώνονται δράσεις διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη  και το Ηράκλειο. Για την συγκέντρωση του Ηρακλείου καλούν μέχρι στιγμής η Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στις συγκεκριμένες συμφωνίες, το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη», η Ομάδα Ηρακλείου του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα Κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τα Κοινά "Κοινός τόπος", το Κοινωνικό Ιατρείο Ηρακλείου, τo ΠΕΛΙΤΙ – Εναλλακτική Κοινότητα κ.α. 

Ρεπορτάζ - Μάριος Διονέλλης

Κρήτη

Κρήτη: Οι περιοχές που απαγορεύεται η κυκλοφορία με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4 και 5

Το δάσος της Κέρης βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ., 9 χλμ δυτικά του Ηρακλείου.

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τις πυρκαγιές που ήδη έχουν εκδηλωθεί, όλες οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης  βρίσκονται σε ετοιμότητα. 

Σε επίπεδο πληροφόρησης, μπορείτε πλέον μέσω της υποδομής GIS Crete να ενημερώνεστε για τις ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας για όλη την Κρήτη, σε δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 & 5 (υψηλός και πολύ υψηλός). Συγκεκριμένα η οδηγία αφορά 8 περιοχές στην Π.Ε. Χανίων, 9 στην Π.Ε. Ρεθύμνης, 5 στην Π.Ε. Ηρακλείου και μία περιοχή στην Π.Ε. Λασιθίου. 

Οι ευπαθείς περιοχές του Ηρακλείου είναι οι εξής: «Σύμης, Δήμου Βιάννου, Ρούβα-Ζαρού, Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού, Κέρης, Δήμου Μαλεβιζίου, Φουρνί, Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και Γιούχτα, Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων».

Πρόκειται για σημεία ενδιαφέροντος του νησιού που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link και αφορούν τις 4 Περιφερειακές ενότητες (ανοίγει στο χάρτη της Κρήτης και επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα):

http://gis.crete.gov.gr/sdi/?tab=viewport_maptab&loader=map6_loader_public&lon=2762281.3274306&lat=4192035.9414224&zoom=10

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν θέματα πολιτικής προστασίας αλλά και στοιχεία των υποδομών του νησιού, βρίσκονται διαθέσιμες στους χάρτες στην ιστοσελίδα www.gis.crete.gov.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Προσοχή, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα για τα οικόπεδα με ξερόχορτα

Κρήτη: Συνεχείς περιπολίες και φύλαξη "πνευμόνων πρασίνου"

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Οργή για την ανάρτηση Μαμουλάκη - Την "έσβησε" και ...απολογήθηκε