Κρήτη

Ηράκλειο

Καθηγητής Φαρσαλινός στο Ράδιο Κρήτη: Η νικοτίνη προστατεύει από τον covid-19, όχι το κάπνισμα

Τεστ,κορωνοϊός

Τα συμπεράσματα έρευνας του για την ενδεχόμενη προστατευτική και θεραπευτική δράση της καθαρής μορφής νικοτίνης στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ανέλυσε ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και καρδιολόγος στο Ωνάσειο,  στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη. 

Ο καθηγητής έσπευσε να κάνει τη διάκριση ανάμεσα στην επικίνδυνη, αρνητική συνήθεια του καπνίσματος και τη χημειοπροφυλακτική αντιική δράση των φαρμακευτικών σκευασμάτων νικοτίνης, διαλύοντας τυχόν παρερμηνείες της επιστημονικής του θέσης.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα δύο μελετών που δημοσιοποίησε ο καθηγητής στις 23 Μαρτίου και τις 3 Απριλίου, και οι οποίες βασίστηκαν σε κλινικά στοιχεία από 6000 νοσηλευόμενους με νόσο Covid-19 στην Ουχάν της Κίνας, η χορήγηση νικοτίνης συνδεόταν με την καλύτερη πορεία των ασθενών. 

Όπως επανέλαβε με έμφαση, αυτό το εύρημα δε συνδέεται με το κάπνισμα, που δεν μπορεί να εκληφθεί ως προστατευτικό μέσο σε καμία περίπτωση αφού, από μόνο του,  οδηγεί σε μια σειρά σοβαρών παθήσεων, αλλά με τη νικοτίνη και τον προστατευτικό της ρόλο απέναντι στην ασθένεια- μια παραδοξότητα που, ωστόσο, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Άλλωστε, όπως ξεκαθάρισε ο καθηγητής, σε κανέναν νοσηλευόμενο - και οι νοσηλευόμενοι της έρευνας στην Ουχάν δεν αποτέλεσαν εξαίρεση, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Επίσης, ο κ καθηγητής έκανε λόγο και για τη μελέτη που ακολούθησε της δικής του από Γάλλους ερευνητές, η οποία, αν και συνιστά λογοκλοπή στο μεγαλύτερο μέρος της, εντούτοις μπορεί να γίνει ο καταλύτης για ταχύτερες εξελίξεις διεθνώς στην αξιοποίηση της νικοτίνης ως θεραπευτικού μέσου. 

Τέλος, ο καθηγητής αναφέρθηκε στις τεράστιες εξειδικευμένες δυνατότητες των Πανεπιστημίων της Κρήτης, που προβάλλουν ως τα πλέον κατάλληλα για να ενταχθούν σε ένα εθνικό πρόγραμμα διαγνωστικών μοριακών ελέγχων, το οποίο και θα πρέπει να εφαρμοστεί στον γενικό πληθυσμό συνοδεύοντας την έξοδο μας από τους περιορισμούς. 

Όπως σημείωσε, τα πανεπιστήμια του νησιού, με γνώση πάνω στη γενετική επιστήμη και με πολυάριθμο εξοπλισμό σε μηχανήματα PRC, ειδικά για τις γονιδιακές αναλύσεις, θα μπορούσαν να οργανώσουν θύλακες διαγνωστικών κέντρων για την ταυτοποίηση ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού. 

Κρήτη

Ηράκλειο

Μαλεβύζι: Κάνναβη "έβγαλε" ο έλεγχος στο αυτοκίνητο

περιπολικο

Συνελήφθη, χθες (31.07.2021) το απόγευμα, σε περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, δύο ημεδαποί κατηγορούμενοι για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, χθές (31.07.2021) από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο ημεδαποί, κατά την διάρκεια του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης.

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νάξος: Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη σε έργα Πολιτισμού

Δήμος Φαιστού: Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης