Κρήτη

Ηράκλειο

Με τον Υφυπουργό Τουρισμού η διοίκηση του ΕΚΗ

20191209_161904.jpg

Με τον Υφυπουργό Τουρισμού, Μάνο Κόνσολα, συναντήθηκε ο Πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, παρουσία και του Βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ, Μάξιμου Σενετάκη.
Σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚΗ αναφέρονται τα εξής:
Η ατζέντα της συνάντησης περιείχε ζητήματα όπως την λειτουργία των Σχολών Μετεκπαίδευσης, της αξιοποίησης των υπαρχόντων εγκαταστάσεων της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, καθώς και της προστασίας της απασχόλησης στον σχεδιασμό της επέκτασης της Τουριστικής Περιόδου.
Όσον αφορά στις Σχολές Μετεκπαίδευσης, ο Υφυπουργός εγγυήθηκε ότι θα ξεκινήσει στις 7/1/2020 και τα μαθήματα  θα διεκπεραιωθούν εώς τις 5/10/2020, ενώ οι εξετάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 10/4/2020, με σκοπό οι εποχικοί εργαζόμενοι να προλάβουν να έχουν διεκπεραιώσει την εκπαίδευση πριν την έναρξη της Τουριστικής Περιόδου.  Για τον λόγο αυτό μειώθηκαν οι συνολικές ώρες εκπαίδευσης από 380 σε 304. Αναλυτικά, τον Γενάρη θα πραγματοποιηθούν 19 ημέρες μαθήματα, τον Φεβρουάριο 19 ημέρες και τον Μάρτιο 20 ημέρες. Το ΕΚΗ έθεσε στον Υφυπουργό, την αναγκαιότητα, αύξησης των Τμημάτων των συμμετεχόντων, αφού η Κρήτη αποτελεί την Ναυαρχίδα του Τουρισμού της χώρας.
Παράλληλα, τέθηκε επί τάπητος  η αναγκαιότητα αξιοποίησης της περιουσίας της  Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, στο Κοκκίνη Χάνι, με σκοπό την στήριξη της εκπαίδευσης και της απασχόλησης στον νομό μας.
Και στις δύο περιπτώσεις ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε τόσο για την μελλοντική αύξηση των συμμετεχόντων, όσο και για την αξιοποίηση της περιουσίας της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων. Επίσης, λόγω των προβλημάτων στέγασης των σχολών, ο κ. Κόνσολας συμφώνησε στην πρωτοβουλία του ΕΚΗ για προσωρινή λειτοπυργία των σχολών στο ΚΕΚ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Μια πρωτοβουλία, που είχε θετική ανταπόκριση από το Επιμελητήριο Ηρακλείου και η οποία θα οριστικοποιηθεί την  ερχόμενη Παρασκευή.
Τέλος, στην συνάντηση τέθηκε και η αναγκαιότητα προστασίας της απασχόλησης, όσον αφορά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, με αναγκαίες αλλαγές ιδιαίτερα στην καταβολή των εποχιακών επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ, για το οποίο ο Υφυπουργός θα κάνει παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας.
Η εν λόγω συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών τόσο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού, όσο και των Σωματείων της δύναμης του ΕΚΗ, και δεν είναι άλλα, από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Μαγείρων και ζαχαροπλαστών και λοιπού προσωπικού κουζίνας ν. Ηρακλείου, αλλά και το Σωματείο Εργαζομένων στον Επισιτισμό ν. Ηρακλείου. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΗ

Κρήτη

Ρέθυμνο

Ξανθός από Ρέθυμνο: Να στηριχθεί έμπρακτα η Τοπική Αυτοδιοίκηση

ανδρέας ξανθός

«Tην ανάγκη να στηριχθεί έμπρακτα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να επιτελέσει τον πολύ σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο, ειδικά σήμερα που η οικονομική κρίση, η ανεργία και η φτωχοποίηση της κοινωνίας έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη χώρα», επεσήμανε από τον 'Αγιο Βασίλειο Ρεθύμνου ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε το Δήμο Αγίου Βασιλείου και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη όπου και ενημερώθηκε για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή την περίοδο, σχετικά με τη μείωση εσόδων -ειδικά στους τουριστικούς Δήμους- καθώς και για την ανάγκη συμπληρωματικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου η ανάγκη συμπληρωματικής χρηματοδότησης είναι επιτακτική προκειμένου να μην χρεοκοπήσουν οι Δήμοι και να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες προστασίας της Δημόσιας Υγείας και μέριμνας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός πρότεινε στον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου να επεξεργαστεί και να υποβάλλει για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, την ιδέα της στήριξης των κοινωνικών προγραμμάτων του Δήμου και της συνέργειας τους με τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της περιοχής (Κέντρο Υγείας Σπηλίου), με στόχο ένα δίκτυο ολοκληρωμένης υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας, που θα απευθύνεται πρωτίστως σε ηλικιωμένους ανθρώπους που διαβιούν χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον και αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Στη συνάντηση Α. Ξανθού και Ι. Ταταράκη παρουσιάστηκαν επίσης αναλυτικά τα έργα υποδομών που είναι σε εξέλιξη στο Δήμο.