Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ξεκινά το 6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του ΙΑΚΕ

1_6.jpg

Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί το 6ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Επικοινωνία, πληροφόρηση, ενημέρωση και εκπαίδευση στην ύστερη νεωτερικότητα» από τις 10 έως τις  12 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρου Ηρακλείου.

Βασικός σκοπός του Επιστημονικού Συνεδρίου του Ι.Α.ΚΕ. είναι η κριτική διερεύνηση και ο επιστημονικός διάλογος γύρω από τις επίκαιρες εξελίξεις στον χώρο της πληροφόρησης, της επικοινωνίας και της ενημέρωσης, με κεντρικό άξονα αναφοράς τη λειτουργία τους πρωτίστως στον τομέα της έρευνας, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και ευρύτερα στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στην οικονομία και στην πολιτική.

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάστηκε το συνέδριο από την Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς Έφη Κουτεντάκη, και την διοίκηση του ΙΑΚΕ, Ελένη Μαράκη Πρόεδρος, Μανόλη Μπελαδάκη Αντιπρόεδρος, Γιώργο Στριλιγκά Γενικός Γραμματέας, Χρήστο Ντρουμπογιάννη Ταμίας, Χριστόφορο Αρβανίτη Γραμματέας Εκδόσεων Βιβλιοθήκης και έντυπου υλικού, Γιάννη Τζωρτζάκη Γραμματέας Οργανωτικού Ηλεκτρονικής Δικτύωσης και Επικοινωνίας, Ευγενία Ψαλτάκη Γραμματέας Καινοτόμων Προγραμμάτων Διεθνών Συμπράξεων και Ανταλλαγών.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς Έφη Κουτεντάκη συνεχάρη την πρόεδρο κα Μαράκη και την οργανωτική επιτροπή για την πρωτοβουλία τους και επεσήμανε ότι «Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε έχει μεγάλη σημασία να μπορούμε να αναγνωρίζουμε την έγκυρη πληροφόρηση και την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Επιπλέον, η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων αποτελεί προτεραιότητα, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να αναγνωρίζουν τα fake news και την προπαγάνδα, από όπου και αν προέρχονται.». Η Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι, «η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται με το ΙΑΚΕ για να αναδείξουμε από κοινού τα επίκαιρα προβλήματα και να βρούμε λύσεις μέσα από τις διαδικασίες του  δημοκρατικού διαλόγου» και ευχήθηκε καλή συνέχεια στις εργασίες του συνεδρίου.

Η Ελένη Μαράκη Πρόεδρος του ΙΑΚΕ επεσήμανε:

«Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσουμε στο 6ο  Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, που έχει ως θέμα «Επικοινωνία, πληροφόρηση, ενημέρωση και εκπαίδευση στην ύστερη νεωτερικότητα. Καταφέραμε, παρόλες τις αντιξοότητες, να συναντηθούμε για άλλη μια φορά στο κορυφαίο αυτό επιστημονικό γεγονός για το Ινστιτούτο μας και, για άλλη μια φορά, να ανταλλάξουμε ιδέες και προβληματισμούς, να επιχειρήσουμε τη συγκρότηση ιδεών και προτάσεων που μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία μας.

Είμαστε περήφανοι και απόλυτα ικανοποιημένοι, όλοι εμείς στο Ι.Α.Κ.Ε., που φτάσαμε αισίως για έκτη συνεχή χρονιά στο ραντεβού μας με την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας και του διεθνούς πεδίου των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Πολλοί από αυτούς που είχαμε προσκαλέσει και που θα θέλαμε να βρίσκονται εδώ απουσιάζουν, λόγω των δύσκολων συνθηκών και των περιορισμών που έχουν επιβληθεί σε ταξιδιώτες του εξωτερικού καθώς και για λόγους προστασίας της υγείας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Βρίσκονται όμως κι αυτοί με κάποιο τρόπο παρόντες είτε συμμετέχοντας με τις εισηγήσεις τους που θα παρουσιαστούν «εξ αποστάσεως», είτε παρόντες στη σκέψη μας και μνημονευόμενοι στο λόγο μας.

Ευχαριστούμε πολύ την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Κρήτης και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, που στηρίζουν εμπράκτως και αδιαλείπτως την προσπάθειά μας, αναγνωρίζοντας την αξία και τη σημασία για την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία της συνεισφοράς του ΙΑΚΕ. Ευχαριστούμε επίσης το Δήμο Ηρακλείου και τον Δήμαρχο κ. Λαμπρινό για την υποστήριξή τους, καθώς και τους Δήμους Μαλεβιζίου και Μινώα Πεδιάδας, και ιδιαίτερα τους Δημάρχους τους, τον κ. Μενέλαο Μποκέα και τον κ. Εμμανουήλ Φραγκάκη, και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που πρόθυμα υποστήριξαν υλικά, ηθικά και επιστημονικά τη διοργάνωσή μας».

Ο Αντιπρόεδρος του ΙΑΚΕ Μανόλης Μπελαδάκης ανέφερε:

«Είμαστε και πάλι παρόντες, αφού υπερβήκαμε πρωτόγνωρες δυσκολίες και αφού αναγκαστήκαμε να τροποποιήσουμε προγραμματισμούς προσωπικούς και συλλογικούς και να συμβιβαστούμε με περιορισμούς που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία μας. Παρά τις αντίξοες συνθήκες βρισκόμαστε σήμερα εδώ, πάρα πολλοί από τους παλιότερους γνώριμούς μας, αλλά και πολλοί νεότεροι και κάποιοι εντελώς νέοι, που τους γνωρίσαμε σήμερα ή θα τους ακούσουμε αύριο στις διάφορες συνεδρίες να εισηγούνται πολύ ενδιαφέροντα θέματα και να παρουσιάζουν αποτελέσματα και δεδομένα αξιόλογων και σημαντικών ερευνών και πρακτικών εφαρμογών στο χώρο της εκπαίδευσης και γενικότερα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Αναγνωρίζουμε, βέβαια, ότι εξαιτίας της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης δεν επαληθεύτηκαν οι φιλοδοξίες μας για τις συμμετοχές και τη μαζικότητα των εργασιών, έτσι όπως τις είχαμε συνηθίσει στα προηγούμενα συνέδρια, αλλά είμαστε βέβαιοι όλοι πως, όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και αυτού του Συνεδρίου, θα μπορούμε να πούμε ότι διατηρήσαμε στο ακέραιο το επίπεδο των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προηγούμενων διοργανώσεων. Εκ μέρους όλων των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής και του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σπ. Πανταζή,  καλώ όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας αλλά και τους απλούς πολίτες στις εργασίες του Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, από τις 10 έως τις 11 Ιουλίου 2020, ώστε να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες, που νομίζω ότι θα είναι χρήσιμες για όλους μας».

Ο Γενικός Γραμματέας ΙΑΚΕ Γιώργος Στριλιγκάς τόνισε:

«Οι σύγχρονες συνθήκες επικοινωνίας, ενημέρωσης και πληροφόρησης αποτελούν προέκταση της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης και αναμφίβολα διέπονται από τις αντινομίες της παγκοσμιοποίησης. Επηρεάζονται από συγκροτημένες τάσεις και ανταγωνιστικά συμφέροντα, καθώς και από αστάθμητους και έκτακτους παράγοντες, όπως είναι η οικονομική κρίση και η πανδημία. Το παρόν συνέδριο φιλοδοξεί να διερευνήσει αυτές τις διαστάσεις, πρωτίστως στην εκπαίδευση, καθώς και στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή. Το υψηλό επίπεδο και το πλήθος των εισηγήσεων που θα παρουσιαστούν, από τετρακόσιους και πλέον εισηγητές από διάφορα εκπαιδευτικά, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, καθιστούν το Συνέδριο εξαιρετικά σημαντικό για την επιστημονική κοινότητα και τον τόπο μας και εγγυώνται την επιτυχία του».

Κρήτη

Καταστηματάρχες Κρήτης: Άδικο το μέτρο της απαγόρευσης και οδηγεί σε λουκέτα

Φωτό αρχείου

Με την αγωνία για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους ζουν οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη την Κρήτη καθώς τα νέα μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους που ισχύουν από σήμερα τα μεσάνυχτα έως και τις 23 Αυγούστου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν, δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα και οικονομική ασφυξία.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti επαγγελματίες του χώρου τόνισαν ότι η κατάσταση είναι τραγική και ζήτησαν περαιτέρω στήριξη από την πολιτεία προκειμένου να μην βάλουν λουκέτο στα καταστήματά τους.

Ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος Ηρακλείου κ. Γιάννης Τσακιράκης χαρακτήρισε το μέτρο που επιβλήθηκε στην Κρήτη υπερβολικό και επεσήμανε ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν ώστε να μην πάμε σε ένα γενικότερο lockdown.

Tον Οκτώβριο τα πράγματα θα είναι τραγικά μετά από ένα ήδη τραγικό καλοκαίρι, είπε ο κ. Τσακιράκης, εκφράζοντας φόβους για λουκέτα στην αγορά και ζητώντας από την κυβέρνηση να βάλει πλάτη και να κρατήσει όρθιες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας που φτάνουν τις 33.000 στην Κρήτη.

"Με τα 800 ευρώ δεν σωζόμαστε αλλά ούτε και δάνεια μπορούμε να πάρουμε", ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Ιεράπετρας κ. Μιχελαράκης που δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη ότι η απόφαση για περιορισμό της λειτουργίας των καταστημάτων αδικεί την Κρήτη που όλους αυτούς τους μήνες διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας.

Πως θα αντέξουμε κάτω από από αυτές τις συνθήκες αναρωτήθηκε ο κ. Μιχελαράκης κρούωντας με τη σειρά του το κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση των επιχειρήσεων.