Κρήτη

Ηράκλειο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη για τους Ινδιάνους και τους Μινωίτες στο Ηράκλειο

ομιλια μπετεινακη

Γνωρίζετε ότι οι Μινωίτες της αρχαίας Κρήτης θεμελίωσαν την πρώτη και μακροβιότερη περίοδο του Δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού; Τι μπορούν να μας μάθουν οι νέες ανακαλύψεις σχετικά με τα θεμελιώδη μυστικά της φύσης και της ανθρώπινης κοινωνίας, που καθοδήγησαν την επιτυχία της εξέλιξής τους για πάνω από 2000 χρόνια; Και τι κοινό είχε ο τρόπος ζωής των Μινωιτών και των ιθαγενών λαών της Ανατολικής Βόρειας Αμερικής, των οποίων οι πολιτισμοί εκτείνονται ως την Εποχή των Παγετώνων, πριν από 13.000 χρόνια; Ινδιάνοι  και Μινωίτες λοιπόν με θέμα: «Το παρελθόν είναι το μέλλον:  Ας θυμηθούμε  τους σοφούς, Δυτικούς προγόνους μας»,  ήταν το θέμα της πολύ ενδιαφέρουσας διάλεξης που έγινε στο βιβλιοπωλείο Δοκιμάκης την Πέμπτη το βράδυ στις  21 Ιανουαρίου 2016, εκεί γύρω στις 21.00.

ομιλια μπετεινακη

ομιλια μπετεινακη, by meropi

ομιλια μπετεινακη

ομιλια μπετεινακη, by meropi

Ο Αμερικανός συγγραφέας και ιστορικός Δρ Jack Dempsey  στην ομιλία του επισήμανε επίσης τις  πολλές ομοιότητες  ανάμεσα στις συμπεριφορές των Αυτόχθονων Αμερικανών Ινδιάνων και των Μινωιτών της Κρήτης. Ομοιότητες όπως η μεγάλη εκτίμηση τους για τη θέση της γυναίκας  στην κοινωνία, οι ισχυρές αντιλήψεις τους για τη φύση, και την ικανότητά τους να παραμένουν ενωμένοι  ως επί το πλείστον σε περιόδους ειρήνης και ο σεβασμός των ατομικών διαφορών.
 

ομιλια μπετεινακη

ομιλια μπετεινακη, by meropi

Σύμφωνα με την εισήγηση του Dempsey  ενώ η παραδοσιακή  Ιστορία μάς έχει οδηγήσει να παραβλέπουμε και τους «Ινδιάνους» και τους Μινωίτες, μπορούμε να κερδίσουμε πολλά από την αρχαία και την πρακτική σοφία τους στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η Δύση και ο κόσμος σήμερα.

Στην ομιλία του που κράτησε μία ώρα με ταυτόχρονη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα από την κ. Βίκυ Χατζοπούλου, ο Dempsey παρουσίασε πολλές νέες ανακαλύψεις για το πώς οι  Μινωίτες οργάνωναν την κοινωνία τους σε θέματα που σχετίζονται με την αστρονομία, τη θρησκεία και την πολιτική. Φαίνεται ότι η κεντρική λειτουργία της Κνωσού ήταν να "κρατήσει το χρόνο" για τα σημαντικότερα φεστιβάλ της μινωικής κοινωνίας, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σεληνιακό-ηλιακό ημερολόγιο. Ο Dempsey έδειξε ότι οι ίδιοι κύκλοι του ήλιου και της σελήνης βρίσκονται σε χρήση και πολύ αργότερα τόσο στην Οδύσσεια του Ομήρου όσο και στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

"Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που οι λαοί αυτοί μπορούν να μας διδάξουν  και πάλι, είπε ο Dempsey, είναι ότι οι άνθρωποι είναι καλοί…όσο δεν έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη εξουσία."

Ο Αμερικανός συγγραφέας ΤζακΝτέμπσι ( Jack Dempsey) γεννήθηκε το 1955. Είναι ιστορικός και  παραγωγός ταινιών. Έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Brown. Ξεκίνησε την καριέρα του στις εκδόσεις Νέα Υόρκη, και διδάσκει στο πανεπιστήμιο εδώ και 22 χρόνια. Ο Ντέμπσι έχει γράψει πολλά βιβλία και είναι παραγωγός ταινιών για τους αυτόχθονες Αμερικανούς. Εδώ και τριάντα χρόνια μελετά τον Μινωικό Πολιτισμό. Το 1996  δημοσίευσε το έργο του «Ο αδελφός της Αριάδνης:  Ένα μυθιστόρημα για την Πτώση της Εποχής του Χαλκού στην Κρήτη». Σήμερα κυκλοφορεί μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα  από τις εκδόσεις Καλέντη. Η νέα του δουλειά για τη Μινωική αστρονομία είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο εντελώς δωρεάν. Στοιχεία για τα Μινωικά χρόνια από την Κνωσό της εποχής του Λαβυρίνθου μπορεί να βρει κανείς στην  επαγγελματική του ιστοσελίδα: Ancientlights.org
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη- καταλήψεις: Ποια σχολεία δεν άνοιξαν για μάθημα - Τραυματίστηκε μαθητής

κατάληψη

Στον "χορό" των καταλήψεων έχουν μπει εδώ και τρεις ημέρες σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου αλλά και άλλων Περιφεριακών Ενοτήτων, με τους μαθητές να έχουν διάφορα αιτήματα.

Σήμερα, στο νομό Ηρακλείου, υπό κατάληψη τελούν το 1ο και 6ο ΕΠΑΛ, το 1ο και 2ο ΓΕΛ, το Γυμνάσιο Πύργου και το Γυμνάσιο Γουβών.

Σύμφωνα με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου, ανάμεσα στα αιτήματα των μαθητών είναι η περεταίρω λήψη μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού, η κατάργηση της βάσης του 10 αλλά και η τηλεκπαίδευση σε περίπτωση που ένα τμήμα κλείσει λόγω εμφάνισης κρούσματος κορωνοϊού.

Στην ΠΕ Χανίων, υπό κατάληψη τελούν τα εξής σχολεία: 1ο Γενικό Λύκειο Χανίων, 2ο ΓΕΛ, Γενικό Λύκειο Σούδας, Γενικό Λύκειο Ελευθερίου Βενιζέλου, 2ο ΕΠΑ.Λ Χανίων καθώς και το ΕΠΑ.Λ Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στα Χανιά μάλιστα, ένας μαθητής τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στο 2ο ΕΠΑΛ όταν εκείνη έσκασε πολύ κοντά στο πρόσωπό του με συνέπεια να τον τραυματίσει σtο δεξί μάτι. Τον μαθητή μετέφερε στο στο νοσοκομείο το ΕΚΑΒ και σύμφωνα με τον Διοικητή του νοσοκομείου Γιώργο Μπεά, ο τραυματισμός είναι σοβαρός.

Κι ενώ μπορεί σήμερα τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη να μην είναι πολλά, την Δευτέρα 20 και την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, ο αριθμός ήταν μεγαλύτερος.

Σήμερα η εικόνα που παρατηρείται στα σχολεία αυτά είναι κάποιοι μαθητές να έχουν μείνει πίσω για να διαφυλάξουν την κατάληψη ενώ κάποιοι άλλοι...επέλεξαν να πάνε σε κάποια κοντινή καφετέρια και να απολαύσουν τον καφέ τους. 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Με μπαλωθιές και μαντινάδες αποχαιρέτισαν τον Μαθιό - Θρήνος για τον 17χρονο

Ηράκλειο - τροχαίο δυστύχημα: Οι απώλειες που βίωσαν οι δύο φίλοι

Ηράκλειο: "Έσβησε" στην Εντατική ο οδοντίατρος

Άφησε άφωνους τους Ηρακλειώτες το λαμπρό μετέωρο - βολίδα! (video)

 

ESPA BANNER