Κρήτη

Ηράκλειο

Μαμουλάκης: Οι θεσμοί προστασίας του περιβάλλοντος, εμπόδια στα «αναπτυξιακά» σχέδια της ΝΔ

Χάρης Μαμουλάκης

Δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη για το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

«Εν μέσω πανδημίας, με τους γνωστούς περιορισμούς στη λειτουργία της Βουλής και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεώρησε σωστό να καταθέσει ένα νομοσχέδιο που αλλάζει άρδην την εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Το νομοσχέδιο παραχωρεί ολόκληρο το καθεστώς των περιβαλλοντικών αδειών στις ίδιες τις εταιρείες που τις εκπονούν, καταργεί όλους τους φορείς προστατευόμενων περιοχών τις χώρας προς χάριν ενός συγκεντρωτικού μοντέλου διοίκησης μακριά από τις τοπικές κοινωνίες, καθιστά κενό γράμμα την προστασία των περισσότερων περιοχών Natura μέσα από την κατηγοριοποίηση τους ανάλογα με τον «βαθμό» προστασίας και επιτρέπει εμμέσως την νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών σε δασικές εκτάσεις.

Το σύνολο σχεδόν των περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων έχει ήδη αντιδράσει, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τις καταστροφικές συνέπειες του περιβαλλοντοκτόνου ν/σ. Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση της ΝΔ εμμένει στις θέσεις της και είναι έτοιμη να υλοποιήσει μια καταστροφική για το περιβάλλον τακτική, εκθέτοντας τη χώρα μας διεθνώς. Σε αυτή την προκλητική μεθόδευση, θα μας βρει απέναντί της. Είναι χρέος μας απέναντι στην κοινωνία, είναι υποχρέωσή μας απέναντι στις επόμενες γενιές».

Κρήτη

Κρήτη: Οι περιοχές που απαγορεύεται η κυκλοφορία με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4 και 5

Το δάσος της Κέρης βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ., 9 χλμ δυτικά του Ηρακλείου.

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τις πυρκαγιές που ήδη έχουν εκδηλωθεί, όλες οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης  βρίσκονται σε ετοιμότητα. 

Σε επίπεδο πληροφόρησης, μπορείτε πλέον μέσω της υποδομής GIS Crete να ενημερώνεστε για τις ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας για όλη την Κρήτη, σε δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 & 5 (υψηλός και πολύ υψηλός). Συγκεκριμένα η οδηγία αφορά 8 περιοχές στην Π.Ε. Χανίων, 9 στην Π.Ε. Ρεθύμνης, 5 στην Π.Ε. Ηρακλείου και μία περιοχή στην Π.Ε. Λασιθίου. 

Οι ευπαθείς περιοχές του Ηρακλείου είναι οι εξής: «Σύμης, Δήμου Βιάννου, Ρούβα-Ζαρού, Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού, Κέρης, Δήμου Μαλεβιζίου, Φουρνί, Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και Γιούχτα, Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων».

Πρόκειται για σημεία ενδιαφέροντος του νησιού που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link και αφορούν τις 4 Περιφερειακές ενότητες (ανοίγει στο χάρτη της Κρήτης και επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα):

http://gis.crete.gov.gr/sdi/?tab=viewport_maptab&loader=map6_loader_public&lon=2762281.3274306&lat=4192035.9414224&zoom=10

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν θέματα πολιτικής προστασίας αλλά και στοιχεία των υποδομών του νησιού, βρίσκονται διαθέσιμες στους χάρτες στην ιστοσελίδα www.gis.crete.gov.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Προσοχή, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα για τα οικόπεδα με ξερόχορτα

Κρήτη: Συνεχείς περιπολίες και φύλαξη "πνευμόνων πρασίνου"

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Οργή για την ανάρτηση Μαμουλάκη - Την "έσβησε" και ...απολογήθηκε