Κρήτη

Ηράκλειο

Με κομμένη την ανάσα μέχρι τα τέλη Μαίου ο Δήμος Γόρτυνας

arheio_lipsis.jpg

Πολιτική λύση αναμένει ο δήμαρχος Γόρτυνας για το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει με τη μη έγκριση του προϋπολογισμού στο δήμο του, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνο απένταξης έργων που χρηματοδοτούνται είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε μέσω του ΕΣΠΑ και πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

​Εξαρχής, ο κ. Σχοιναράκης αντιμετώπισε με επιφύλαξη το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών που, επί της ουσίας, δεν έδινε καμία λύση στα τεράστια οικονομικά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι δήμαρχοι, ανά την επικράτεια, αφού τους παρέχει απλώς μία δίμηνη παράταση στην ισχύ του προϋπολογισμού του 2014, με την παράλληλη αναστολή των διαδικασιών υπαγωγής σε πρόγραμμα εξυγίανσης.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο, η συγκεκριμένη παράταση προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι το δίμηνο αυτό να τελειώσει - δηλαδή περίπου στα τέλη Μαϊου - η ισχύς της παράτασης, ουσιαστικά, θα έχει λήξει προτού εφαρμοστεί!
Μπροστά σε ένα πρωτοφανές οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται και ο δήμος Φαιστού με τα ήδη γνωστά προβλήματα της περισυλλογής των απορριμμάτων, της αδυναμίας πληρωμής του προσωπικού και της αδυναμίας δημοπράτησης έργων.

Η σχετική απόφαση είχε σταλεί, μεταξύ άλλων, και στους δήμους Γαύδου και Σφακίων καθώς και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Αναμένοντας μία πολιτική λύση, ο δήμαρχος Γόρτυνας σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα και πραγματοποιεί επαφές στο Υπουργείο Εσωτερικών, με επιτροπή της ΚΕΔΕ, καθώς το πρόβλημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.
Η ανησυχία και η αγωνία εντείνονται, καθώς με απένταξη κινδυνεύουν τόσο το έργο της σύνδεσης του αποχετευτικού στην Αγία Βαρβάρα όσο και το θέμα του Μουσείου στα Καπετανιανά. 
Να σημειωθεί ότι το μείζον αυτό ζήτημα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
 

Κρήτη

Ηράκλειο: Συγκίνηση στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Με φόντο τον ενετικό φρούριο του Κούλε, το εμβληματικό μνημείο της πόλης που αγάπησε και υπηρέτησε τόσο μέσα από τη μαχόμενη δικηγορία όσο και την αυτοδιοίκηση, πραγματοποιήθηκε απόψε (14/6) η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη Ξυριτάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο "Καφέ Μαρίνα" στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, παρουσία της οικογένειάς του, τοπικών φορέων, στελεχών της αυτοδιοίκησης, του νομικού κόσμου, συγγενών και φίλων του αείμνηστου Δημήτρη Ξυριτάκη, καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατό του.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην εκδήλωση.
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην εκδήλωση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Αντώνης Σανουδάκης με τίτλο: "Δημήτρη Ξυριτάκη Αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης", όπου παρουσιάζεται η πλούσια δράση του κατά την διάρκεια της Χούντας.

Συγγενείς, φίλοι και τοπικοί φορείς παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Συγγενείς, φίλοι και τοπικοί φορείς παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το βιβλίο που αναφέρεται στην αντιδικτατορική δράση του Δημήτρη Ξυριτάκη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το βιβλίο που αναφέρεται στην αντιδικτατορική δράση του Δημήτρη Ξυριτάκη.

Η αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης, με τα στοιχεία Δημοκρατική Ένωση Κινήσεων Αντίστασης (Δ.Ε.Κ.Α.), ξεκίνησε ως ένοπλη αντίσταση στο νησί, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της δικτατορίας, με πλατιά οργάνωση.

Από τα βασικά στελέχη της υπήρξε ο Δημήτρης Ξυριτάκης, όντας φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Οργανωμένος στην προδικτατορική Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (Ε.ΔΗ.Ν), στήριζε την κεντροαριστερά κατά τη διάρκεια της Αποστασίας (1965-1967).

Με την έναρξη της δικτατορίας, οργανώθηκε, μαζί με επίλεκτα πρόσωπα του νησιού, στην Οργάνωση "Δ.Ε.Κ.Α". Όταν, όμως, η ένοπλη δράση της Οργάνωσης προδόθηκε, ο Ξυριτάκης, όπως και τα λοιπά στελέχη, συνελήφθη, καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο και εξορίστηκε στην Αίγινα.

Ως το τέλος της ζωής του διατήρησε την εντιμότητα, την ακεραιότητα, το ήθος και την αξιοπρέπειά του, παραμένοντας σταθερός στις αρχές και αξίες του.

Είναι, μάλιστα, επιτυχής ο χαρακτηρισμός που του είχε δοθεί, του μαχητή και διανοούμενου δικηγόρου, σε εποχή, μάλιστα, έκπτωσης του πολιτικού βίου και λόγου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Το Καφέ Μαρίνα στο λιμάνι, γέμισε ασφυκτικά από κόσμο.
Το Καφέ Μαρίνα στο λιμάνι, γέμισε ασφυκτικά από κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ομόφωνη απόφαση για νέα απεργία με φόντο το εργασιακό νομοσχέδιο

"Ζούγκλα" η παραλιακή του Ηρακλείου - Έκτροπα καταγγέλλουν κάτοικοι στο Ράδιο Κρήτη

Πολύφερνη "νύφη" το λιμάνι του Ηρακλείου - Τεράστιο ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση!