Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Απαλλάσσονται από το βραχνά της ΔΕΗ και παρέχουν πιο φθηνό νερό 

γεωτρηση γεργερη.jpg

Η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την παραγωγή ενέργειας για την λειτουργία των ΤΟΕΒ που θα ωφεληθούν σε οικονομικό επίπεδο από την μείωση κατανάλωσης ενέργειας και κατ’ επέκταση οι παραγωγοί  με παράλληλο όφελος στο περιβάλλον, θα μπει στο «μικροσκόπιο» του Πολυτεχνείου Κρήτης στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε σήμερα από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών και Βιώσιμης Ενέργειας του Πολυτεχνείου Κρήτης Θεοχάρη Τσούσο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για θέματα Περιβάλλοντος, Χωροταξίας, Ενέργειας Νίκο Καλογερή, του Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης-Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκου Κώτσογλου, των Προέδρων-εκπροσώπων ΤΟΕΒ Κρήτης και του επιστημονικού συνεργάτη του Πολυτεχνείου Θανάση Χήρα.  
 

Στην υπογραφή της σύμβασης στη Περιφέρεια όπως αναφέρθηκε από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, από την υλοποίηση της μελέτης ωφελημένοι θα βγουν οι ΤΟΕΒ του νησιού, οι παραγωγοί μας με την μείωση του κόστους παραγωγής, επίσης θα ωφεληθεί το περιβάλλον ενώ η Περιφέρεια με την ολοκλήρωση της μελέτης θα μεριμνήσει για την χρηματοδότηση της. 
«Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με 20 ΤΟΕΒ του νησιού και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Θα γίνουν οι απαραίτητες μελέτες από το Πολυτεχνείο,  γιατί το κόστος ενέργειας για την άρδευση ξεπερνά το 50% με 60% άρα θα υπάρχει μία σημαντική μείωση, κόστους παραγωγής για τους αγρότες μας.  Εμείς, από την πλευρά τη δική μας μετά την ολοκλήρωση της μελέτης,  θα βρούμε τη χρηματοδότηση ούτως ώστε να γίνει πράξη αυτή η μελέτη που θα δώσει σημαντικά οφέλη στους αγρότες μας, θα υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας από την χρήση ΑΠΕ, ενώ οφέλη θα υπάρχουν και για το περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, σε δηλώσεις του ανέφερε:  «Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι ΤΟΕΒ είναι το κόστος του ρεύματος το οποίο χρησιμοποιούν για να αντλήσουν νερό και να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Με την βοήθεια-συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα αποκτήσουμε ένα «εργαλείο» με το οποίο θα βελτιώσουμε την βιωσιμότητά τους να παράξουν φθηνότερα και ανταγωνιστικότερα προϊόντα και παράλληλα να έχουν και ένα όφελος από τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος που παράγεται στα θερμικές μονάδες με ότι αυτό συνεπάγεται και από πλευράς κόστους και ρύπανσης περιβάλλοντος». 

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Θεοχάρης Τσούτσος-Διευθυντής Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών και Βιώσιμης Ενέργειας επεσήμανε: «Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει μακροχρόνια εμπειρία στο αντικείμενο και μάλιστα είναι εμπειρία που την εφαρμόζουμε και εμείς στην Πολυτεχνειούπολη. 

Φιλοδοξούμε μάλιστα να είμαστε το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 300 kW σε φωτοβολταϊκά. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη διότι μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσουμε, ο όγκος του έργου είναι πάρα πολύ μεγάλος και θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε γραφειοκρατική διαδικασία για να έχουμε σύντομα αποτελέσματα για τους ΤΟΕΒ.  Η Κρήτη είναι ευλογημένη από τον ήλιο πρέπει να τον αξιοποιήσουμε με σοφό τρόπο ώστε να προστατέψουμε το νησί και από περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά από την άλλη μεριά να προστατέψουμε και τις ΤΟΕΒ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα». 

Σημαντική μείωση ενεργειακού κόστους

Η Περιφέρεια Κρήτης επιδιώκει την βέλτιστη συνεργασία με τους ΤΟΕΒ της Κρήτης, στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νόμου για την εποπτεία της λειτουργίας των ΤΟΕΒ από τις Περιφέρειες. Μία από τις βασικές προτεραιότητες είναι η εξοικονόμηση ενέργειας από τις ενεργοβόρες εγκαταστάσεις των ΤΟΕΒ, καθώς και η εξεύρεση τρόπων μείωσης του κόστους που δαπανάται ετησίως για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η νέα Υπουργική απόφαση δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, για την περίπτωση της Κρήτης νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιου ενδιαφέροντος σκοπούς, δύνανται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό μέγιστης ισχύος 300 kWp, για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα αποφέρει σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους των ΤΟΕΒ και κατ’ επέκταση των λειτουργικών δαπανών τους, δίνοντας τη δυνατότητα μείωση της τιμής του παρεχόμενου αρδευτικού νερού, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του φορέα. Στην Προγραμματική Σύμβαση συμμετέχουν 20 από τους 39 ΤΟΕΒ της Κρήτης και η υλοποίησή της θα διαρκέσει 5 μήνες.

Κρήτη

Παρέμβαση ΠΕΔ Κρήτης για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών

ναυαγοσωτης

Την αναστολή του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ 81/2020) που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών από τους ΟΤΑ, ζητά με επιστολή της προς τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εσωτερικών, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.

Μεταξύ άλλων η ΠΕΔ Κρήτης τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν ανασταλεί για τη φετινή σεζόν η ισχύς του ΠΔ, τότε λόγω της μεγάλης αύξησης τους κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης αλλά και της σημαντικής υστέρησης των δημοτικών εσόδων εξαιτίας της πανδημίας, θα απαιτηθεί η κρατική χρηματοδότηση των Δήμων προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

Στην επιστολή που υπογράφεται από τους κκ. Γ. Κουράκη και Γ. Μαλανδράκη, Πρόεδρο και Γραμματέα της ΠΕΔ Κρήτης αντίστοιχα, αναφέρονται τα εξής:

«Με βάση το άρθρο 7 του ΠΔ 81/2020 «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες» οι ΟΤΑ υποχρεούνται να παρέχουν ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες δικαιοδοσίας τους.

Δεδομένης όμως της μεγάλης αύξησης του κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης με βάση τις προβλέψεις του νέου  ΠΔ σε σχέση με το  προηγούμενο ΠΔ (31/2018) αλλά και της καθίζησης των δημοτικών εσόδων, συνυπολογίζοντας και την κατακόρυφη μείωση του οικονομικού ανταλλάγματος που εισπράττουν οι ΟΤΑ από την παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, οι Δήμοι της Κρήτης αδυνατούν να καλύψουν το οικονομικό κόστος για την παροχή της υπηρεσίας ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών.

Κύριοι Υπουργοί,

Κατόπιν των ανωτέρω και έχοντας ως μοναδική μέριμνα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την ασφάλεια των λουτρικών εγκαταστάσεων προτείνουμε άμεσα:

Α) να ανασταλεί η ισχύς του ΠΔ 81/2020 για το έτος 2021 και να εφαρμοστούν οι διατάξεις του ΠΔ 31/2018.

Β) να επαναπροσδιοριστεί η διαδικασία για τον χαρακτηρισμό παράλιων χώρων ως πολυσύχναστων λαμβάνοντας υπόψη όσα προβλέπονταν στο άρθρο 11 του ΠΔ 31/2018 ώστε να μην προκύψει αύξηση των ναυαγοσωστικών πύργων. 

Γ) να χρηματοδοτηθούν οι ΟΤΑ από το Κράτος προκειμένου να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει και το οποίο οι Δήμοι αδυνατούν να καλύψουν, σε περίπτωση μη αναστολής του ΠΔ 81/2020.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κουράκης σε Σκρέκα για δασικούς χάρτες: Να διασφαλιστούν οι ιδιοκτησίες πολιτών και ΟΤΑ

ΠΕΔ Κρήτης: Εξορθολογισμός του τέλους 5% για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος

Κρήτη: Δύο παραλίες του νησιού στη λίστα με τις 25 δημοφιλέστερες παγκοσμίως