Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Θα μαθαίνουμε την προέλευση του κρέατος και από τις… αποδείξεις

Image
κρεας.jpg
 clock 10:46 | 15/03/2018 writer icon newsroom ekriti.gr

Από τις 18 Απρίλη- εκτός απροόπτου- περνά η αναγραφή προέλευσης κρέατος και στις ταμειακές  μηχανές των κρεοπωλείων και της Κρήτης.

Η έναρξη ισχύος του μέτρου της αναγραφής της προέλευσης κρέατος πάνω στις αποδείξεις λιανικής, που εκδίδουν οι ταμειακές μηχανές, έχει στόχο να φαίνεται σε ένα ακόμη σημείο η εντοπιότητα του κρέατος, ώστε οι καταναλωτές να αισθάνονται ακόμη πιο ασφαλείς για το τι αγοράζουν και τρώνε.

Πιο συγκεκριμένα πλέον πρέπει να αναγράφεται το είδος του κρέατος, η χώρα καταγωγής ή εκτροφής και η χώρα σφαγής, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί και το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, το οποίο συνεχίζει να υφίσταται και να απασχολεί την τοπική αγορά. 

Αυτό προβλέπει το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου για τις αποπληρωµές των νωπών, που συζητείται  στις αρµόδιες επιτροπές της Βουλής. 
Ενώ για τα σημεία λιανικής πώλησης που διαθέτουν κρεοπωλείο, συζητούνται μερικές ακόμη αλλαγές. Μέσα σε όλες τις αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες, από τη στιγμή εφαρμογής τους, θα πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός και για τα είδη στην ταµειακή µηχανή, αλλά και για το ακριβές βάρος του  προϊόντος.

Μετά από την εφαρμογή του μέτρου, αυτό που επισημαίνεται είναι πως δε θα λείψουν και οι ανάλογοι έλεγχοι, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει συμμόρφωση με τις νέες οδηγίες.
 
Ο κ. Μανόλης Δατσέρης, ταμίας του τοπικού Συλλόγου κρεοπωλών και μέλος της ΠΟΚ, δεν ανησυχεί πάντως για αυτές τις αλλαγές, λέγοντας πως έτσι κι αλλιώς ισχύει το μέτρο αναγραφής της προέλευσης και αυτό το νέο μέτρο θα είναι μια ακόμη προσθήκη, στην ήδη υφιστάμενη διαδικασία. «Από τη στιγμή που ήδη αναγράφεται η προέλευση στο κρέας, ο καταναλωτής, γνωρίζει τι αγοράζει. Σίγουρα όμως θα τονώσει ακόμη περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας του καταναλωτή και θα αποτελέσει μια ακόμη ένδειξη για την εντοπιότητα ή όχι του προϊόντος», επισημαίνει.

Παράλληλα αναφέρει πως με τις αλλαγές που έρχονται, θα αναγράφεται πλέον και στα αμνοερίφια η προέλευση- ιχνηλασιμότητα με καρτελάκι, πάνω στη βιτρίνα. «Είναι ένα μέτρο που αναπτύσσεται πέρα από τα χοιρινά και τα βοοειδή», σημειώνει και συμπληρώνει λέγοντας πως οι κρεοπώλες είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε αλλαγή είναι προς όφελος του καταναλωτή. «Οι ελληνοποιήσεις είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει, κυρίως βέβαια στην πάνω Ελλάδα. Ο καταναλωτής όμως  δεν πρέπει να ρίχνει ευθύνη στον χασάπη πάνω σε αυτό το θέμα, καθώς εμείς είμαστε ο προτελευταίος κρίκος της αλυσίδας, μέχρι το κρέας να φτάσει στον πολίτη», αναφέρει ο κ. Δατσέρης.
 
Οι κτηνοτρόφοι

Οι κτηνοτρόφοι του νησιού από την πλευρά τους επιζητούν την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θεωρώντας ότι αυτό θα τους φέρει σε ακόμη  πλεονεκτικότερη θέση, σε σχέση με τα κρέατα εισαγωγής. Οι κτηνοτρόφοι  σε κάθε περίπτωση ζητούν όποια μέτρα ληφθούν για την ιχνηλασιμότητα, να τεθούν σε ισχύ άμεσα.

Τιμές και αγορά

Σε σχέση με την αγορά και τις τιμές των κρεάτων ενόψει Πάσχα, ο κ. Δατσέρης, αναφέρει πως αν και είναι νωρίς ακόμη για ανακοινώσεις,  οι προβλέψεις θέλουν τις τιμές να κινούνται στα περυσινά επίπεδα. Συμβουλή του ιδίου είναι οι καταναλωτές να κινηθούν με γνώμονα την αγορά, όχι του πιο φθηνού, εφόσον θέλουν κρέας ντόπιο. «Κρέατα υπάρχουν για να καλύψουν τη ζήτηση. Πρέπει να γνωρίζουν όμως όλοι, ότι το ντόπιο κρέας είναι και πιο ακριβό. Τα ντόπια κρέατα είναι ποιοτικότερα, αλλά έχουν άλλη τιμή. Όποιος δει ντόπιο κρέας και πολύ φθηνό, θα πρέπει να είναι επιφυλακτικός», καταλήγει.
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis