Κρήτη

Ηράκλειο

Κεγκέρογλου: Σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ τα γυμναστήρια μετά από επίκαιρη ερώτηση

γυμναστήριο κορωνοϊός

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε  επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα αναγκαία και επιβεβλημένα μέτρα στήριξης των γυμναστηρίων, η ασφαλής λειτουργία των οποίων μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα και στην αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊου.

Κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, ο κ.Κεγκέρογλου τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων, συμπεριλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου, αφού ως κατά τεκμήριο κλειστοί χώροι δεν έχουν λειτουργήσει για μεγάλο διάστημα και χρειάζονται ένα μεταβατικό πρόγραμμα στήριξης για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί ενώ προδιαγράφεται δυσοίωνο το εγγύς μέλλον για αυτούς καθώς το α΄τρίμηνο του ανοίγματος τους, δεν θα εισπράξουν τίποτα σχεδόν, με δεδομένο ότι τα περισσότερα γυμναστήρια έχουν προεισπράξει συνδρομές για υπηρεσίες τις οποίες πρέπει να αποδώσουν.

Ταυτόχρονα ο Βουλευτής, αναφέρθηκε στο καταλυτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα γυμναστήρια στην αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊου και επέμεινε στο μεταβατικό πρόγραμμα στήριξης με ασφαλή υγειονομική λειτουργία των γυμναστηρίων.

Επιπλέον ο κ.Κεγκέρογλου επεσήμανε την ανάγκη:

-Παράτασης απαλλαγής των ενοικίων για ένα σημαντικό διάστημα που αποτελεί θέμα επιβίωσης όλων των επιχειρήσεων και ειδικά των γυμναστηρίων που εκ των πραγμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν σημαντική πτώση τζίρου.

-Πρόβλεψης για αναστολή των συμβάσεων προσωπικού για όσο διάστημα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια με υγειονομικα πρωτοκολλα καθώς ο κλάδος απασχολεί πάρα πολλούς ωρομίσθιους ( 1 και 2 ώρες ανά ημέρα ) οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα αυτοί βγαίνουν εκτός αναστολών και είναι στον άερα.

- Ενισχυμένης αποζημίωση ειδικού σκοπού από 1000 έως 4.000 ευρώ ( πρότυπα Απριλίου ) η οποία πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, αφού ευχαρίστησε τον κ.Κεγκέρογλου για την ερώτηση τόσο για το ακριβές περιεχόμενο της όσο και για το timing της συζήτησης, ανακοίνωσε στη Βουλή την ad hoc (ειδικά για αυτούς) συμμετοχή των γυμναστηρίων σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που θα ξεκινήσει 28 με 30 Μαϊου με Κεφάλαιο Επανεκκίνησης το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 4000 και 18000 € και είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζομένων ενώ ανέφερε ότι με την πρόοδο του εμβολιασμού θα χαλαρώνουν και τα περιοριστικά μέτρα εντός του χώρου των γυμναστηρίων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζά Επενδύσεων έδωσε τη δυνατότητα και είναι διαθέσιμα από τα πιστωτικά ιδρύματα χαμηλότοκα δάνεια έως 50.000 Ευρώ ή το 25 % του ετήσιου κύκλου εργασίας των μικρών επιχειρήσεων που δεν στηρίχθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Για τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης που ζήτησε ο κ.Κεγκέρογλου, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα τα εξετάσει με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Δείτε το βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://youtu.be/MOU8bynIdo0

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Βγάζουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι - Μία «μεγάλη μέρα» χαιρετίζει ο Μπάιντεν

Περιφέρεια Κρήτης: Διανομή ειδών παντοπωλείου στους δικαιούχους ΤΕΒΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Αναστολή λειτουργίας των τακτικών ιατρείων του Κ.Υ. Μοιρών μετά τα επεισόδια

Κέντρο Υγείας Μοιρών

Την αναστολή λειτουργίας των τακτικών ιατρείων του Κέντρου Υγείας Μοιρών για σήμερα, Πέμπτη, και Παρασκευή 25 Ιουνίου, αποφάσισε ο Σύλλογος εργαζομένων έπειτα από τη συμπλοκή που έγινε στο χώρο των ιατρείων τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, αρχικά ανάμεσα σε ασθενείς που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας.

Η ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων του Κέντρο Υγείας Μοιρών:

«Με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο ΚΥ Μοιρών τα ξημερώματα της Δευτέρας 21 Ιουνίου 2021, το προσωπικό του Κ.Υ. καταδικάζει και καταγγέλλει κάθε περιστατικό βίας. Είναι ανεπίτρεπτο οι λειτουργοί της υγείας να απειλούνται, να τρομοκρατούνται και να δέχονται βίαιες επιθέσεις, είτε λεκτικές, είτε σωματικές. Μην ξεχνάμε ότι παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, με αυταπάρνηση και φιλότιμο εκτελούν το ιερό καθήκον. Παρέχει την βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη. Θλιβερό και απαράδεκτο επίσης το γεγονός ότι παρά τις επίμονες κλήσεις του προσωπικού ζητώντας την παρέμβαση της αστυνομίας, αυτή να ανταποκρίνεται μετά από αρκετό χρονικό διάστημα και μετά το πέρας των γεγονότων, που από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα.  Μετά από την έκτακτη Γενική Συνέλευση που έγινε σήμερα 23/06/21 στο Κ.Υ., αποφασίστηκαν ομόφωνα τα κάτωθι: 1. Αναστολή λειτουργίας των τακτικών ιατρείων αύριο Πέμπτη και Παρασκευή 24 & 25/6/2021 στο Κέντρο Υγείας και τα Περιφερικά Ιατρεία που ανήκουν σ’ αυτό.  2. Απαιτούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας να εξασκούμε το έργο μας, είτε αυτό αφορά τακτικά ιατρεία και εμβολιασμούς, είτε το χώρο των επειγόντων περιστατικών, χωρίς να απειλείται η σωματική μας ακεραιότητα. 3. Θέτουμε προ των ευθυνών τους όλα τα αρμόδια όργανα, τοπικά και μη, που είναι υπεύθυνα για την εξασφάλιση των παραπάνω.  4. Καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας για την ομαλή λειτουργία του ΚΥ Μοιρών, που χρόνια τώρα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς και όχι μόνο. Αναμένουμε άμεσα πράξεις προκειμένου να βρεθεί λύση στα προβλήματα της ασφάλειας του Κ.Υ. Μοιρών και του προσωπικού του. Προειδοποιούμε πως δεν θα κατατεθεί πρόγραμμα εφημέρευσης για τον μήνα Ιούλιο και επιφυλασσόμεθα για περαιτέρω κινητοποιήσεις έως ότου υπάρξουν λύσεις».