Κρήτη

Ηράκλειο

Το Μαλεβίζι τίμησε τον μεγάλο Κρητικό ποιητή Γιώργη Καράτζη

γάζι καράτζης

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Γαζίου η εκδήλωση τιμής στον μεγάλο ποιητή της Κρήτης, Γιώργη Καράτζη. Στην εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Τμήμα του Δήμου Μαλεβιζίου και τον Λαογραφικό Όμιλο Λάζαρου και Μανώλη Χνάρη, μίλησαν για τον ποιητή και το έργο του ο καθηγητής και τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Παπαδάκης, ο Γιώργος Βιτώρος και ο δημοσιογράφος Κώστας Βασιλάκης, ενώ ποιήματά του απήγγειλε η δημοσιογράφος Εύα Μαστρογιαννάκη.

γάζι καράτζης

γάζι καράτζης, by renas

Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης στήριξαν οι Βασίλης Σταυρακάκης, Μιχάλης Καλλέργης, Πάρης Περυσινάκης και Νικόλας Καράτζης με τα συγκροτήματά τους, καθώς και τα χορευτικά συγκροτήματα του Λαογραφικού Ομίλου Λάζαρου και Μανώλη Χνάρη. Την όλη επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης είχε ο Κώστας Τριγώνης.
 

γάζι καράτζης

γάζι καράτζης, by renas

 
Ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης στον χαιρετισμό του τόνισε: «Με μεγάλη χαρά αλλά και συγκίνηση, σας καλωσορίζω στην πρωτεύουσα του Δήμου μας, εδώ, στο Γάζι, σε μια από τις πιο ιδιαίτερες εκδηλώσεις που έχουμε διοργανώσει. Και είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά όλων μας, αφού σήμερα τιμάμε τον σπουδαίο σύγχρονο ποιητή της Κρήτης, τον Γιώργη Καράτζη!
 

γάζι καράτζης

γάζι καράτζης, by renas

 

γάζι καράτζης

γάζι καράτζης, by renas

Τον εμπνευσμένο δημιουργό, τον αγωνιστή της δημοκρατίας, τον πρωτεργάτη πολλών κοινωνικών πρωτοβουλιών, τον άνθρωπο που κατάφερε με τους στίχους και τις μαντινάδες του, να χαρακτηριστεί – και όχι άδικα – ως ο συνεχιστής της γλώσσας και της παράδοσης του Κορνάρου και του Φραγκούλη.
 

γάζι καράτζης

γάζι καράτζης, by renas

Δεν θα αναφερθώ στη ζωή και το έργο του Γιώργη Καράτζη, θα μας μιλήσουν άλλωστε γι’ αυτό οι εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι, θα ήθελα μόνο να σταθώ σε ένα  σημείο της πολυδιάστατης προσωπικότητάς του: Στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας, της ταχύτητας, των χιλιάδων πληροφοριών που μας βομβαρδίζουν καθημερινά, στην εποχή της βαθιάς κρίσης αξιών και αρχών, στην εποχή του άγχους για να ανταποκριθούμε και να τα προλάβουμε όλα, ο Γιώργης Καράτζης, έχει καταφέρει κάτι το μοναδικό: Έχει καταφέρει να μας κάνει ακόμα να χαμογελάμε αληθινά, να δακρύζουμε, να συλλογούμαστε, να συγκινούμαστε, να αναπολούμε με τα γραφτά του… Κι αυτό, είναι αν μη τι άλλο η απόδειξη ότι ο Γιώργης Καράτζης έχει ριζώσει για τα καλά στις καρδιές μας.
Με το κοφτερό του μυαλό και τις εμπνεύσεις του, έχει ήδη γραφτεί στο πάνθεον των σπουδαίων Κρητικών ποιητών! Και το έργο του, το πραγματικά τεράστιο πνευματικό του έργο, αποτελεί μια ισχυρή παρακαταθήκη για τον τόπο μας.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, κλείνοντας τον σύντομο αυτόν χαιρετισμό, θα ήθελα και ενώπιον σας, να ευχαριστήσω για την συμμετοχή τους στην εκδήλωσή μας, τους σπουδαίους καλλιτέχνες, Βασίλη Σταυρακάκη, Μιχάλη Καλλέργη, Πάρη Περυσινάκη, Νικόλα Καράτζη και τους συνεργάτες τους.
Καλλιτέχνες μοναδικούς, ορισμένοι μάλιστα εκ των οποίων είναι και δημότες μας, που σε κάθε εμφάνισή τους μαγεύουν το κοινό που τους παρακολουθεί!
Μας τιμούν απόψε με την παρουσία τους και θα μας ταξιδέψουν μουσικά, με τον τρόπο που μόνο αυτοί μπορούν να το κάνουν!
Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τους συνεργάτες μου που δούλεψαν για την αποψινή εκδήλωση: Να συγχαρώ τον Πρόεδρο Κώστα Τριγώνη και όλα τα μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου μας για την εξαιρετική πρωτοβουλία, όπως επίσης και τον συνδιοργανωτή της αποψινής εκδήλωσης, τον Λαογραφικό Όμιλο του Λάζαρου και του Μανώλη Χνάρη. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον καθηγητή και τέως Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιάννη Παπαδάκη, τον γνωστό και αγαπητό σε όλους μας κ. Γιώργο Βιτώρο, καθώς και τους εξαίρετους δημοσιογράφους, τον κ. Κώστα Βασιλάκη και την κ. Εύα Μαστρογιαννάκη, για την συμμετοχή τους.
Να ευχαριστήσω τέλος όλες και όλους εσάς που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας. Να είστε όλοι καλά και είμαι βέβαιος ότι θα περάσουμε μια εξαιρετική βραδιά!»
 
 
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ασυνείδητοι κατέστρεψαν την πηγή του χωριού

Η πηγή πριν την ..επιδρομή των βανδάλων.

Στο χωριό Ξυδάς του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, στο εκκλησάκι του Αγίου Σπυριδωνα υπάρχει μία πηγή από την οποία τρέχει πόσιμο νερό. Η πηγή καλοπίστηκε και το νερό τρέχει μέσα από ένα πετρινο κεφάλι κρητικού κριαριού.

Δυστυχώς, όπως μας ενημέρωσαν αναγνώστες μας (και έστειλαν και τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε) κάποιοι ασυνείδητοι έκοψαν από το κριάρι τα κέρατα του κριαριού και χάλασαν την ομορφιά της πηγής.

Ελπίζουμε ότι το τοπικό συμβούλιο θα φροντίσει το ταχύτερο για την αποκατάσταση της ζημιάς...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιμάνι Ηρακλείου: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον - Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή

Ηράκλειο: Ένας ηλικιωμένος στο νοσοκομείο - "Μάχη" των πυροσβεστών με τις φλόγες (Φωτο)

Κρήτη: Οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου - Το ταφικό μνημείο, το ΚΕΘΕΑ και τα έργα