Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Κέρδισαν τα αυτονόητα για την τσικουδιά οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί

Τσικουδια αποσταξη

Τα αυτονόητα κατάφεραν να κερδίσουν μετά από μια σειρά διεκδικήσεων προς το αρμόδιο Υπουργείο οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί της Κρήτης. 

Το τελευταίο διάστημα οι αποσταγματοποιοί είχαν σοβαρό πρόβλημα ως προς τη διάθεση του προϊόντος τους, αφού δεν είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον όρο “Τσικουδιά” για το προϊόν που παράγουν. 

Ο Σύλλογος των αποσταγματοποιών, με συντονισμένες κινήσεις ωστόσο, ενημέρωσε το νομικό του τμήμα, προκειμένου να συντάξει έναν ολοκληρωμένο φάκελο και να διεκδικήσει τη χρήση του όρου “τσικουδιά” ακόμα και για το προϊόν απόσταξης από τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς. 

Στο πλαίσιο της υπερασπιστικής γραμμής που χρησιμοποιήθηκε από το νομικό σύμβουλο του Συλλόγου τονίστηκε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο όμως και η ελληνική πλευρά σε όλα τα επίσημα έγγραφα της χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο όρο, ο οποίος και θα ήταν παράλογο να μην χρησιμοποιείται για όλες τις χρήσεις. 

Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς νομού Ηρακλείου, Τάσος Βρέντζος, υπήρξε ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο επιτρέπει τη χρήση του όρου τσικουδιά και για τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς. Μοναδική υποχρέωση των αποσταγματοποιών πάντως, είναι να αναγράφουν σε εμφανές σημείο του προϊόντος τους, το όνομα του παραγωγού. 

Κρήτη

Ρέθυμνο

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου οι νικητές στο 15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

Με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου να πανηγυρίζουν την νίκη τους, ολοκληρώθηκε το 15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στα Αγγελιανά. Το παιχνίδι οργάνωσε η ομάδα των Αγγελιανών
«Τσαχπινομπιρμπιλιάρηδες» υπό την Αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου – Περιφέρειας Κρήτης και του Οργανισμού Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος»

Τα παιδιά κλήθηκαν να παίξουν στην βάση μιας πραγματικής ιστορίας ενός προσφυγόπουλου, του Kardie. Έτρεξαν προσπαθώντας να βοηθήσουν το μικρό αγόρι να βρει την προσωπική «γη της επαγγελίας» καθώς οι γονείς του και όλοι οι φίλοι του είχαν χαθεί στον πόλεμο.

 

15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου
15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

Στόχος των οργανωτών ήταν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά πάνω στο επίκαιρο αυτό θέμα με μηνύματα κατά του πολέμου και των πρακτικών που διώχνουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Στο παιχνίδι έπαιξαν 22 ομάδες με 179 μαθητές της Ε’ και της Στ’ Τάξης των δημοτικών σχολείων Σίσων, Μπαλίου, Πανόρμου, Γαράζου, Αγιάς, Σκεπαστής, Ρουμέλη, Καλύβου, Μαργαριτών, 1ου και 2ου Περάματος.

Η νικήτρια ομάδα ήταν από το δημοτικό σχολείο Πανόρμου που συμμετείχε με το όνομα «θαλασσόπαιδα»!

 

15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου
15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

Την διεξαγωγή του παιχνιδιού στην πλατεία των Αγγελιανών διευκόλυναν με την λήψη μέτρων ασφαλείας οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Περάματος, ο Ερυθρός Σταυρός και οι εθελοντές Σαμαρείτες, στους οποίους οι οργανωτές απευθύνουν θερμές ευχαριστίες.

Χρυσός Χορηγός ήταν τα s/m Μαθιουδάκης.

Το 18ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου, θα διεξαχθεί το τριήμερο 7,8 και 9 Φεβρουαρίου 2020 με οργανωτές τους περσινούς νικητές «Τσαχπινομπιρμπιλιάρηδες».