Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Το Πανεπιστήμιο διασώζει την Ιστορία του

Πανεπιστήμιο Κρήτης (Βούτες)

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συμπληρώνοντας σαράντα χρόνια λειτουργίας, ενισχύει την προσπάθεια διάσωσης και προβολής των στοιχείων της ιστορίας του.

Στο πλαίσιο των διαδικασιών πληρέστερης συγκρότησης και λειτουργίας του Ιστορικού Αρχείου που διατηρεί, και με αφορμή τη δωρεά σχετικού αρχειακού υλικού από τον τ. Δήμαρχο Ρεθύμνης Δημήτρη Ζ. Αρχοντάκη, διοργανώνει εκδήλωση, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19.30, στο Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου με θέμα: «Εμπλουτισμός του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Δημήτρης Αρχοντάκης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Ρέθυμνο και Πανεπιστήμιο».
Το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ι.Α.ΠΑ.Κ.) συνιστά υπηρεσία της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης και αποσκοπεί στη συγκέντρωση, διάσωση, προβολή και διάθεση στην έρευνα κάθε είδους τεκμηρίων που αφορούν την ιστορία και τη σημερινή φυσιογνωμία του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το Ι.Α.ΠΑ.Κ. άρχισε να οργανώνεται και να συλλέγει υλικό το 2002, με την αφορμή της επετείου 25 ετών λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Με τη συμπλήρωση σαράντα ετών από την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος, το ΙΑΠΑΚ αναλαμβάνει μια προσπάθεια συστηματικότερου εμπλουτισμού του με τεκμήρια της ιστορίας του Πανεπιστημίου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εκφάνσεις, τις δραστηριότητες και τις σχέσεις του Πανεπιστημίου και των μελών του με τις τοπικές κοινωνίες που το περιβάλλουν κατά τις πρώτες περιόδους λειτουργίας του.

Το Ιστορικό Αρχείο εμπλουτίζεται σημαντικά με όλα τα έγγραφα και τα ντοκουμέντα στα οποία στηρίχθηκε η συγγραφή του επετειακού τόμου για τα σαραντάχρονα του Ιδρύματος, που συνέγραψε ο Ομότιμος Καθηγητής και πρ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ι. Ε. Πυργιωτάκης.

Ήδη ένα δεύτερο σώμα συνιστά το σχετικό υλικό που μας δωρίζει ο τ. Δήμαρχος Ρεθύμνης Δημήτρης Αρχοντάκης από το προσωπικό του αρχείο. Τιμούμε και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στο δωρητή για την πολύτιμη προσφορά του ελπίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι.
Απευθυνόμαστε σε όλους όσους κατέχουν υλικό που αφορά καθ' οιονδήποτε τρόπο το Πανεπιστήμιο Κρήτης και θα μπορούσε να φωτίσει κάποιες πλευρές της πανεπιστημιακής ζωής. Παρακαλούμε όποιον διαθέτει τέτοιο υλικό (έγγραφα, έντυπα, φωτογραφίες, video, κασέτες κλπ.) να μας το γνωστοποιήσει και να επιτρέψει την ενσωμάτωσή του στις συλλογές του ΙΑΠΑΚ, που σύντομα θα ψηφιοποιηθούν και θα καταστούν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό μέσω του διαδικτύου.
Το Ι.Α.ΠΑ.Κ εδρεύει στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.
 

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: 20 νέα κρούσματα στο νησί

κορωνοϊός - νοσοκομεία

248 τα νέα κρούσματα - 14 θάνατους - 296 διασωληνωμένους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα.

Στην Κρήτη το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού και συγκεκριμένα:

7 νέα κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου, 9 στο Ρέθυμνο, 3 στα Χανιά και 1 στο Λασίθι.

Στην Αττική καταγράφονται για ακόμα ένα 24ωρο τα περισσότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και την Κυριακή 20 Ιουνίου, σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων κoρωνοϊού:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 1
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 18
ΑΝΔΡΟΥ 1
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 3
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 2
ΑΧΑΪΑΣ 4
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 11
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 3
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 14
ΕΥΒΟΙΑΣ 3
ΗΛΕΙΑΣ 1
ΗΜΑΘΙΑΣ 2
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 7
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 21
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 2
ΚΑΒΑΛΑΣ 3
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 2
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 33
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2
ΚΙΛΚΙΣ 2
ΚΟΖΑΝΗΣ 6
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 1
ΚΩ 4
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1
ΛΑΡΙΣΑΣ 16
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 2
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 3
ΜΥΚΟΝΟΥ 1
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 21
ΠΑΡΟΥ 2
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 11
ΠΕΛΛΑΣ 3
ΠΙΕΡΙΑΣ 4
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 9
ΡΟΔΟΥ 4
ΣΑΜΟΥ 1
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 1
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 2
ΧΑΝΙΩΝ 3
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 4

Διαβάστε επίσης:

Καλάβρυτα: Δεν σχετίζεται ο θάνατος της 55χρονης με το εμβόλιο της Pfizer

Φθιώτιδα: Νεαρός αγρότης καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του