Κρήτη

Ηράκλειο

Ν.Ηγουμενίδης: Υπάρχει ζήτημα υγειονομικής αυτοτέλειας της Κρήτης

ηγουμενίδης

Σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια από την επίσκεψή του στο Ηράκλειο, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε:

«Όταν ο Υπουργός Υγείας αναφέρεται στην υγεία στην Κρήτη οφείλει να απαντά με αριθμούς και σε συγκεκριμένα ερωτήματα: Πόσο έχει αυξήσει τις δαπάνες για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ώστε να πλησιάζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Οφείλει επίσης να απαντά και στο ερώτημα: Πόσες μόνιμες προσλήψεις έχουν γίνει και σε αριθμούς; Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και οι φορείς και οι εργαζόμενοι της Κρήτης παλεύουν για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Επιπλέον, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η ηγεσία του Υπουργείου για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας την οποία η Κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει διαχρονικά; Η Κυβέρνηση δυστυχώς δεν κινείται ούτε στον στόχο για αύξηση των δαπανών στη δημόσια υγεία, ενώ για την Κρήτη δεν την απασχολεί το μεγάλο ζήτημα της υγειονομικής αυτοτέλειας του νησιού και ο στόχος για «κανένα περιστατικό για νοσηλεία εκτός Κρήτης». Εν συντομία: Καλοδεχούμενος ο στόχος για την «πιο σύγχρονη ΜΕΘ της Ευρώπης» στην Κρήτη, ωστόσο θα είναι κενός στόχος όταν εξειδικευμένα περιστατικά της Κρήτης  ακόμη στέλνονται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις εκτός Κρήτης. Καλό είναι στα θέματα της υγείας η Κυβέρνηση να μιλά και για το …δια ταύτα».

Κρήτη

Μπακαδήμα: Ανάγκη στήριξης των παραγωγών των θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών Ιεράπετρας

μπακαδήμα

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό κατέθεσε στη Βουλή, η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Φωτεινή Μπακαδήμα, αναφορικά με τη στήριξη των παραγωγών των θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών της Ιεράπετρας: 

"Η πανδημία του κορονοϊού έπληξε ανεπανόρθωτα τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών
κηπευτικών στην Ιεράπετρα με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν τα
αδιάθετα προϊόντα να αυξάνονται και τα προβλήματά τους να διογκώνονται.

Από την αρχή του πρώτου κύματος του COVID-19 στη χώρα μας φάνηκε πως κι ο κλάδος αυτών των παραγωγών θα χτυπηθεί ανελέητα γι’ αυτό και εξαρχής ζήτησαν τη στήριξη της πολιτείας που φαίνεται να μην τους έχει εως τώρα δοθεί.

Στην παρούσα φάση κι ενώ βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η εμπορική δραστηριότητα των κηπευτικών παραμένει περιορισμένη και παγωμένη η ανάγκη στήριξης των παραγωγών καθίσταται
επιβεβλημένη για την επιβίωσή τους, καθώς αρκετοί δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα της περσινής καλλιέργειας πόσο μάλλον να ξεκινήσουν νέα.

Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

1. Ποιες πρωτοβουλίες έμπρακτης στήριξης των παραγωγών των θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών της Ιεράπετρας αλλά και της υπόλοιπης χώρας προτίθεται να λάβει;
2. Ποια βήματα προετοιμασίας και θωράκισης του κλάδου εξετάζονται στην περίπτωση δεύτερου κύματος πανδημίας στη χώρα μας;"