Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Λαϊκός ξεσηκωμός για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της παραλίας Καρτερού

Image
Λαϊκός ξεσηκωμός για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της παραλίας Καρτερού
 clock 15:59 | 23/06/2014 writer icon newsroom ekriti.gr

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης της παραλίας του Καρτερού, απασχόλησε την Λαϊκή επιτροπή Αλικαρνασσού, την Επιτροπή Αγώνα για την πρώην αμερικανική βάση Γουρνών και τους δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής συσπείρωση. Όπως αναφέρθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου: «Στις 21/06/2014 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Νέα Αλικαρνασσό με τη συμμετοχή της Λ.Ε. Αλικαρνασσού, της Ε.Α. για την Π.Α.Β. Γουρνών και των Δημοτικών Συμβούλων Ηρακλείου και Χερσονήσου της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Διαπιστώθηκε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρο από το θέμα ιδιωτικοποίησης της παραλίας του Καρτερού επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες αλλά και τις εκτιμήσεις μας για την τύχη της Λαϊκής Περιουσίας.

«Ακάθεκτη» η κυβέρνηση συνεχίζει – στα πλαίσια των συμφωνηθέντων με την Τρόικα και την ΕΕ - να προωθεί ιδιωτικοποιήσεις εκατοντάδων εκτάσεων/φιλέτων, υποδομών και παραλιών ανά τη χώρα, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, για να εξασφαλίσει κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο στόχαστρο τώρα τα 251 στρέμματα στον Καρτερό Ηρακλείου, όπου εκτός από τις εκτάσεις/φιλέτα «μεταβιβάστηκαν» στο ΤΑΙΠΕΔ «χωρίς αντάλλαγμα, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή» και το «Ξενία», το οποίο αν και εγκαταλελειμμένο από το 1982,  χαρακτηρίστηκε ως μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το 2011.

Το επόμενο διάστημα - είτε μέσω ΤΑΙΠΕΔ είτε με άλλο τρόπο – θα πάρουν σειρά και άλλες εκτάσεις/φιλέτα κατά μήκος των βόρειων παραλιών του Νομού Ηρακλείου. Είναι τα ανατολικά παράλια του Ηρακλείου που περιλαμβάνουν την πρώην αμερικάνικη βάση Γουρνών και την ευρύτερη περιοχή της Αλικαρνασσού (αεροδρόμιο Ηρακλείου, ΣΕΑΠ, Δύο Αοράκια, κ.λ.π.) που αποτελούν την προέκταση των 251 στρεμμάτων του Καρτερού καθώς και η περιοχή των Λινοπεραμάτων (εγκαταστάσεις της ΔΕΗ) και της Αμμουδάρας δυτικά του Ηρακλείου. 

Οι πιέσεις από πλευράς κυβέρνησης και ΕΕ – που με βάση τις κατευθύνσεις της το ΤΑΙΠΕΔ εκποιεί την Λαϊκή Περιουσία- για επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης, οι πρόσφατες εγκρίσεις των περιφερειακών και ρυθμιστικών σχεδίων επενδυτικής αξιοποίησης των πιο πάνω εκτάσεων από Περιφέρεια Κρήτης και δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου, ο νέος Τουριστικός Στρατηγικός Σχεδιασμός στα πλαίσια του οποίου εντάσσεται και ο  αναθεωρημένος χωροταξικός σχεδιασμός για τον τουρισμό που ευνοεί το ντόπιο ξενοδοχειακό κεφάλαιο και τους tour-operators, συνηγορούν στο ότι οι παρεμβάσεις του κεφαλαίου κατά μήκος της παραλιακής ζώνης έχουν ενιαίο χαρακτήρα, παρά τις όποιες “κόντρες” εκδηλώνονται μεταξύ επίδοξων διεκδικητών, για το μοίρασμα της πίτας.

Συνυπεύθυνες είναι όλες οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές, οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν αποδεχτεί το μονόδρομο της ΕΕ, τα περιφερειακά, ρυθμιστικά χωροταξικά σχέδια, άρα και τους στρατηγικούς επενδυτικούς σχεδιασμούς της ΕΕ, που ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο και ξεπουλάει τα πάντα. Αυτή είναι η περιβόητη ανάπτυξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τέτοια ανάπτυξη επαγγέλλεται μπροστά στο ΣΕΒ και ο ΣΥΡΙΖΑ με την “υγιή επιχειρηματικότητα” και την “ακριβή ανάπτυξη” έναντι του παρασιτισμού και της “φθηνής ανάπτυξης” της ΝΔ. Αντίστοιχη τοποθέτηση είχαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου και για τον Καρτερό και για το χώρο της ΠΑΒ. 

Όλα τα παραπάνω είναι σχεδιασμοί που καμία σχέση δεν έχουν με το κύριο, δηλαδή την κάλυψη των λαϊκών αναγκών για τουρισμό και ξεκούραση. Η αναψυχή δεν είναι εμπόρευμα ούτε πολυτέλεια, είναι δικαίωμα του λαού και γι' αυτό απαιτείται όλες αυτές οι παραθαλάσσιες εκτάσεις να ανήκουν στο λαό, με σύγχρονες δημόσιες υποδομές με δωρεάν χρήση, ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, προστασία της δημόσιας υγείας των λουόμενων και των επισκεπτών,  προστασία των αρχαιολογικών χώρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, μειωμένες τιμές των εισιτηρίων σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για τους εργαζόμενους, δωρεάν υποδομές για ανέργους και νέους.

Καλούμε το λαό του Ηρακλείου να οργανώσει την πάλη του ματαιώνοντας οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση, απαιτώντας:

- καμία μορφή ιδιωτικοποίησης οποιασδήποτε δημόσιας έκτασης και υποδομής είτε άμεσα μέσω ΤΑΙΠΕΔ είτε έμμεσα μέσω δημοτικών ή άλλων εταιρειών “αναπτυξιακών”, “πολιτιστικών” “βιώσιμης ανάπτυξης” κ.α.   

- Παραμονή της περιοχής της Καρτερού και της Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών σε αποκλειστικά δημόσιο καθεστώς και αξιοποίηση της για δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους.

- Αναβάθμιση - κατασκευή υποδομών στους χώρους αυτούς που να διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα τους.

- Στις υπάρχουσες υποδομές της ΠΑΒ Γουρνών να δημιουργηθούν με ευθύνη του κράτους Κέντρα Υγείας, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις για την κάλυψη των ήδη αυξημένων αναγκών της περιοχής».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis