Κρήτη

Ηράκλειο

Οι Ενεργοί Πολίτες Φαιστού για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Με αφορμή την επέτειο της 17 Νοέμβρη η παράταξη «Φαιστός Ενεργοί Πολίτες» προχώρησαν σε ανακοίνωση. Αναλυτικά το μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρει: 

«Συμπληρώνονται φέτος 41 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973. Την εποχή εκείνη το φοιτητικό κίνημα, καθώς και η ελληνική κοινωνία, στο σύνολό της, συγκρούστηκε με το δικτατορικό καθεστώς, πάλεψε για το αυτονόητο όπως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και στο τέλος δικαιώθηκε, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Σήμερα, 41 χρόνια μετά, τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και το σύνθημα των αδούλωτων φοιτητών για «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα. Παιδεία, Υγεία, Εργασία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη αποτελούν αιτήματα της Ελληνικής Κοινωνίας, ακόμα και σήμερα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους αγώνες που δίνει και σήμερα ο ελληνικός λαός και η νεολαία. Τιμώντας λοιπόν, τον αγώνα και την επέτειο του Πολυτεχνείου, όλοι εμείς συνεχίζουμε να διαφυλάττουμε αξίες όπως αυτές των δημοκρατικών ελευθεριών και της κοινωνικής δικαιοσύνης, σύμφωνα με τους στόχους και τα οράματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ειδικότερα η νέα γενιά, δικαιούται να ελπίζει και αξίζει να ονειρεύεται, να διεκδικεί και να κατακτήσει ένα καλύτερο αύριο, ένα καλύτερο μέλλον με ισονομία, πρόοδο, ασφάλεια και σταθερότητα».

Κρήτη

Κρήτη - Νέος ΒΟΑΚ: Σήραγγες 40 χλμ και νέες γέφυρες από Νεάπολη έως Χανιά

φωτο αρχείου

 

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα έχει ο νέος ΒΟΑΚ αποκάλυψε στο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη μετά την ενημέρωση που είχε στο υπουργείο Υποδομών από τον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων του νησιού.

Όπως είπε ο κ.Κουράκης ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία σηράγγων μήκους 40 χιλιομέτρων στο τμήμα του νέου Βόρειου άξονα από Νεάπολη μέχρι Χανιά ενώ στο πλαίσιο της νέας χάραξης θα κατεδαφιστούν και όλες οι υπάρχουσες γέφυρες και θα κατασκευαστούν νέες σύγχρονων προδιαγραφών.

Προβλέπονται και νέες γέφυρες..
Προβλέπονται και νέες γέφυρες..

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο τμήμα Χανιά Χερσόνησος θα μπει σε περιβαλλοντική διαβούλευση τον Απρίλιο του 2021 ενώ νωρίτερα τον Φλεβάρη το τμήμα Χερσόνησος -Νεάπολη.

Το τμήμα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος ανασχεδιάζεται και έχουν προκηρυχθεί οι γεωτεχνικές μελέτες ενώ παράλληλα προβλέπεται η ασφαλτόστρωση της παλαιάς εθνικής οδού απ όπου θα διεξάγεται η κυκλοφορία όταν θα κατασκευάζεται το έργο του ΒΟΑΚ.

Μέχρι τη Σητεία ο νέος δρόμος

Σύμφωνα με τον κ.Κουράκη δέσμευση της Κυβέρνησης είναι η κατασκευή του νέου σύγχρονου αυτοκινητόδρομου να φτάσει μέχρι τη Σητεία και θα προκηρυχθεί νέα μελέτη για όλο το τμήμα που θα συμπεριλαμβάνει τις έτοιμες μελέτες όπως το Καλό Χωριό – Παχειά Άμμος.

Επίσης προβλέπεται να ληφθεί μέριμνα για τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του συνόλου των απαιτούμενων μελετών και στη συνέχεια η προώθηση του αιτήματος για ένταξη του έργου σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Τούνελ προβλέπονται και στο τμήμα δυτικά του Ηρακλείου προς Φόδελε, ενώ το νέος αυτοκινητόδρομος σε όλο το μήκος του θα έχει διαχωριστικά στηθαία,δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, παράλληλους δρόμους, νέους κόμβους, και ηλεκτροφωτισμός σε αυτούς.

Διαβάστε επίσης: 

Ηράκλειο: Ζούσε ξεχασμένος από όλους, σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα...

Δολοφονία μητέρας στην Κρήτη: Στην Ανακρίτρια ο Νορβηγός