Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Οι καιρικές συνθήκες υπερπολλαπλασίασαν τα κουνούπια

κουνούπια_drones

Δύσκολη αποδεικνύεται η φετινή χρονιά για την καταπολέμηση των κουνουπιών, καθώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον όπου εστίες εκκόλαψης του εντόμου έχουν υπερπολλαπλασιαστεί φτάνοντας τις 6.000 φέτος!

Η Περιφέρεια Κρήτης δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με ό,τι πιο σύγχρονο μέσο διαθέτει.

Όπως επισημαίνει ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Καμπάνης, τη φετινή χρόνια λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών οι ψεκασμοί άρχισαν νωρίτερα από ποτέ, και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Κρήτης, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο μήνες και ανταποκρίνεται στις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές υποστηριζόμενο από επιστήμονες διεθνούς κύρους, του ΙΤΕ και της αναδόχου εταιρείας.

Η χρήση εναέριων (drones) και αμφιβίων μέσων θεωρείται αναγκαία, καθώς η αποτελεσματικότητα της κρίνεται η καλύτερη δυνατή καθώς ο ψεκασμός γίνεται από χαμηλό ύψος αλλά και σε δύσβατα σημεία εκεί δηλαδή όπου δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουν τα άλλα μέσα που χρησιμοποιούνται για τους ψεκασμούς.

Το 2018, καταγράφηκε στη χώρα μας ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων ασθενειών μεταδιδόμενων από κουνούπια, τα τελευταία χρόνια, διάσπαρτα σχεδόν σε όλη την Κρήτη.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 300 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 10 κρούσματα ελονοσίας, ενώ στην Περιφέρεια Κρήτης καταγράφηκε ιδιαίτερα περιορισμένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου προκάλεσαν συσσώρευση νερών τα οποία ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των ενοχλητικών εντόμων. Το μέγεθος του προβλήματος, αναμένεται να φανεί όταν ανέβουν οι θερμοκρασίες και αρχίσει η εκκόλαψη των πρώτων πληθυσμών».

Παρ’ όλα αυτά όπως φαίνεται είναι πρακτικά αδύνατο να εξαλειφθούν πλήρως οι πληθυσμοί, ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες, αν και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τον μέγιστο δυνατό περιορισμό τους.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Συνάντηση εργασίας για την προώθηση και ανάδειξη του Δικτύου Τυριού

image0.jpeg

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης με στόχο την ενημέρωση για τις δράσεις του Δικτύου Τυριού, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας -Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηρακλείου και του Δικτύου Μανόλης Αλιφιεράκης, μέλη του Προεδρείου του Επιμελητηρίου και του Δικτύου Τυριού και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αλέξανδρος Στεφανάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε πως είναι μεγάλης αξίας η προώθηση και η ανάδειξη του Δικτύου που έχει τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας και στο οποίο μετέχουν περίπου 30 τυροκόμοι. Στη διάρκεια της συζήτησης διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις, όπως ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις προβολής, διασύνδεσης με τον τουρισμό αλλά συγχρόνως και αναπτυξιακά σχέδια όπως για παράδειγμα, «οι δρόμοι του τυριού» ή να οργανωθεί διήμερο εκδηλώσεων αποκλειστικά για τυροκομικά προϊόντα.

«Περιμένουμε συγκεκριμένη πρόταση για να δούμε πως υποστηρίζουμε και οι φορείς με την Περιφέρεια την πρωτοβουλία και σε συνεργασία και με την αγροδιατροφική», όπως τόνισε ο κ. Παπαδεράκης, μετά τη συνάντηση.