Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ζητούν εξαίρεση του Ενετικού Λιμανιού από την ιδιωτικοποίηση

ενετικο λιμανι Ηρακλειου

Πληθαίνουν οι φωνές για μη ιδιωτικοποίηση του Ενετικού Λιμανιού του Ηρακλείου, από φορείς που δραστηριοποιούνται εκεί, και ζητούν εξαίρεσή του, ενόψει ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού του Ηρακλείου.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Ο.Λ.Η.,με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Βαρδαβά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μηνά Παπαδάκη, στην οποία παρέστησαν οι κ.κ. Δημήτρης Γιαβρίδης/εκπρόσωπος της Π.Δ.Ε. του Heraklion Yachting Club, Νικήτας Μαυράκης/Πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού ομίλου Ηρακλείου και Βαγγέλης Χάλαρης/Πρόεδρος του Παγκρήτιου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών.

Σε ανακοίνωση αναφερεται:

"Υπήρξε ενημέρωση σχετικά με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, καθώς και της χερσαίας ζώνης του Ενετικού Λιμένα πλην των αρχαιολογικών χώρων του Φρουρίου Κούλε και των Νεωρίων που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπως και πληροφόρηση για την άμεση ανακοίνωση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς επενδυτές.

 Δεδομένου του ότι, προς το παρόν, δεν διαφαίνεται η εξαίρεση του Ενετικού Λιμένος, οι εκπρόσωποι των συλλόγων/ομίλων αιτήθηκαν την εξαίρεση του Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου από το πακέτο πώλησης ως, αφενός τόπο αρχαιολογικής αναφοράς και μακραίωνης παράδοσης, που οφείλει να προφυλάσσεται από χρήσεις που πιθανά δεν θα συνάδουν με την ιστορικότητά του και, αφετέρου, ως σημείο ελεύθερης δραστηριοποίησης των πολιτών του Ηρακλείου και μελών που εκπροσωπούν.

Με επιστολή προς τους εκπροσώπους των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προς κάθε άμεσα σχετιζόμενο φορέα εκδήλωσαν την αντίθεσή τους και τους καλούν να λάβουν θέση."

Η επιστολή

ΠΡΟΣ:ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ,

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΤΑΙΠΕΔ
 

ΚΟΙΝ: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 Αξιότιμοι κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή, εξ αφορμής της προοπτικής πώλησης του Λιμένος Ηρακλείου σε ιδιώτες επενδυτές επιθυμούμε, ως Σωματεία/ Σύλλογοι που οι δραστηριότητές τους σχετίζονται άμεσα με το χώρο του Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου, να εκφράσουμε την ανησυχία μας σχετικά με την επερχόμενη αλλαγή πολλών παραμέτρων στην χρήση του χώρου αυτού.

Συνεπώς, επιθυμώντας την απόλυτα έγκυρη ενημέρωση επί του σημαντικού αυτού ζητήματος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Ο.Λ.Η.,την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, με τον πρόεδρο κ. Γιάννη Βαρδαβά και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Μηνά Παπαδάκη, στην οποία παρέστησαν οι κ.κ. Δημήτρης Γιαβρίδης/εκπρόσωπος της Π.Δ.Ε. του Heraklion Yachting Club, Νικήτας Μαυράκης/Πρόεδρος του Ιστιοπλοικού ομίλου Ηρακλείου και Βαγγέλης Χάλαρης/Πρόεδρος του Παγκρήτιου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών.

Υπήρξε ενημέρωσή μας σχετικά με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, καθώς και της χερσαίας ζώνης του Ενετικού Λιμένα πλην τον αρχαιολογικών χώρων του Φρουρίου Κούλε και των Νεωρίων που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπως και πληροφόρηση για την άμεση ανακοίνωση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς επενδυτές.

 Δεδομένου του ότι, προς το παρόν, δεν διαφαίνεται η εξαίρεση του Ενετικού Λιμένος, αιτούμαστε την εξαίρεση του Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου από το πακέτο πώλησης ως, αφενός τόπο αρχαιολογικής αναφοράς και μακραίωνης παράδοσης, που οφείλει να προφυλάσσεται από χρήσεις που πιθανά δεν θα συνάδουν με την ιστορικότητά του και, αφετέρου, ως σημείο ελεύθερης δραστηριοποίησης των πολιτών του Ηρακλείου και μελών που εκπροσωπούμε.

Μετην επιστολή μαςαυτή προς τους εκπροσώπους των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προς κάθε άμεσα σχετιζόμενο φορέα εκδηλώνουμε την αντίθεσή μας και τους καλούμε να λάβουν θέση.

Θεωρούμε σχεδόν αυτονόητο ότι το αίτημά μας θα βρει ισχυρά ερείσματα στην τοπική κοινωνία και στα ΜΜΕ και ότι θα έχουμε συνοδοιπόρους μας τους βουλευτές Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Δεσμευόμαστε να παραμείνουμε ενεργά παρόντες, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό.
 

Με εκτίμηση,

Τα Διοικητικά συμβούλια των:
 

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

HERAKLION YACHTING CLUB

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σουρβίνος στο Ράδιο Κρήτη: Κυριάρχησε η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού στo νησί

Λιγνάδης: Εισαγγελική έρευνα για τους ανήλικους πρόσφυγες που μετείχαν στα μαθήματα

Ηράκλειο: Νέο ωράριο λειτουργίας στα φαρμακεία

Κρήτη

Κρήτη: Οι "ξεχασμένοι" Μύλοι θα γίνουν μουσεία και αιολικά πάρκα - Όλος ο σχεδιασμός

Οι παραδοσιακοί μύλοι

Μια μεγάλη προσπάθεια για την αναστύλωση των Μύλων που βρίσκονται κυρίως στο Πάνω Μεραμπέλο αλλά και σε άλλα τμήματα του νομού Λασιθίου όπως τη Σητεία έχει ξεκινήσει με τη δημιουργία του Συλλόγου Μυλωνάδων που στόχο έχει την ανάδειξη του χαμένου όπως τον ονομάζουν “θησαυρού” που βρέθηκε εγκαταλειμμένος στο πέρασμα του χρόνου.
Το σημαντικό αυτό θέμα ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη με τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Μυλωνάδων ,τουριστικό επιχειρηματία Θωμά Τζανόπουλο να αναλύει το σχεδιασμό που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των παλιών μύλων που λειτουργούσαν ως αλευρόμυλοι για εκατονταετίες στην ευρύτερη περιοχή.

Οι μύλοι θα λειτουργήσουν ως μουσεία
Οι μύλοι θα λειτουργήσουν ως μουσεία

Στόχος όπως είπε ο κ.Τζανόπουλος είναι μετά την αποκατάστασή τους να λειτουργήσουν ως το μεγαλύτερο παραδοσιακό μουσειακό αιολικό πάρκο της Ευρώπης.

Είμαστε σε καλό δρόμο ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεργαζόμαστε με 3 υπουργεία Τουρισμού, Πολιτισμού και Ανάπτυξης αλλά και την Περιφέρεια Κρήτη που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον γι αυτή την προσπάθεια.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρόταση που θα συνδυάσει την ιστορία με την τεχνολογία ώστε οι μύλοι που αριθμούν πάνω από 150 στο Μεραμπέλο και κοντά τους 400 – 500 σε όλο το νομό πλην του Οροπεδίου Λασιθίου, να χαρακτηριστούν νεότερα μνημεία προβιομηχανικής εποχής, να γίνουν επισκέψιμοι ευνοώντας τον εναλλακτικό τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, δηλ ουσιαστικά την αιολική και να παράγουν ρεύμα.

Το εσωτερικό ενός εγκαταλειμμένου μύλου στο Μεραμπέλου
Το εσωτερικό ενός εγκαταλειμμένου μύλου στο Μεραμπέλου

Το επόμενο διάστημα αρχαιολόγοι της Εφορείας νεοτέρων μνημείων και εκπρόσωποι του ΕΟΤ Ηρακλείου αναμένεται να επισκεφθούν τη περιοχή για να γίνει επίσημη καταγραφή και να εκκινήσουν οι διαδικασίες ενώ αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι ο περιφερειακός σύμβουλος,εντεταλμένος σύμβουλος αρμόδιος για τον τουρισμό στο νομό Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης.

Παραδοσιακός μύλος
Παραδοσιακός μύλος

Σύμφωνα με τον κ. Τζανόπουλο θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των μύλων που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολλοί και δεν συμφωνούν μεταξύ τους να πειστούν για το εγχείρημα, που είναι ανιδιοτελές για το σύλλογο καθώς κανείς από τα μέλη του δεν είναι ιδιοκτήτης και να τους δοθούν κίνητρα να δεχτούν την αξιοποίηση με αντάλλαγμα ίσως δωρεάν ρεύμα αφού οι μύλοι θα παράγουν ενέργεια εάν λειτουργήσουν ως αιολικά πάρκα.

Που υπάρχουν μύλοι στο Λασίθι
Που υπάρχουν μύλοι στο Λασίθι

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και ο γνωστός λαογράφος -συγγραφέας Μιχάλης Χουρδάκης(Νίσπιτας) που μετέχει ενεργά στην προσπάθεια ανέφερε ότι πολλοί από τους μύλους χρονολογούνται από 1340 όταν Πάπας της Ρώμης ήταν ο Αλέξανδρος Ε’ κατά κόσμον Πέτρος Φιλάργης με καταγωγή από τη Νεάπολη και ο πατέρας του ήταν μυλωνάς.

Στόχος μας επεσήμανε ο κ.Χουρδάκης είναι η αναστύλωση να γίνει με απόλυτο σεβασμό στην φυσιογνωμία τους.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Φωτογραφίες 40 ανήλικων κοριτσιών στο κινητό του 35χρονου κτηνοτρόφου

Ηράκλειο: Συλλήψεις για το επεισοδιακό βράδυ