Κρήτη

Ηράκλειο

Συζήτησαν για τον νέο συλλογικό φορέα του Δήμου Ηρακλείου

δημοσκόπιο

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Δεκεμβρίου το 1ο Συνεργαστήριο Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου, στο πλαίσιο του Δημοσκοπίου Ηρακλείου. Είκοσι δημότες του Ηρακλείου, συγκεντρώθηκαν στο νέο κτίριο της Λ. Ικάρου (πρώην Κέντρο Εκπαίδευσης & Πολιτισμού), στη Νέα Αλικαρνασσό προκειμένου να συζητήσουν  το ρόλο, τις υπηρεσίες και τη λειτουργία που θα πρέπει να έχει αυτός ο νέος φορέας για τον Δήμο Ηρακλείου.

Χρησιμοποιώντας την επιστημονική μεθοδολογία του Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου (Δ.Δ.Δ.), που έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες του κόσμου, ο Δρ. Αλέξανδρος Ν. Χρηστάκης, Καθηγητής Σχεδιασμού Κοινωνικών Συστημάτων σε συνεργασία με την Επικοινωνιολόγο Κοινωνικού Σχεδιασμού και Δημοσιογράφο Μαρία Κακουλάκη,  συντόνισαν το διάλογο στο 1ο Συνεργαστήριο,
 

δημοσκόπιο1

δημοσκόπιο1, by mpeka

Η πρωτοπορία της πρώτης αυτής εφαρμογής είναι, ότι το ίδιο το όραμα του Δημοσκοπίου Ηρακλείου, συνδιαμορφώνεται συλλογικά και συναινετικά,  μέσα από τη χρήση της μεθοδολογίας του Δ.Δ.Δ. Με τον τρόπο αυτό, ο σχεδιασμός του Δημοσκοπίου επιτρέπει την ποιοτική καταγραφή των ιδιαίτερων κοινωνικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών του Δήμου Ηρακλείου, τον οποίο και θα υπηρετεί.  

Το παρόν στο Συνεργαστήριο  έδωσαν τόσο ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, όσο και ο αντιδήμαρχός Προγραμματισμού, Οργάνωσης,  Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Δημοσκοπίου Ηρακλείου. 

 Το νέο «Κέντρο Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας», όπως είναι η επίσημη ονομασία του Δημοσκοπίου, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, φιλοδοξεί να γίνει σταυροδρόμι δομημένης διαβούλευσης, καινοτόμων ιδεών αλλά και πυλώνας επιχειρηματικής διασύνδεσης και ανάπτυξης, πάντα μέσα από την ενεργοποίηση και τη συνεργασία πολιτών και των τοπικών φορέων.

Κρήτη

Ηράκλειο: Ντομάτες Τουρκίας και λουμπούνια Αργεντινής στο πιάτο μας!

ντομάτες

Από τούρκικη ντομάτα, πιπεριά και άλλες πράσινες σαλάτες από τη γειτονική χώρα, λεμόνια Αργεντινής και Ν. Αφρικής όπως και λουμπούνια Αργεντινής, έχει κατακλυστεί η ελληνική αγορά και δη η αγορά της Κρήτης!

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τους ποιοτικούς ελέγχους των τροφίμων αυτών που καταλήγουν στο πιάτο μας, αν και οι ελληνικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι ειδικά όταν πρόκειται γα προϊόντα από χώρες εκτός ΕΕ.

Επίσης, πολλά λαχανικά φθάνουν στην Κρήτη από τη Σερβία, την Πολωνία και την Ολλανδία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Πρόεδρος των επαγγελματιών της κεντρικής λαχαναγοράς του Ηρακλείου, Μιχάλης Κονσολάκης.

Για το θέμα αυτό μάλιστα, σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη, παρουσία παραγωγών, μεταξύ άλλων, από το Τυμπάκι όπου τίθεται επί τάπητος το σοβαρό θέμα των ελέγχων.

Όπως είπε ο κ. Κονσολάκης, ευτυχώς φέτος, ο τουρισμός καλά κρατεί, όμως η παραγωγή είναι μειωμένη όπως για παράδειγμα στο Λασίθι, λόγω της περσινής κακής χρονιάς συνέπεια της πανδημίας…

“Οι ανάγκες δεν καλύπτονται, ενώ μόλις τώρα αρχίσαμε να παίρνουμε προϊόντα από το Τυμπάκι. Έτσι, αναγκαστικά, εισάγουμε από Σερβία, Πολωνία, Ολλανδία αλλά και από διάφορες περιοχές της χώρας μας”, τόνισε ο κ. Κονσολάκης.

Ο ίδιος εξήγησε μάλιστα ότι η τούρκικη ντομάτα – αν και αποτελεί έσχατη λύση όπως είπε - ωστόσο είναι σαφώς φθηνότερη κατά 30-40 λεπτά σε σύγκριση με την ντομάτα άλλων περιοχών.

Επίσης, την τιμητική τους στην αγορά της πόλης μας έχουν τα λεμόνια και τα … λουμπούνια Αργεντινής!

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανώλης Ορφανουδάκης, επεσήμανε ότι οι παραγόμενες ποσότητες ντομάτας και άλλων λαχανικών δεν καλύπτουν ούτε καν τις ανάγκες της περιοχής του, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτά τα προϊόντα φθάνουν στη χώρα μας, αν δηλαδή ο καταναλωτής γνωρίζει τι τρώει ή αν πρόκειται για προϊόντα παράνομων ελληνοποιήσεων.

Ο ίδιος μάλιστα συμμετέχει στη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αντικείμενο όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα.

Ελένη Μπουρμά

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη- καταλήψεις: Ποια σχολεία δεν άνοιξαν για μάθημα - Τραυματίστηκε μαθητής

Ηράκλειο: "Έσβησε" στην Εντατική ο οδοντίατρος

Άφησε άφωνους τους Ηρακλειώτες το λαμπρό μετέωρο - βολίδα! (βίντεο)

 

ESPA BANNER