Κρήτη

Ηράκλειο

«Ναι στην φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη» λένε οι δάσκαλοι

πρόσφυγες

«Προτιμούμε να αντικρίζουμε χαμόγελα μικρών προσφυγόπουλων και όχι θλιμμένες εικόνες νεκρών παιδιών από τις οθόνες της τηλεόρασης». Με αυτή τη φράση ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Δομίνικος Θεοτοκόπουλος" παίρνει θέση στο θέμα της φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα μέλη του, ο Σύλλογος θα σταθεί αρωγός στη φιλοξενία και στήριξη των προσφύγων. Στον πόνο και τη φρίκη του πολέμου απαντάμε με ανθρωπιά και ελπίδα.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:
"Σε κάθε αιματοβαμμένο πόλεμο, υπάρχουν υπαίτιοι, υπάρχουν εκείνα τα οικονομικά, γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται στις πλάτες των λαών. Εκείνα τα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται το θρησκευτικό φανατισμό, τη διαφορετικότητα των φυλών και των πολιτισμών και σπέρνουν ανάμεσά τους τη διχόνοια και το μίσος.

Σε κάθε αιματοβαμμένο πόλεμο, υπάρχουν όμως και οι οικογένειες που ζητούν για τα παιδιά τους το αυτονόητο,  να ζήσουν, να αναπνέουν ελεύθερα, να παίζουν και να χαμογελούν. Ποιός άνθρωπος δε σοκάρεται όταν αντικρίζει εικόνες νεκρών παιδιών; Εικόνες που αποτυπώνουν το θρήνο της απώλειας αγαπημένων προσώπων; 
Στην ανθρώπινη ιστορία μια από τις βασικές συνέπειες των πολέμων είναι η προσφυγιά. Είναι εκείνη η δύσκολη, αλλά αναγκαία, απόφαση να αφήσεις την πατρίδα σου μόνο και μόνο για να ανακτήσεις το δικαίωμα της ζωής, το δικαίωμα των παιδιών σου να μεγαλώσουν σε ασφαλές περιβάλλον.

Εξάλλου, αυτό εμείς οι Έλληνες το γνωρίζουμε καλά. Η ιστορική διαδρομή του λαού μας έχει ζήσει τον εφιάλτη του πολέμου, τον ξεριζωμό, την προσφυγιά. Παράλληλα, η πολιτισμική μας παρακαταθήκη είναι συνυφασμένη με τους όρους της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και του σεβασμού της διαφορετικότητας. Αυτές οι αξίες αναδεικνύονται καθημερινά στην εκπαιδευτική πράξη από εκπαιδευτικούς και μαθητές. 

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όταν οποιοσδήποτε πολιτικός, κοινωνικός ή οικονομικός φορέας τοποθετείται στο ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων και στην Κρήτη. Μας λυπεί και μας εξοργίζει, όταν ορισμένοι παράγοντες, με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, επιδιώκουν εσκεμμένα ή όχι να γεννήσουν αισθήματα διχασμού, ξενοφοβίας και μίσους. Όλα αυτά δηλαδή, που  οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε καθημερινά  να εξαλείψουμε απ’ την κοινωνία, με το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε: την εκπαιδευτική πράξη.

Η εκπαιδευτική κοινότητα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη παιδιών με διαφορετικά πολιτισμικά, φυλετικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Θα συνεχίσει να μεταλαμπαδεύει στους μαθητές  όλα όσα συμπυκνώνονται σε μια σύντομη φράση: «Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί».  
 
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος», όπως έκανε και στο παρελθόν με τις πρωτοβουλίες για τη συλλογή τροφίμων και τα σακίδια πλάτης με είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, το ίδιο θα πράξει και τώρα. Θα σταθεί αρωγός στη φιλοξενία και στήριξη των προσφύγων. Στον πόνο και τη φρίκη του πολέμου απαντάμε με ανθρωπιά και ελπίδα".

Κρήτη

Ηράκλειο

Ξανθός: Ετεροχρονισμένες και ίσως ενοχικές τις εξαγγελίες του κ. Πέτσα

ανδρέας ξανθός

Δήλωση Α. Ξανθού Βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την επίσκεψη του Σ. Πέτσα:

Συνηθίζεται οι επισκέψεις των Υπουργών σε ένα Νομό και οι εξαγγελίες αναπτυξιακών έργων να δημιουργούν θετικές προσδοκίες στις τοπικές κοινωνίες. Ελπίζουμε λοιπόν η σημερινή επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα στο Ρέθυμνο να συμβάλλει στη γρήγορη κάλυψη ενός σημαντικού χρηματοδοτικού κενού που είχε προκύψει την τελευταία διετία για την περιοχή μας.

Και κυρίως ελπίζουμε ότι, μετά την καταγέλαστη και αποτυχημένη προσπάθεια του πρώην Υπουργού κ. Θεοδωρικάκου να απαξιώσει αρχικά και στη συνέχεια να οικειοποιηθεί για μικροκομματικούς και πελατειακούς λόγους το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του ΣΥΡΙΖΑ μετονομάζοντας το σε «Α. Τρίτσης», θα σταματήσει η πολιτική εκμετάλλευση έργων που έχουν σχεδιαστεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους από την προηγούμενη κυβέρνηση μέσω ενός καινοτόμου χρηματοδοτικού «εργαλείου» όπως ο «Φιλόδημος». Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τη διετία 2017-2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών ενίσχυσαν, πέραν της τακτικής χρηματοδότησης μέσω ΚΑΠ, τους Δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνου με περίπου 60 εκ ευρώ για αναπτυξιακά έργα ζωτικής σημασίας. Ενώ, αντίθετα, από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ενισχύσει τους ίδιους Δήμους με το πενιχρό ποσό των 14 εκ ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 5 εκ. ευρώ αφορούν χρηματοδότηση έργων που η αξιολόγησή τους είχε ολοκληρωθεί αλλά λόγω των πρόωρων εκλογών δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» (κτίριο Φιλαρμονικής και ανέγερση 16ου Δημοτικού Σχολείου). Και το κυριότερο, λόγω των οργανωτικών αλλαγών στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, υπήρξε μια πολύ σοβαρή καθυστέρηση στην υλοποίηση των δρομολογημένων έργων την προηγούμενη διετία,, η οποία πήγε πίσω το αναπτυξιακό έργο των ΟΤΑ.

Ακριβώς γι’ αυτό, θεωρούμε πολύ ετεροχρονισμένες και ίσως ενοχικές τις εξαγγελίες του κ. Πέτσα ότι η Κρήτη θα αποκτήσει υποδομές που θα την καταστήσουν «ναυαρχίδα» της ανάπτυξης. Ευχόμαστε πραγματικά η τωρινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να έχει συνειδητοποιήσει τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος και να μην αμφισβητήσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που είχε προηγηθεί και την επιτυχημένη «αρχιτεκτονική»  του προγράμματος «Φιλόδημος». Εμείς από την πλευρά μας, όπως έχουμε δηλώσει εξαρχής, δεν πρόκειται να συρθούμε σε μια ανεύθυνη και παλαιοκομματικού τύπου αντιπολίτευση, που αγνοεί τις ανάγκες της κοινωνίας και τις αγωνίες των ανθρώπων. Παραμένοντας συνεπείς στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με πολιτικό έλεγχο αλλά και με θετικές προτάσεις στην πρόοδο και ευημερία του τόπου μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέτσας: Προς χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης» τα μεγάλα έργα του Δήμου Ηρακλείου

ΠΕΔ Κρήτης - Πέτσας: Έργα, στήριξη και μεταρρυθμίσεις ζήτησαν οι δήμαρχοι από τον υπουργό

Πέτσας από Λασίθι: Προς αντιμετώπιση το θέμα της υποστελέχωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση