Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Διακρατική συνάντηση του δικτύου των νησιών της Ευρώπης

78863493_2807940272606605_7889517596020572160_o.jpg

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την συμμετοχή του ΚΟΙΠΟΔΙ για την παρουσίαση της Κρήτης και των καλών πρακτικών της στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας μεταξύ των μελών του δικτύου “a green path (4) youth – a network among islands”.

Το ΚΟΙΠΟΔΙ, που εκπροσωπεί στη συνάντηση (ως youth  & social worker / local policy making expert) η Υπεύθυνη Προγραμματισμού κα Ελένη Μαραγκάκη, αποτελεί τον μοναδικό φορέα εκ μέρους της Ελλάδας σε ένα δημιουργικό και ελπιδοφόρο δίκτυο οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο τομέα χάραξης πολιτικών στα νησιά της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο συνεργασίας με τους τοπικούς θεσμικούς εταίρους το ΚΟΙΠΟΔΙ αυτή τη φορά συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης εκ μέρους της οποίας συμμετέχει στη συνάντηση η Προϊσταμένη του τμήματος ελέγχου κα Ελένη Λυρώνη.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 12.12 με τη συνάντηση στο Δημαρχείο του Κάλλιαρι, όπου με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Eduardo Tocco, τα 21 στελέχη του Δικτύου συζήτησαν για τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, τα μέτρα που λαμβάνουν οι Δήμοι και η συνεργασία τους με τις Περιφέρειες, τις κυβερνήσεις και με τους ευρωπαϊκούς θεσμού

Στην τεχνική συνάντηση των στελεχών που ακολούθησε αναπτύχθηκαν τα ζητήματα της ανεργίας, της εποχικής απασχόλησης και ημιαπασχόλησης καθώς και η ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Ο τουρισμός σε όλα τα νησιά αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία και στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε ο τουρισμός υπαίθρου, ο αγροτουρισμός, ο τουρισμός εμπειριών.

Στις 13.12 ακολούθησε επίσκεψη σε παλαιό ορυχείο της περιοχής που πλέον αποτελεί ένα οργανωμένο τουριστικό αξιοθέατο καθώς και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίσκεψη μελέτης του Portoscuso, ένα παραθαλάσσιο μέρος το οποίο αν και ήταν απο αρχής της ύπαρξης του συνδεδεμένο με την αλίευση - επεξεργασία και τυποποίηση τόνου, αντιμετωπίζει σήμερα την ολική σχεδόν ανεργία των κατοίκων του μετά απο μια πολιτική επιλογή εγκατάστασης βιομηχανίας χημικών που εξαφάνισε την πρότερη δραστηριότητα και η ίδια σήμερα φθίνει, μεγενθύνοντας το πρόβλημα της ανεργίας και της οποιασδήποτε προοπτικής ανάπτυξης, ως και της διατήρησης του νεανικού πληθυσμού στον τόπο.

Το Δίκτυο σήμερα συνεχίζει τις εργασίες του στο Κάλλιαρι με τα εξής θέματα στην ατζέντα:

Βελτίωση της γνώσης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, δεξιότητες και στάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές.

·Αξιοποίηση και κεφαλαιοποίηση του τουρισμού ως ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης που στηρίζει τη δημιουργικότητα, την διαχείριση και την προώθηση της αγροτουριστικής πρωτοβουλίας.

·Διαμοιρασμός και ανταλλαγή καλών πρακτικών και εργαλείων, συζήτηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη στον τομέα της νεολαίας  και της χάραξης πολιτικών στη διαδικασία κοινωνικής ενεργοποίησης και ανάπτυξης δεσμεύσεων εκ μέρους των τοπικών κοινοτήτων.

·Δημιουργία ενός «χαρτοφυλακίου» με γνώσεις, οδηγίες και εργαλεία για την προώθηση της νησιωτικότητας - τοπικότητας που θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση της τοπικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη νέων αγροτουριστικών προϊόντων

·Ενδυνάμωση της δικτύωσης μεταξύ των νησιών της Ευρώπης (σε επίπεδο οργανώσεων της κοινωνίας), ανάπτυξη νέων μικρότερων εταιρικών σχημάτων σε διάφορα επίπεδα και ανάπτυξη συνεργασίας με τοπικούς και άλλους θεσμικούς εταίρους. 

Τη συνάντηση εργασίας υλοποιεί ο οργανισμός «Associazione Studenti per la Citta” που είναι μέλος της οργάνωσης ΤDM2000 INTERNATIONAL εκ μέρους της Ιταλίας και συγχρηματοδοτείται από το ERASMUS+  PROGRAMME της Ε.Ε. .

Στο Δίκτυο εκπροσωπούνται τα νησιά ως εξής: Κρήτη (Ελλάδα), Ισλανδία, Ιρλανδία, Κύπρο, Αζόρες, Μαδέιρα (Πορτογαλία), Άγιο Μαρτίνο (deutch part στην Καραϊβική), Σαρδηνία (Ιταλία), Μάλτα.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ετοιμοι για νέες κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι

συνταξιούχοι ηράκλειο

"Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιασφαλιστική επίθεση, ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στην Βουλή ένα ακόμα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συνταξιούχων Ηρακλείου και επισημαίνει τα εξής:

"Η κυβέρνηση της ΝΔ κορόιδεψε τους συνταξιούχους και τους πήρε την ψήφο με την υπόσχεση ότι θα καταργήσει τον νόμο 4387/16 του Κατρούγκαλου που διατηρεί όλες τις αντιασφαλιστικές περικοπές του 4051/12 και 4093/12, καθώς και του 4387/16 και όχι μόνο δεν τον καταργεί, αλλά τον θωρακίζει προκειμένου να γίνει το νέο αντιασφαλιστικό εργαλείο για τα επόμενα 50 χρόνια,

Την 10ετία 2010 – 2020 οι συνταξιούχοι από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων υπέστησαν μείωση των εισοδημάτων τους από 20% - 60%. Πάνω από 80 δις πήραν από τους συνταξιούχους.

Ψηφίστηκαν δεκάδες αντιασφαλιστικοί νόμοι και διατάξεις, χιλιάδες ερμηνευτικοί εγκύκλιοι, για να σωθεί όπως έλεγαν το ασφαλιστικό.

Σήμερα έρχεται η ΝΔ να  θωρακίσει αυτόν τον νόμο, να κλείσει νομικά κενά ώστε να μη βγαίνουν παράνομες και αντισυνταγματικές οι διατάξεις του, να τον εφαρμόσει επιθετικά και γρήγορα για να καταργήσει τον όποιο δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Συνεχίζει την στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, ώστε να απαλλαχτούν σταδιακά το κράτος και οι μεγαλοεργοδότες από το λεγόμενο «κόστος»  στην κοινωνική ασφάλιση. Προχωρά στην δημιουργία των τριών πυλώνων (σχέδιο Πινοσέτ) προχωρά στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ξεκινώντας από τις Επικουρικές, αρχής γενομένης από το 2021.

Με το νέο ασφαλιστικό επιχειρούν να θωρακίσουν νομοθετικά και δικαστικά τον περιορισμό της κρατικής εγγύησης σε ένα πολύ μικρό μέρος της σύνταξης που σήμερα βρίσκεται στα 384 ευρώ, τη λεγόμενη πλέον εθνική σύνταξη η οποία είναι χρηματοδοτούμενη από τη γενική φορολογία (εις βάρος μας). Τα υπόλοιπα που είναι πληρωμένα με τον ιδρώτα και το αίμα, τις κρατήσεις μιας ζωής, θα μπορούν να κόβονται, να κουρεύονται για τις τράπεζες, να παίζονται στην ρουλέτα του χρηματιστηρίου και να χάνονται σε μια στιγμή, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων το ψαλίδι θα πέσει βαρύ τόσο σε παλιούς όσο και σε νέους συνταξιούχους. Κανένας δεν πρέπει να παρασυρθεί από την επιστροφή ενός ελάχιστου μέρους σε μία μικρή κατηγορία συνταξιούχων, που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να δώσει με απόφαση δικαστηρίου. Στους παλιούς συνταξιούχους η προσωπική διαφορά διατηρείται. Η προσωπική διαφορά δεν είναι σύνταξη, σήμερα δίνεται αύριο την κόβουν.

Η ασφάλιση είναι δικαίωμα!

Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως πολλοί θεωρούν ή θέλουν να το αντιμετωπίζουμε. Οι συντάξεις αποτελούν τη μια πλευρά προστασίας και της αξιοπρεπούς ζωής, μετά την εργασία μας! Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις. Αυτές οι κατακτήσεις δεν χαρίστηκαν, επιτεύχθηκαν μέσα από σκληρούς, αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων. Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά όλη τη ζωή μας: την Υγεία, την Πρόνοια, την περίθαλψη, τις άδειες, το δικαίωμα στη μητρότητα, τις παροχές.

Κάλουμε όλους τους συνταξιούχους σε ξεσηκωμό, προκειμένου να πάρουν απάντηση η κοροϊδία και τα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου, που αξιοποιούν το νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσουν ακόμη παραπέρα την επίθεση σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Καλούμε όλους τους συνταξιούχους σε διαρκεί αγώνα να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που οδηγούν την Κοιν. Ασφάλιση στα νύχια των ιδιωτών καταργούν τον Κοινωνικό Χαρακτήρα απαλλάσσουν κράτος και εργοδοσία από τις υποχρεώσεις τους. Μετατρέπουν την Κοιν. Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, με απαλλαγή του Κράτους από την ευθύνη για την εγγύηση του συνόλου των συντάξεων, παρά μόνο του επιδόματος πτωχοκομείου, της λεγόμενης εθνικής σύνταξης.  Η κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου αποτελεί για εμάς αιτία πολέμου.

Αγωνιζόμαστε για Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για ενιαίο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της Υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας

Δε θα κάνουμε πίσω! Όλοι στο δρόμο!".