Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Κέρδισαν τα αυτονόητα για την τσικουδιά οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί

Τσικουδια αποσταξη

Τα αυτονόητα κατάφεραν να κερδίσουν μετά από μια σειρά διεκδικήσεων προς το αρμόδιο Υπουργείο οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί της Κρήτης. 

Το τελευταίο διάστημα οι αποσταγματοποιοί είχαν σοβαρό πρόβλημα ως προς τη διάθεση του προϊόντος τους, αφού δεν είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον όρο “Τσικουδιά” για το προϊόν που παράγουν. 

Ο Σύλλογος των αποσταγματοποιών, με συντονισμένες κινήσεις ωστόσο, ενημέρωσε το νομικό του τμήμα, προκειμένου να συντάξει έναν ολοκληρωμένο φάκελο και να διεκδικήσει τη χρήση του όρου “τσικουδιά” ακόμα και για το προϊόν απόσταξης από τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς. 

Στο πλαίσιο της υπερασπιστικής γραμμής που χρησιμοποιήθηκε από το νομικό σύμβουλο του Συλλόγου τονίστηκε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο όμως και η ελληνική πλευρά σε όλα τα επίσημα έγγραφα της χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο όρο, ο οποίος και θα ήταν παράλογο να μην χρησιμοποιείται για όλες τις χρήσεις. 

Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς νομού Ηρακλείου, Τάσος Βρέντζος, υπήρξε ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο επιτρέπει τη χρήση του όρου τσικουδιά και για τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς. Μοναδική υποχρέωση των αποσταγματοποιών πάντως, είναι να αναγράφουν σε εμφανές σημείο του προϊόντος τους, το όνομα του παραγωγού. 

Κρήτη

Κρήτη: Με πόσα χιλιόμετρα "τρέχουν" οι άνεμοι - Πού ανέβηκε πολύ το θερμόμετρο

άνεμοι

Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι πνέουν τοπικά στην Κρήτη το Σάββατο 26/09, προκαλώντας προβλήματα. Οι 8 μεγαλύτερες ριπές ανέμου  που κατέγραψαν οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

87 km/h ριπές ανέμου στο Ρέθυμνο
87 km/h ριπές ανέμου στο Ρέθυμνο

Ταυτόχρονα πολύ ψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στα Χανιά. Οι 8 υψηλότερες θερμοκρασίες που κατέγραψαν οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:

 

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη (meteo.gr)
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη (meteo.gr)