Κρήτη

Ηράκλειο

«ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΟΣ» για τα 80 χρόνια από την Μάχη Κρήτης

1_4.jpg

Το «Κρητών έπος» που αναδεικνύει την ιστορική μνήμη σε μουσική Χριστόδουλου Χάλαρη και τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών παρουσιάστηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης. Ειδικότερα με τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης, το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και ο καθηγητής Ιστορίας Αντώνης Σανουδάκης αναφέρθηκαν στο εξαιρετικό CD-ROM «Κρητών έπος».

Στο έργο αυτό περιέχονται δεκαπέντε φωνητικές μαρτυρίες αγωνιστών της Μάχης και Αντίστασης Κρήτης, από το Αρχείο Φωνών Αντιστασιακών Κρήτης του Αντώνη Σανουδάκη, τραγούδια και ποιήματα παραδοσιακά και σύγχρονα της περιόδου, σε μελοποίηση του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Χριστόδουλου Χάλαρη. Τα τραγούδια αποδίδουν ο Βασίλης Σκουλάς, ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Μαρία Σουλτάτου, ενώ απαγγέλλουν οι ηθοποιοί Χρήστος Τσάγκας και Ελένη Κισκύρα.

Η επανέκδοση και η νέα κυκλοφορία του έργου γίνεται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης επεσήμανε, ότι, με μεγάλη χαρά παραδίδουμε σήμερα ένα πολύτιμο ηχητικό ντοκουμέντο που επανεκδίδεται με την φροντίδα της Περιφέρειας Κρήτης.  «Ογδόντα χρόνια μετά την θρυλική Μάχη της Κρήτης αποδίδουμε και πάλι στο κοινό του, το εξαντλημένο τα τελευταία χρόνια συλλεκτικό αυτό έργο. Ένα έργο που εκτός από την εξαιρετική μουσική και τον στοχευόμενο στίχο  για την Μάχη της Κρήτης και την Αντίσταση, διασώζει και τις προσωπικές μαρτυρίες κάποιων από τους βασικούς πρωταγωνιστές των γεγονότων της εποχής, οι οποίοι τα χρόνια της παραγωγής του έργου ήταν ακόμη εν ζωή. Τιμούμε την Μάχη της Κρήτης και την Αντίσταση και κλίνουμε το γόνυ σε όλους εκείνους τους ήρωες που θυσίασαν την ζωή τους, για την ελευθερία της Μεγαλονήσου και των ανθρώπων της. Και είμαστε πάντα παρόντες σε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την διατήρηση της μνήμης, γι’ αυτά τα ηρωικά γεγονότα και τους υπέροχους ανθρώπους, που πρωταγωνίστησαν και καθόρισαν την θετική μοίρα του τόπου μας, της Κρήτης και της Ελλάδος ολόκληρης».

Η επανέκδοση και η νέα κυκλοφορία του έργου γίνεται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης.
Η επανέκδοση και η νέα κυκλοφορία του έργου γίνεται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο καθηγητής ιστορίας Αντώνης Σανουδάκης επεσήμανε, ότι, «πρόκειται για ένα ηχητικό ντοκουμέντο όπου εμπεριέχονται οι φωνές αντιστασιακών από μάχες που είχαν δώσει και από στιγμιότυπα. «Μάλιστα θέλω να τονίσω ότι είχα καταγράψει την μόνη επιζώσα ΕΛΑΣΙΤΙΣΑ, τη μάνα του Γιώργου Λαγουβάρδου, από τη Βιάννο. Πρόκειται για ένα πολύτιμο υλικό που αξίζει τον κόπο να περιέλθει και στα σχολεία και κάθε ιστορικό, ερευνητή, ενδιαφερόμενο για την περίοδο αυτή».

Τέλος από την πλευρά του ο Ανδρέας Αεράκης εκδότης της «Αεράκης Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι και Σείστρον» ανέφερε: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφέρεια Κρήτης, στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, που στήριξε την ιστορική επανέκδοση. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Σανουδάκη αλλά και στον Εντεταλμένο Σύμβουλο Κώστα Φασουλάκη που στήριξαν το σημαντικό αυτό έργο». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάχη της Κρήτης: Η επική αναμέτρηση στο νησί των Γενναίων (Βίντεο)

Πάνω από 600 μαθητές στην έκθεση "80η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης – Η Μάχη του Ηρακλείου"

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Πόσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί

εμβολιο

Με την ανησυχία να κορυφώνεται τόσο με αφορμή τους 5 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο από επιπλοκές του κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης, όσο και με την αύξηση των κρουσμάτων, οι εμβολιασμοί στα κέντρα του νησιού συνεχίζονται. 

Αναλυτικά τα στοιχεία:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου το σύνολο των εμβολιασμών είναι 415.948 (χθες έγιναν 2.395), την πρώτη δόση έκαναν 199.587 πολίτες, το σύνολο των ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι 190.037, ενώ την αναμνηστική δόση έκαναν 44.036 πολίτες.

Στην ΠΕ Χανίων το σύνολο των εμβολιασμών είναι 233.438 (χθες έγιναν 1.342), τουλάχιστον μία δόση έκαναν 113.438, το σύνολο των ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι 106.459, ενώ την αναμνηστική δόση έκαναν 22.171 πολίτες.

Στην ΠΕ Ρεθύμνου το σύνολο των εμβολιασμών είναι 112.777 (χθες έγιναν 690), την πρώτη δόση έκαναν 55.715, το σύνολο των ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι 52.277 και την αναμνηστική δόση έκαναν 11.475 πολίτες.

Στην ΠΕ Λασιθίου το σύνολο των εμβολιασμών ειναι 120.106 (χθες έγιναν 815), την πρώτη δόση έκαναν 59.120 πολίτες, το σύνολο των ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι 56.590, ενώ την αναμνητισκή δόση έκαναν 14.425 πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Ιερός Ναός Αγίου Τίτου: Ξεκινούν εργασίες συντήρησης

Κρήτη: "Καμπάνες" σε υπαλλήλους κρεοπωλείων για μη χρήση μάσκας

Επιχειρηματίας αγνοείται εδώ και ένα χρόνο – Η σύντροφος του μιλάει για αρπαγή

ESPA BANNER