Κρήτη

Ηράκλειο

Μαμουλάκης: Πληγή στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό το νομοσχέδιο της ΝΔ

Χάρης Μαμουλάκης

Σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας άσκησε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ν. Ηρακλείου και αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χάρης Μαμουλάκης.

«Το σημερινό νομοσχέδιο θα αποτελέσει μια πληγή στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας. Εντατικοποιεί την δόμηση έξω από οργανωμένα οικιστικά σύνολα, επιβαρύνει το ελληνικό τοπίο, παράγει ανισότητες, τραυματίζει το υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.

Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής Ηρακλείου επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο ν/σ αποτελεί ένα σεντόνι τροπολογιών που με στοχευμένο τρόπο ξηλώνει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης στους τομείς της πολεοδομίας και της χωροταξίας, χωρίς όραμα και μεταρρυθμιστική διάθεση, ενώ ανέφερε ότι η υποβάθμιση του καθολικού εθνικού σχεδιασμού (άρ. 3), η υποβάθμιση του περιφερειακού σχεδιασμού έναντι του κλαδικού (αρ. 8) ή η υποταγή των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στον κλαδικό σχεδιασμό (αρ. 11) που προάγονται με το μέρος Α του νομοσχεδίου, να είναι ένδειξη μια πραγματικής ιδεολογικής διαφωνίας μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, αφού την αριστερά την ενδιαφέρει το δημόσιο συμφέρον και η κοινωνική συνοχή, την δεξιά την ενδιαφέρει η προστασία των επενδύσεων.

Έκανε επίσης αναφορά στην εκτός σχεδίου δόμηση, ένα προϊόν διοικητικής αδυναμίας του ελληνικού κράτους και τέκνο των χιλιάδων συσσωρευμένων σκοπιμοτήτων του μεταπολιτευτικού ελληνικού πολιτικού συστήματος, την οποία και ενθαρρύνει το συγκεκριμένο ν/σ, αναφέροντας ότι η μείωση του συντελεστή δόμησης που υποτίθεται ότι προωθείται, είναι προσχηματική. Καθώς και στα της ολοκλήρωσης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, αναφέροντας: «Ο κ. Χατζηδάκης ορθά εντόπισε το πραγματικό στοίχημα για την ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας στις επιτροπές του νομοσχεδίου. Το ζήτημα, είπε, είναι να εκπονηθούν «γρήγορα και μαζικά» τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Συμφωνούμε μέχρι κεραίας. Πάμε να δούμε τώρα τι επιπλέον κάνετε σε αυτή την κατεύθυνση. Τίποτα, είναι η απάντηση!».

Αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές στον ΝΟΚ, λέγοντας ότι «Στην τοποθέτηση του στις επιτροπές ο κ. Υπουργός, είπε ότι θα μας απαλλάξει από ένα «Σοβιετικό μοντέλο υπερύθμισης» στα του Οικοδομικού Κανονισμού. Υπενθυμίζω ότι ο υφιστάμενος οικοδομικός κανονισμός αποτέλεσε μεταρρύθμιση του δεύτερου μνημονίου επί Παπαδήμου. Να υποθέσουμε ότι ο Υπουργός υπονοούσε ότι ο κύριος Παπακωνσταντίνου τότε και η Τρόικα διαπνέονταν από σοβιετικές αντιλήψεις στον σχεδιασμό όταν επέλεγαν απλοποιήσουν και να κωδικοποιήσουν την πολεοδομική νομοθεσία της χώρας; Τι κάνετε λοιπόν στον ΝΟΚ; Σημειακές αλλαγές για να νομιμοποιήσετέ, χωρίς πρόστιμα τις διαδεδομένες πρακτικές αυθαίρετης δόμησης μετά το 2011. Χωρίς πρόστιμα, χωρίς υποχρεώσεις, χωρίς ποινές! Παίρνεται όλες τις πέργκολες που θα χτιστούν παράνομα, όλες τους επιπλέον ορόφους που παρουσιαστούν ως σοφίτες και όλα τους επιπλέον ορόφους που θα δηλωθούν ως πατάρια και τα νομιμοποιείται μονοκονδυλιά».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: «Οι εφιάλτες του Όργουελ ωχριούν μπροστά στα πεπραγμένα της ΝΔ στο τομέα του περιβάλλοντος. Ο κ. Χατζηδάκης έχει εφεύρει την «διπλή γλώσσα» στον τομέα του περιβάλλοντος! Αφού «προστατέψατε το περιβάλλον» καταστρέφοντας όλους τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, αφού «σώσατε την ΔΕΗ» εκτινάσσοντας τα τιμολόγια για όλη την αγορά, αφού «επιτύχατε» την απανθρακοποίηση της χώρας αυξάνοντας το φυσικό αέριο, αφού καταργήσατε την νομιμοποίησή αυθαίρετων για τους κακούς πολίτες για να την νομιμοποιήσατε, για τα ίδια ακριβώς ακίνητα, για τις τράπεζες. (αρ. 128), αφού τα κάνατε όλα αυτά τα «πράσινα» και τα «φιλοπεριβαλλοντικά», ήρθε η ώρα να καταργήσετε την εκτός σχεδίου δόμηση δημιουργώντας ένα κατασκευαστικό τσουνάμι στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας. Συγχαρητήρια! Εξυπακούεται ότι για μια τέτοια βαθιά υποκριτική πολιτική δεν βρείτε την συναίνεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Κρήτη

Ηράκλειο

7η ΥΠΕ Κρήτης: Ο πρώτος παστεριωτής μητρικού γάλακτος σε Νοσοκομείο της Κρήτης

Ο πρώτος παστεριωτής μητρικού γάλακτος που αγοράστηκε από την 7 ΥΠΕ

Παραδόθηκε σήμερα στο ΓΝ «Βενιζέλειο – Πανάνειο» από την Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, ο πρώτος παστεριωτής μητρικού γάλακτος, σε Νοσηλευτική Μονάδα Νεογνών της Κρήτης.

Η αγορά πραγματοποιήθηκε από τον προϋπολογισμό της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, έπειτα από την αναγκαιότητα που εξέφρασαν οι γιατροί και νοσηλευτές της Μονάδας, σε προηγούμενη επίσκεψη της Διοικήτριας στη ΜΕΝΝ.

Η παράδοση έγινε παρουσία του Προϊσταμένου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της ΥΠΕ Κρήτης κ. Πλατάκη Μιχάλη, του Διοικητή του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κ. Τερζάκη Κωνσταντίνου, της Αναπληρώτριας Διοικήτριας κ. Κωστάκη Ελευθερίας, του Δ/ντη Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Λυδάκη Χάρη, της Διευθύντριας ΜΕΝ Νεογνών κ. Κοροπούλη Μαρίνας και του προσωπικού της Μονάδας.

Κατά τη διαδικασία παράδοσης του παστεριωτή.
Κατά τη διαδικασία παράδοσης του παστεριωτή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ΓΝ «Βενιζέλειο – Πανάνειο», είναι το πρώτο νοσοκομείο της Κρήτης και από τα πρώτα σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο οποίο θα γίνεται παστερίωση του μητρικού γάλακτος, ώστε να παρέχεται με ασφάλεια στα πρόωρα νεογνά.

Πρόκειται για ένα μηχάνημα που διασφαλίζει την πρόληψη από συγγενείς και απλές λοιμώξεις, διατηρώντας τις θρεπτικές ουσίες του μητρικού γάλακτος. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο στη λειτουργία του τμήματος Νεογνών και πρόκειται να ενισχύσει το εγχείρημα της σύγχρονης Νεογνολογίας, ώστε τα πρόωρα νεογνά να τρέφονται με μητρικό γάλα.

Η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης πρόκειται να εξασφαλίσει για τις ΜΕΝΝ των υπολοίπων νοσοκομείων της Κρήτης ανάλογη προμήθεια για ασφαλή χορήγηση μητρικού γάλακτος στα πρόωρα νεογνά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Ανατροπή με τον Σήφη Βαλυράκη: Ανθρωποκτονία καταγγέλλει η γυναίκα του

Μαλεβίζι: 895.000€ για ακόμη τρία σχολεία στο ΕΣΠΑ

Εκπρόσωποι Σχολών Χορού της Κρήτης: Κατέθεσαν τα αιτήματά τους στην Περιφέρεια