Κρήτη

Ηράκλειο

Εγκαίνια της έκθεσης Φέλιου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

egkainia_ekthesis_felioy_-_f4.jpg

Με μεγάλη επιτυχία, παρουσία πλήθους κόσμου,  πραγματοποιήθηκαν  το βράδυ του Σαββάτου 23 Μαρτίου τα εγκαίνια της έκθεσης «Η ματιά του Συλλέκτη - Συλλογή Σωτήρη Φέλιου». Η έκθεση, την οποία διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το ίδρυμα “Η άλλη Αρκαδία” του Σωτήρη Φέλιου θα φιλοξενείται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου από τις 23 Μαρτίου ως τις 20 Μαΐου 2019.
 

Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό του Ηρακλείου 112 έργα τέχνης από 49 σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, ένα σύνολο που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του  Έλληνα συλλέκτη. Τα εγκαίνια άνοιξαν με χαιρετισμό τους ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο συλλέκτης και πρόεδρος του ιδρύματος “Η άλλη Αρκαδία” Σωτήρης Φέλιος, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, η οποία δεσμεύτηκε ότι σύντομα η Εθνική Πινακοθήκη θα διοργανώσει έκθεση στο Ηράκλειο, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη και η επιμελήτρια της έκθεσης Λουίζα Καραπιδάκη. 
Παρευρέθησαν επίσης αρκετοί από τους καλλιτέχνες των οποίων  τα έργα εκτίθενται. 

Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος στον σύντομο χαιρετισμό του, αφού αναφέρθηκε στην σημασία της έκθεσης και ευχαρίστησε τον κ. Φέλιο για την συνεργασία, καθώς και  όσους μόχθησαν για την διεξαγωγή της έκθεσης, τόνισε ότι τα έργα που παρουσιάζονται: «δεν είναι μόνο αξιόλογα, αλλά αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα όλης της νεότερης εικαστικής δημιουργίας στην Ελλάδα». 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κουνούπια “πολιορκούν” γειτονιές και σπίτια

κουνούπια

“Πολιορκημένοι” από κουνούπια αισθάνονται αρκετοί κάτοικοι του Ηρακλείου, κυρίως στις δυτικές συνοικίες, οι οποίοι και διαμαρτύρονται έντονα καθώς φέτος το καλοκαίρι η κατάσταση έχει οξυνθεί όπως λένε, με την παρουσία των εντόμων να είναι ιδιαίτερα προβληματική.

 “Και πέρυσι η κατάσταση ήταν ζόρικη, αλλά φέτος το κακό έχει παραγίνει” μεταφέρουν πολίτες στο ekriti.gr.

Εντομοαπωθητικά, φιδάκια και ταμπλέτες επιστρατεύονται κυρίως τη νύχτα προκειμένου να “παραλύσουν” την κυκλοφορία των εντόμων και να “διασφαλίσουν” τον ύπνο των κατοίκων, αλλά και να προστατεύσουν το ευαίσθητο δέρμα, κυρίως των μικρών παιδιών.

Οι πληθυσμοί των κουνουπιών φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί σε Θέρισσο, Μασταμπά και Τρεις Βαγιές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

Το ekriti απευθύνθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρο Βαμβακά αλλά και στον προιστάμενο του Τμήματος Δημόσιας Υγείας Αντώνη Παπαδάκη, καθώς η Περιφέρεια έχει στην ευθύνη της το πρόγραμμα ψεκασμού μέσω τριετούς σύμβασης με εργολαβικό γραφείο που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, το οποίο και ανέλαβε την εργολαβία μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε ότι η Διεύθυνση έχει γίνει φέτος δέκτης σχετικών παραπόνων και ότι το θέμα θα εξεταστεί σε συνεννόηση με τον εργολάβο για να διαπιστωθεί εάν έχει τοπικό χαρακτήρα ή όχι.

Τηλέφωνα για τα συνεργεία ψεκασμού

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2310-678910 και στο 8001124424 προκειμένου να αναφέρουν την περιοχή τους και συνεργείο να “επιμείνει” τοπικά σε ψεκασμό.

Όπως επισημαίνεται από την Περιφέρεια, για τους αυξημένους πληθυσμούς “ενοχοποιούνται” λιμνάζοντα ύδατα πχ εγκαταλελειμμένες πισίνες, γούρνες, δεξαμένες ή βαρέλια με νερό. 

Στο ερώτημα, όμως, ποια είναι η εικόνα για τις μεγαλύτερες εστίες στάσιμων νερών, όπως  τα ρέματα και οι ποταμοί, αν δηλαδή έχουν καθαριστεί επαρκώς, η απάντηση ήταν ότι ο εργολάβος δίνει μεγάλο βάρος σε αυτό το κομμάτι και ειδικότερα στον Γιόφυρο, στον οποίο σχετικές εργασίες έγιναν και πριν από λίγες ημέρες.

Μαρία Ζαννιά

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Στα ύψη η θερμοκρασία - Με τους 38 βαθμούς Κελσίου "φλέρταρε" ο υδράργυρος στη Μεσαρά

Χρυσοπηγή: Η συνοικία του Ηρακλείου με τις σπηλιές που θυμίζουν ...φαβέλες (Φωτογραφίες)

Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου με τον ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου