Κρήτη

Ηράκλειο

Λαμπρινός: Με τη βοήθεια όλων πάμε το Ηράκλειο μπροστά

βασιλης λαμπρινος

Μέσα σε θετικό κλίμα και με έκδηλο το ενδιαφέρον και τη διάθεση συμμετοχής από τους εκπροσώπους των φορέων του Ηρακλείου που παρευρέθηκαν στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» της οδού Ανδρόγεω, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) και Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Ηρακλείου, για το οποίο αρχίζει δημόσια διαβούλευση την Τετάρτη 8 Ιουνίου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι αυτή η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία - ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που ξεκινάει διαβούλευση τέτοιου μεγέθους για ένα σχέδιο τόσο σημαντικό – αποτελεί μια προεκλογική δέσμευση που γίνεται πραγματικότητα:

«Η παρούσα δημοτική αρχή, απόλυτα πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις της, τηρεί απαρέγκλιτα τους τελευταίους είκοσι μήνες που έχει την τιμή να υπηρετεί τους Δημότες, την αρχή της συμμετοχικής δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Είχαμε δεσμευτεί ότι θα δημιουργούσαμε μια Ένωση των Κοινωνικών Εταίρων της πόλης με τη συνεργασία των φυσικών μας συμμάχων, το Πανεπιστήμιο, το ΙΤΕ και το ΤΕΙ, το Ερευνητικό Κέντρο, το Εργατικό Κέντρο, τα Επιμελητήρια, τον ΟΛΗ, τις Επαγγελματικές Ενώσεις, την Εκκλησία και τους λοιπούς φορείς.

Είχαμε δεσμευτεί ότι η Ένωση αυτή θα συντονίζεται από τον Δήμο και θα χαράξει τον ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό δεκαετούς τουλάχιστον διάρκειας. Για όλους τους τομείς.
Είχαμε πει ότι θα συνεργαζόμαστε με τους όμορους και μη Δήμους και προπαντός ότι θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τη συνεργασία μας την κορυφαία βαθμίδα της αυτοδιοίκησης – την Περιφέρεια Κρήτης.

Αυτό και κάνουμε!

Η διαδικασία της διαβούλευσης που ξεκινάει είναι μια προεκλογική υπόσχεση που έγινε πραγματικότητα.

Όπως ξέρετε, δεν υπάρχει πια η πολυτέλεια για αστοχίες και για αποσπασματικές κινήσεις. Κάθε ευρώ που ξοδεύεται πρέπει πλέον να έχει ανταπόδοση στην κοινωνία. Και αυτό, μόνο μέσα από τον διάλογο με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες μπορεί να επιτευχθεί.

Από εδώ και εμπρός για την πόλη και το μέλλον της είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Δεν εξαιρείται κανείς. Στον μήνα που ακολουθεί, κάθε δημότης έχει το δικαίωμα να κάνει τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του ώστε να συνεισφέρει ουσιαστικά στον σχεδιασμό που διαμορφώνεται. Κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά».

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Αναστασάκη, την χωροτάκτη - πολεοδόμο κ. Αναστασία Λαγουδάκη και την συντονίστρια της ομάδας έργου κ. Ευγενία Στυλιανού για την εξαιρετική και επίπονη δουλειά τους πάνω σε αυτό το σχέδιο και εξήρε τη συμβολή όλων των Αντιδημάρχων, των Εντεταλμένων Συμβούλων, των δημοτικών συμβούλων και των υπηρεσιακών του Δήμου κατά το προηγούμενο εικοσάμηνο, στη δημιουργία υλικού τεκμηρίωσης που υπεβοήθησε ουσιωδώς την εκπόνηση της μελέτης.

Μέσα από τη συνεργασία, κατέληξε ο κ. Λαμπρινός, η δημοτική αρχή, οι φορείς και οι πολίτες του Ηρακλείου προχωράμε δυναμικά μπροστά, ώστε από τη διαβούλευση να περάσουμε σύντομα στο επόμενο στάδιο, της εξειδίκευσης των δράσεων με σκοπό την υλοποίηση τους.

Στην παρουσίαση του ΣΟΑΠ – ΒΑΑ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των φορέων του Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και σύσσωμη η δημοτική αρχή. Μετά το τέλος των αρχικών τοποθετήσεων του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κ. Γιάννη Αναστασάκη και της πολεοδόμου - μελετήτρια κ. Αναστασίας Λαγουδάκη, ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση που έδειξε εμπράκτως ότι το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη διαβούλευση είναι μεγάλο.

Η διαβούλευση για το ΣΟΑΠ ξεκινάει στις 8 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 8 Ιουλίου. Σε αυτό το διάστημα, στο site του Δήμου Ηρακλείου θα υπάρχει ειδικό πεδίο όπου θα είναι αναρτημένο το σχετικό υλικό.

Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης: Αναγκαία η κυκλική οικονομία και στην αλιεία

ψαράδες

Την ανάγκη εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια τόνισε ο Γιώργος Αλεξάκης Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών- Διεθνών Θεμάτων στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BLUEFASMA Interreg MED. 

Όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι απαραίτητο να εστιάσετε τις προσπάθειές μας σε αυτούς τους εμείς που είναι βασικοί πυλώνες της Γαλαζίας Οικονομίας στις Παράκτιες Μεσογειακές Περιφέρειες,   εστιάζοντας στην δραστηριότητα των ικανοτήτων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στην πρακτική εφαρμογή μεθοδολογιών που συμβάλλουν στην επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, προς μια ουδέτερη, ανθεκτική οικονομία, με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, ανθεκτικότητα και προστασία φυσικών βιολογικών πόρων, τόνισε Γιώργος 

Το πρόγραμμα BlueFasma έχει ως τίτλο: Ενίσχυση των ικανοτήτων των ΜΜΕ, των συμπλεγμάτων και των δικτύων για τηνοτομία, στα νησιά και τις παράκτιες περιοχές του Μεσογείου, για την υποστήριξη της γαλαζίας κυκλικής οικονομίας στην αλιεία/υδατοκαλλιέργεια », και η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει ως εταίρος. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο σε υβριδική μορφή, εμφανίστηκε σε ένα εργαστήριο συζήτησης μεταξύ επιστημόνων -ερευνητών, στελεχών δημοσίων υπηρεσιών, τοπικών φορέων και επιχειρήσεων στο σχεδιασμό της λειτουργίας των φορέων που είναι είτε θεματικά είτε από την πλευρά των αρμοδιοτήτων με το αντικείμενο του προγράμματος. Ο Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των τοπικών ενδιαφερομένων φορέων:

    • για την κυκλική οικονομία 
    • πώς συνδέεται η κυκλική οικονομία με την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες
    • ποιες καλές πρακτικές υπάρχουν?
    • τι ισχύει για τη διάθεση των ζωικών αποβλήτων;
    • πώς μπορούμε να αναπτύξουμε εργαλεία κυκλικότητας και τι μετρήσιμο αποτέλεσμα να μας αποφέρει?

Το πρόγραμμα BlueFasma υλοποιείται στην Κρήτη από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με συντονιστρια την κα Αλίκη Καρούσου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι καλές πρακτικές - παραδείγματα - κυκλική οικονομία από την αλιεία, με εισηγήσεις από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την πρωτοβουλία ΕΝΑΛΕΙΑ, την κα Ελληνική από τη Δ/ση Κτηνιατριακή της Περιφέρειας Κρήτης.
Στη δεύτερη ενότητα έγινε συζήτηση για τα εισβολικά είδη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Συλλόγων Αλιέων, την κα Περιστεράκη από το ΕΛΚΕΘΕ και την Ε. Ψόχιου της Δ/σης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Λασιθίου και τον εκπρόσωπο της εταιρείας Βιοενεργειακή Κρήτης. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο - εστίαση: "Ο καλός ο μήνας ... χάθηκε" - Ελπίδες στον τουρισμό

Έρευνα Ράδιο Κρήτη: Ακριβέστερο και το νερό για αγρότες - νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα

Λιμάνι Ηρακλείου - ΤΑΙΠΕΔ: Σήμερα "κληρώνει" για το 67% των μετοχών του ΟΛΗ

ESPA BANNER