Κρήτη

Ηράκλειο

Οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Λαϊκή Συσπείρωση

Οι παρεμβάσεις του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρη Βρύσαλη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου της 21/9/2020: 

"1. Το κυβερνητικό παραμύθι περί «ενισχυμένου και έτοιμου» δημόσιου συστήματος Υγείας καταρρέει. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η «σταδιακή αύξηση» κρουσμάτων «ζορίζει» το σύστημα Υγείας. Επιβεβαιώνεται ότι από την εμφάνιση της πανδημίας δεν έκανε τίποτα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων που διαμόρφωσε η πολιτική εμπορευματοποίησης που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΚΕΔΕ προβάλλει τη θέση για πιο διευρυμένες αρμοδιότητες των Δήμων σε Υγεία και Παιδεία, με τέτοιους όρους. Οι κυβερνητικές παραδοχές επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των υγειονομικών:

• ήδη οι μισές από τις 26 κλίνες ΜΕΘ του νομού είναι κατειλημμένες, με τα χειρότερα να είναι μπροστά,
• στο Βενιζέλειο αναστέλλονται τακτικά χειρουργεία λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων.
• οι ελλείψεις σε ΠΑΓΝΗ-Βενιζέλειο καλύπτονται με προσωρινές λύσεις, με μετακινήσεις γιατρών από τα ΚΥ, αποδυναμώνοντας την ήδη υποβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ μετακινήσεις γίνονται και μεταξύ νοσοκομειακών Τμημάτων για να καλυφθούν οι εφημερίες των μονάδων covid-19.
• οι συμβάσεις δεκάδων επικουρικών γιατρών και εργαζόμενων ΟΑΕΔ λήγουν τους επόμενους μήνες, με επικείμενη την απόλυσή τους, ενώ κρίσιμες υπηρεσίες των νοσοκομείων παραδίνονται σε εργολαβίες,
• η λειτουργία κέντρου covid-19 στο ΚΥ Ηρακλείου δεν πληροί στοιχειώδεις προδιαγραφές προσωπικού/υποδομών.

Προαναγγέλλεται η μετατροπή -ουσιαστικά- του ΕΣΥ σε «σύστημα μίας νόσου», με αναστολή χειρουργείων, τακτικών εξωτερικών ιατρείων κ.ο.κ., και η άρνηση για σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα αν χρειαστεί. Κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία έχουν τεράστιες ευθύνες για τα πετσοκομμένα πρωτόκολλα στο άνοιγμα του Τουρισμού, την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, βαφτίζοντας «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο. Αποφάσισε περιοριστικά μέτρα στον νομό Ηρακλείου, αλλά δεν πήρε κανένα μέτρο πχ. για πύκνωση δρομολογίων των ΜΜΜ, ενίσχυση του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων που πλήττονται κ.ά. Κανένα μέτρο για να διασφαλίσει την προστασία των εργαζομένων στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Κανένα μέτρο στήριξης για τους άνεργους.

2. Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με σημαντικές καθυστερήσεις και ελλείψεις σε σχέση με τους παιδαγωγικούς όρους, τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης όσο και της δημοτικής αρχής που για μας είναι γρανάζια του ίδιου αντιλαϊκού κράτους, που ενιαία εκφράζονται και την ίδια πολιτική εφαρμόζουν.

Με μόνο μέτρο τις μάσκες, προσπαθούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, ενώ τα παιδιά κάνουν μάθημα στοιβαγμένα σε 27άρια τμήματα σε μικρές και ακατάλληλες αίθουσες. Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχαν υπογραφεί συμβάσεις με τις καθαρίστριες, με αποτέλεσμα να μείνουν κλειστά σχολεία (πχ., νηπιαγωγείο Φορτέτσας) ή γονείς και εκπαιδευτικοί να αναλαμβάνουν την καθαριότητα! Ακόμα και αυτές που προσλήφθηκαν, όμως, δεν είναι περισσότερες σε σχέση με τις περυσινές, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες.

Είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο να μην τοποθετείται έγκαιρα και το επαρκές σε πλήθος προσωπικό καθαριότητας, και από πάνω ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος να λέει δημόσια ότι είναι στις αρμοδιότητες
των Συλλόγων Γονέων να βρουν και να πληρώσουν καθαρίστριες! Πρόκειται για πολιτική επιλογή κυβέρνησης- Δήμου, που θέλει ένα σχολείο υποβαθμισμένο και πανάκριβο για τη λαϊκή οικογένεια.

Απαράδεκτη και προκλητική ήταν και η άρνηση του ΕΟΔΥ να διενεργήσει τεστ στους δασκάλους του 2ου Δημοτικού Βουτών, όπου υπήρξε κρούσμα σε εκπαιδευτικό. Το σχολείο τελικά -και καθυστερημένα- έκλεισε, γεγονός που δείχνει ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία δε διασφαλίζουν την υγεία των παιδιών και του λαού συνολικά. Δεν αποτελεί λύση οι εκπαιδευτικοί να πληρώνουν τεστ από την τσέπη τους -όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση- ούτε να τα πληρώνει ο Δήμος σε διαγνωστικά κέντρα, ούτε να κλείνουν προληπτικά τα σχολεία για 2 εβδομάδες!

Υπενθυμίζουμε ότι ενώ, έστω και την ύστατη στιγμή, ζητήσαμε σύγκληση του ΔΣ για να παρθούν έκτακτα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, η δημοτική αρχή προκλητικά αγνόησε το αίτημά μας, την ώρα που ωμά και κυνικά ζητούσε από το υπουργείο παιδείας την εξαίρεση του Δήμου από τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή! Ειδικά για τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή, πρέπει να εξασφαλιστούν άμεσα οι αναγκαίες αίθουσες, να φοιτήσουν ΟΛΑ τα νήπια από φέτος. Αν χρειαστεί, να  παραχωρηθούν άλλοι δημοτικοί-δημόσιοι χώροι αφού διαμορφωθούν κατάλληλα.

Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Να αποδεχτεί τα αιτήματα που διατυπώνουν η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Κρήτης και η Ένωση ρίχνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλο και δίνοντας προτεραιότητα στην εξασφάλιση των κερδών του Γονέων του Δήμου, οι φορείς των εκπαιδευτικών. Η Υγεία και η Παιδεία είναι κοινωνικά αγαθά. Πάνω από την ατομική ευθύνη καθενός, είναι οι υποχρεώσεις του κράτους, οι ευθύνες κυβέρνησης, περιφέρειας, Δήμου, που συναποτελούν το κράτος και είναι ενιαίες, όπως ενιαίες είναι οι ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων που έχουν την
πλειοψηφία σε αυτά τα όργανα και έχουν συνειδητά οδηγήσει το δημόσιο σύστημα Υγείας και Παιδείας σε σημείο να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις λαϊκές ανάγκες. Ο λαός δεν μπορεί να πληρώνει άλλο. Να πληρώσουν οι «έχοντες και κατέχοντες». Απαιτούμε άμεσα μέτρα ενίσχυσης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, Παιδείας, ανακούφισης των εργαζομένων από την οικονομική κρίση.

Είναι αισιόδοξο μήνυμα οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις μαθητών ενάντια στις ελλείψεις στα σχολεία. Οι αγωνίες τους μπορούν να συναντηθούν με κοινές διεκδικήσεις στις κινητοποιήσεις μαθητών-γονιών- εκπαιδευτικών, τις οποίες στηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

3. Σχετικά με στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων του τελευταίου διήμερου, ως συνήθως αποδίδονται απλά στην «ένταση» τους. Απόρροια της πολιτικής των κυβερνήσεων διαχρονικά, αλλά και των δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων, που δεν φρόντισαν να σχεδιάσουν αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές, να οργανώσουν την πολιτική προστασία και όλες τις υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Ενώ υπήρχε προειδοποίηση από τις υπηρεσίες, είχαμε διακοπές ρεύματος, υλικές ζημιές, πλημύρες δρόμων, κατοικιών και μαγαζιών, ενώ μέχρι και η πλατεία Λιονταριών μετατράπηκε σε λίμνη! Είδαμε μέχρι και σταθμό του ΕΚΑΒ να πλημυρίζει, με τους ίδιους τους διασώστες να αντλούν το νερό πέρα από το ωράριό τους! Αλλά και σε πολλές κατοικίες και μαγαζιά όπου δεν είχε πρόσβαση η πυροσβεστική. Το ότι γλυτώσαμε τα χειρότερα, δεν οφείλεται στην προετοιμασία των αρμοδίων που είναι ανύπαρκτη.

Επισημαίνουμε, με την ευκαιρία, την ακαταλληλότητα του ξενοδοχείου στο οποίο στεγάζονται οι εστιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο πλημμύρησε, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να προσπαθούν μόνοι τους να απομακρύνουν το νερό. Εδώ και τώρα απαιτείται να δώσουν λύση πρυτανεία-υπουργείο-Δήμος. Πέρασαν ήδη 2 χρόνια εμπαιγμού, μετά την πυρκαγιά που κατάστρεψε τις φοιτητικές εστίες.

4. Τέλος, ως προς το «πονηρό» θέμα που έθεσε η «συνΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ», και υπερψήφισε το δημοτικό συμβούλιο, για ανακατασκευή Γαλλικής Ναυαρχίδας ως τουριστικού θεάματος στη χερσαία ζώνη του λιμανιού.

Πέρα από το αποκαλυπτικό του πως εννοούν την αξιοποίηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, κόντρα, τάχα, στην ιδιωτικοποίηση που προωθεί μόνο ο ΟΛΗ, το θέμα έχει σοβαρότερες προεκτάσεις. Προβάλλει τη «γαλλο- ελληνική φιλία», τότε ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία, με σαφείς αναλογίες με το σημερινό αφήγημα της «γαλλο-ελληνικής συμμαχίας» απέναντι στην Τουρκία, γεννώντας ερωτηματικά και σχετικά με την εμπλοκή ακόμα και της γαλλικής πρεσβείας. Θεωρούμε επικίνδυνες τέτοιες τοποθετήσεις, που επιδιώκουν τη νομιμοποίηση στη λαϊκή συνείδηση της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ως τάχα κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ενώ το μόνο που κάνουν είναι να τη σέρνουν στις μυλόπετρες του ανταγωνισμού των μονοπωλιακών ομίλων, επιταχύνουν σενάρια συνδιαχείρισης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού, με τις ευλογίες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, μέλος των οποίων είναι και η Γαλλία."

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: 226 νέα κρούσματα - Πως κατανέμονται

αναπνευστήρας νοσοκομείου

226 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την Κρήτη.

90 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 84 στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, 41 στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και 11 στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.605 νέα κρούσματα κορωνοΐού τις τελευταίες 24 ώρες σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, 10 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών του κορωνοΐού, ενώ 176 ακόμα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.,

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.605, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 494.907 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 155 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.806 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.975 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 176 (64.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.808 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 163 (ημερήσια μεταβολή +7.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 172 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Διαβάστε επίσης:

Η Αθήνα «πήρε φωτιά»- Στους 55 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία εδάφους

Νέος νόμος για το Κτηματολόγιο με καινοτομίες: Τι θα συμβεί με τα ακίνητα "Αγνώστου Ιδιοκτήτη"