Κρήτη

Ηράκλειο

Νέα Αλικαρνασσός: Η επόμενη ημέρα μετά την απομάκρυνση του “Ν. Καζαντζάκης”

Αεροδρόμιο Ηρακλείου

 

Της Μαρίας Ζαννιά

Ένα μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα για το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα του δήμου Ηρακλείου προσπαθεί να κερδίσει η δημοτική αρχή, με επίκεντρο την ανάπλαση των περίπου 3 χιλιάδων στρεμμάτων της δημόσιας γης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”.

Η Διεύθυνση Πολεοδομίας προσπαθεί να επιταχύνει τη λειτουργία όλων των γραναζιών ώστε να έχει στα χέρια της- όσο το δυνατόν νωρίτερα- την πρότασή της επί της μελέτης ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού της έκτασης που καταλαμβάνει το αεροδρόμιο και του περιβάλλοντος χώρου. Ζητούμενο είναι να δοθεί μια νέα πολεοδομική και εμπορική πνοή στα ανατολικά της πόλης.

"Εάν η δημοτική αρχή καταφέρει να αποσπάσει την ομόφωνη έγκριση του σχεδίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, τότε αυξάνει τις πιθανότητες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναθέσει στον δήμο Ηρακλείου τη διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού για την απόδοση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού, και όχι στον ιδιωτικό παράγοντα.¨σημειώνει στο ekriti.gr o αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός. 

Ως γνωστόν, ανάμεσα στους όρους για τη δανειοδότηση του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι  από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι η ανάπλαση του χώρου που θα απελευθερωθεί στη Νέα Αλικαρνασσό, με την απομάκρυνση του υφιστάμενου αεροδρομίου. Επιφορτισμένο θεσμικά με την αρμοδιότητα ανάθεσης των μελετών ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού είναι το Υπουργείο Ενέργειας και η περίπτωση της Νέας Αλικαρνασσού στα διοικητικά όρια της οποίας εκτείνεται το υφιστάμενο αεροδρόμιο δεν αποτελεί εξαίρεση...

΄Όπως εξηγούν από τη δημοτική αρχή, μια ομόφωνη απόφαση του ΔΣ επί της μελετητικής πρότασης του δήμου Ηρακλείου, η οποία θα ενσωματώνει και τις θέσεις των τοπικών φορέων, συνιστά μια “δυνατή υποψηφιότητα” ώστε να ανατεθεί, από το ΥΠΕΝ, στον δήμο η διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού για τον τελικό χωρικό σχεδιασμό. Και αυτό γιατί κανένα κεντρικό κράτος και κανείς ιδιώτης επενδυτής δεν επιθυμεί να έχει “απέναντί” του σύσσωμη μια τοπική κοινωνία…

Σε αυτό το πλαίσιο, σε ευρεία σύσκεψη στη Λότζια, με την παρουσία εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων και τοπικών φορέων, παρουσιάστηκε από τους μελετητές μια πρώτη έκθεση της πρότασής τους. Ακολούθως, η πρόταση θα αναρτηθεί στο site του δήμου το επόμενο διάστημα για 10 ημέρες για την υποβολή παρατηρήσεων από πολίτες και φορείς. Επιδίωξη της διεύθυνσης Πολεοδομίας είναι έως τα Χριστούγεννα να έχει οριστικοποιηθεί και παραδοθεί από τους μελετητές ολόκληρος ο μελετητικός φάκελος για να πάρει τον δρόμο της έγκρισης του από το δημοτικό Σώμα και εν συνεχεία να μεταβιβαστεί στο υπουργείο Ενέργειας.

Σύμφωνα με το σενάριο αξιοποίησης του χώρου του αεροδρομίου που προκρίνεται μέχρι στιγμής, το 30% θα καταληφθεί από πράσινο, το 20% αφορά σε διπλή ανάπλαση, 20% τουριστική ανάπτυξη με την κατασκευή τουριστικών κατοικιών, 15% ζώνη καινοτομίας και  τεχνολογικό πάρκο και 15% εμπορική ανάπτυξη και εκθέσεις.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ατμόσφαιρα Χριστούγεννων με λαμπιόνια και δέντρα! (φωτογραφίες)

Η Λότζια στα χρώματα των Χριστουγέννων

Φωταγωγήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην Πλατεία Ελευθερίας και ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου.

Η φετινή φωταγώγηση δεν περιελάμβανε εορταστικές εκδηλώσεις, λόγω της πανδημίας, ωστόσο ο Δήμος Ηρακλείου και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ) φρόντισαν έτσι ώστε η πόλη να έχει γιορτινή ατμόσφαιρα.

Η Οδός Δαιδάλου φόρεσε τα καλά της
Η Οδός Δαιδάλου φόρεσε τα καλά της

Εκτός από το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, στην Πλατεία Ελευθερίας φωταγωγήθηκε κι ένα μικρό, λαμπερό, διακοσμητικό «Χριστουγεννιάτικο Κάστρο». Πρόκειται για ένα «Χριστουγεννιάτικο Κάστρο»…σε μικρογραφία, όπου όλοι μπορούν να θαυμάζουν αλλά όχι να συνωστίζονται στα δρομάκια του.

 

 

Η είσοδος του Χριστουγεννιάτικου Κάστρου
Η είσοδος του Χριστουγεννιάτικου Κάστρου

Μεταξύ άλλων, υπάρχουν τρία θεματικά σπιτάκια με τρισδιάστατες φιγούρες που βάζουν τα παιδιά στον κόσμο τριών γνωστών παραμυθιών, το ταχυδρομείο για τον Άγιο Βασίλη καθώς και το παραδοσιακό έλκηθρο για τις απαραίτητες φωτογραφίες των ημερών, πάντα τηρώντας τα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Πλατεία Ελευθερίας
Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Πλατεία Ελευθερίας

Ο στολισμός δρόμων του Ηρακλείου θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Το χριστουγεννιάτικο τρενάκι
Το χριστουγεννιάτικο τρενάκι

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε σχετικά: «Οι φετινές γιορτές είναι διαφορετικές για όλους μας. Παρότι δεν θα συναντηθούμε, όπως κάθε χρόνο, στην Πλατεία Ελευθερίας, είμαστε δίπλα σας. Στολίζουμε την πόλη, μπαίνουμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων, το οποίο είναι κυρίως πνεύμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, Και την δεδομένη στιγμή, αλληλεγγύη είναι και η τήρηση των μέτρων προστασίας από τον COVID – 19. Καλές γιορτές σε όλους».

Το Χριστουγεννιάτικο Κάστρο, διαφορετικό φέτος
Το Χριστουγεννιάτικο Κάστρο, διαφορετικό φέτος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ

Ηράκλειο: "Πιάστηκε" το χέρι του στο μηχάνημα - Συναγερμός στις Αρχές

Κρήτη: Μεταφέρονται αρπακτικά πτηνά στην ηπειρωτική Ελλάδα

Κρήτη - κορωνοϊός: Το πάρτι γενεθλίων του βγήκε... ξινό!