Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κοντονής: Πότε θα προχωρήσει το έργο για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου

Image
Δικαστικο Μέγαρο
 clock 15:45 | 25/05/2018 writer icon newsroom ekriti.gr

Συνάντηση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της δικαιοσύνης σε τοπικό επίπεδο είχε το πρωί στα Χανιά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ο οποίος επισκέπτεται την Κρήτη. 
Σε ερώτηση για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο απάντησε ότι ήδη στο Υπουργείο Υποδομών έχει δημιουργηθεί ειδικό γραφείο για την περάτωση του έργου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τους επόμενους μήνες το έργο θα προχωρήσει.
Αντίθετα, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την πόλη των Χανίων.
Επανέλαβε δε, πως θα παραχωρηθεί το κτίριο των παλιών Δικαστικών Φυλακών, ώστε να μεταφερθεί το αρχείο των δικαστηρίων, αλλά και για την βελτίωση των  υποδομών στο Δικαστικό Μέγαρο.

Επίσκεψη στις φυλακές της Αγιάς

Υπόδειγμα Αγροτικής Φυλακής, χαρακτήρισε το Κατάστημα Κράτησης Αγροτικών Φυλακών Αγιάς Χανίων ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, που επισκέφθηκε μαζί με τον γ.γ του υπουργείου Ευτύχη Φυτράκη, για να ενημερωθεί για τις συνθήκες κράτησης-διαβίωσης αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν. Ο υπουργός τόνισε: «Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης να έχουμε τέτοιες φυλακές όπου οι κρατούμενοι, θα μπορούν να εργάζονται να προσφέρουν και η συνθήκες αυτές να λειτουργούν επωφελία τους σε ότι αφορά τον χρόνο της ποινής τους».

Ο κ. Κοντονής ενημερώθηκε από τη διευθύντρια των φυλακών Δήμητρα Δρακάκη και ζήτησε να έχει πλήρη γραπτή ενημέρωση για τα όποια προβλήματα αφορούν στις εγκαταστάσεις και τους χώρους παραγωγής προϊόντων, ώστε οι λύσεις να είναι άμεσες και να μη χρονίζουν. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για τις δράσεις που υπάρχουν στις αγροτικές φυλακές όπως φούρνος, ζαχαροπαλστείο, κτηνοτροφία, ελαιώνες, πτηνοτροφία, στάβλοι και γεωργικές παραγωγές προϊόντων, οι οποίες όπως είπε: «Αποφέρουν κέρδη οι δράσεις αυτές στην φυλακή, απασχολούνται πολύ κρατούμενοι και φυσικά επιβεβαιώνεται η στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης να δημιουργούνται αγροτικά καταστήματα κράτησης όπως πρόσφατα εγκαινιάστηκε η πρώτη γυναικεία Αγροτική Φυλακή, στη Θήβα. Εκεί θα μπορέσουν να λειτουργήσουν στο ίδιο επίπεδο γυναίκες κρατούμενες, κάτι που δεν υπήρχε στην Ελλάδα και τώρα καλύψαμε το κενό».

Στο ενδιαφέρον του υπουργού βρέθηκε και η δημιουργία εντός των συγκεκριμένων φυλακών Μουσείου της περιόδου της Μάχης της Κρήτης, Κατοχής και Αντίστασης στον χώρο των φυλακών. Όπως ανέφερε: «Πρέπει να δημιουργηθεί ο φορέας για το Μουσείο, άμεσα να γίνει εξωραϊσμός του περιβάλλοντος χώρου και να λειτουργήσει το Μουσείο το οποίο έχει πολλά να προσφέρει τόσο στην τοπική κοινωνία, στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα». Ο υπουργός επισκέφτηκε τα κελιά όπου υπήρχαν Γερμανικές και Ιταλικές φυλακές σε πόρτες των οποίων υπάρχουν ακόμη ονόματα, μηνύματα και χρονολογίες χαραγμένες από τους ίδιους τους κρατούμενους, τους αιχμαλώτους και όσους ήταν έγκλειστοι εκείνες τις χρονικές περιόδους.

Ο υπουργός συγκινήθηκε με την επαφή που είχε με έναν κρατούμενο, λογοτιμίτη όπως ονομάζονται ορισμένοι που έχοντας δώσει το λόγο τους ότι δε θα αποδράσουν μπορούν και διαμένουν στους χώρους εργασίας εκτός φυλακών σε δωμάτια, χωρίς να έχουν μέχρι σήμερα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. «Μου ανέφερε ο κρατούμενος πως έχει αφήσει πίσω το παρελθόν και το λόγο που βρέθηκε στη φυλακή και πως επιθυμεί να το αφήσει πίσω. Χάρηκα πολύ διότι μεταξύ άλλον είδα έναν άνθρωπο που έχει μεταβάλει στάση και πρότυπα και φυσικά όταν θα βγει από το κατάστημα κράτησης αυτός ο άνθρωπος θα είναι χρήσιμος στον εαυτό του στην οικογένεια του και στην κοινωνία».

Η διευθύντρια των φυλακών επισήμανε οτι οι δραστηριότητες παραγωγής προϊόντων εντός των Αγροτικών φυλακών, επιφέρουν ετησίως άνω των 80.000 ευρώ. Ποσό που διατίθεται για τις ανάγκες του καταστήματος κράτησης και των κρατουμένων.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis