Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ο Σωκράτης Βαρδάκης για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Image
σωκράτης βαρδάκης
 clock 12:05 | 04/02/2017 writer icon newsroom ekriti.gr

Με αφορμή την Ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα στο Ηράκλεο, με θέμα «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία», ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βαρδάκης Σωκράτης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η αλληλεγγύη, ήταν, είναι και θα είναι πάντα προϋπόθεση επιβίωσης της πληττόμενης κοινωνίας και θα έλεγα, μοναδική ίσως σανίδα σωτηρίας σε δύσκολες στιγμές της ζωής του ανθρώπου.
Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία δεν δημιουργείται, ούτε αναπτύσσεται απλώς από μεμονωμένους πολίτες ή ομάδες ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.
Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, είναι αγαθό ολόκληρης της κοινωνίας, ενώ αποτελεί επίσης μια διαφορετική αντίληψη για τον ρόλο της οικονομίας στην κοινωνική ζωή, αφού την επανεντάσσει εκεί που παραδοσιακά ανήκει, ως ένα αδιαχώριστο κομμάτι της κοινωνίας και όχι ως τον αυτονομημένο δυνάστη της.
 

unnamed.jpg

unnamed.jpg, by renas

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Με το ν. 4430/2016 δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, αλλά προσπαθούμε να συμπυκνώσουμε μια παγκόσμια, εμπειρία συλλογικής παραγωγής και οικονομικής δράσης σε εθνικό επίπεδο.
Ο νέος νόμος περιγράφει με ακρίβεια τις αρχές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, τις οποίες πρέπει να ακολουθούν οι φορείς, ανεξαρτήτως της νομικής τους υπόστασης.
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο αναφερόμαστε πλέον άμεσα στις αρχές της δημοκρατίας, της ισοτιμίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, του περιορισμού στη διανομή κερδών, ως αξίες που προσδιορίζουν τον χώρο, από τη μια και τον προστατεύουν, από την άλλη.
Συνοπτικά μπορώ να αναφέρω ότι ο νέος νόμος:
Βάζει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πλαισίου, που διευκολύνει τη συμμετοχή όλων των πολιτών, σε όλες τις δυνατές παραγωγικές δραστηριότητες, με σεβασμό πάντα, στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Εφαρμόζει περιορισμούς στη διανομή κερδών, αφού μέρος των κερδών επανεπενδύει σε δραστηριότητες που προάγουν, τη συλλογική και την κοινωνική ωφέλεια, που πιστεύω ότι είναι και ο στόχος.
Διευκολύνει και προωθεί την κοινωνική ένταξη των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ειδικές ομάδες κυρίως μέσω της προώθησής τους στη μισθωτή εργασία, κοινωνική ένταξη όλων των ατόμων των οποίων μέχρι πρότινος η ενσωμάτωση στην κοινωνική και οικονομική ζωή ήταν δυσχερής και το ξέρουμε όλοι αυτό σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, άτομα με αναπηρία, με προβλήματα εξάρτησης, απεξαρτημένα άτομα ανήλικοι φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, άστεγοι, άποροι, οικονομικοί μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 50 ετών.
Στηρίζει τις συνεταιριστικές πρωτοβουλίες, δομές αλληλεγγύης στο οποίο δίνει και μία ώθηση στην βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας που ξέρουμε ότι ειδικά σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη.
Η προώθηση και εδραίωση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας σήμερα, γίνεται συνώνυμο της προσπάθειας για ανάκαμψη και ανασύνταξη. Συνώνυμο δημιουργίας, αλληλεγγύης και ευημερίας.
Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης, εμπεριέχει τη σταδιακή ένταξη στην παραγωγή όλου εκείνου του δυναμικού που βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη της ανεργίας. Κανείς δεν μπορεί να επαίρεται για μεγέθυνση της οικονομίας, αν η ανεργία παραμένει στα επίπεδα που την έφεραν οι καταστροφικές πολιτικές τις περασμένης περιόδου.»
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis